Probiyotiklər əhval-ruhiyyəni və beyinin işini yaxşılaşdırır

Probiyotiklər əhval-ruhiyyəni və beyinin işini yaxşılaşdırırProbiyotiklər yalnız bağırsaqlarımızın sağlamlığını yaxşılaşdırmır, eyni zamanda beynimizə də müsbət təsir göstərir. Fransada aparılan bir araşdırmada 30 gün ərzində probiyotik istifadə edənlərin psixoloji sıxıntı səviyyələrinin azaldığı görünür. Aparılan bir başqa tədqiqatda isə 1 ay ərzində probiyotik qəbul edənlərin, sərf etməyənlərə görə özlərini daha az stresli hiss etdikləri, eyni zamanda bu fərdlərin qanda olan və stress vəziyyətində artan kortizon səviyyəsinin daha az olduğu müşahidə olunur.Son tədqiqatlar bağırsaq və beyinin bir-birinə bağlı olduğunu göstərir və bu "ortaqlıq" bağırsaq-beyin oxu adlanır.Bağırsaq "ikinci beyin" hesab edilir, çünki beyin kimi serotonin, dopamin və qamma-aminobutirik turşusu kimi bir çox nörotransmitter istehsal edir. Bu maddələrin hamısı əhvalınızı tənzimləməkdə əsas rol oynayır. Alimlərin bəzi qiymətləndirmələrinə görə, serotoninin 90% -i həzm sistemi tərəfindən dəqiq şəkildə istehsal olunur.Bağırsaqlara təsir edən şey çox vaxt beyinə təsir göstərir və əksinə. Beyniniz narahatlıq hiss etdikdə - stresə cavab olaraq bağırsaqlara xəbərdarlıq siqnalları göndərir, buna görə stresli hadisələr qıcıqlanma və ya həzm kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Qıcıqlanmış bağırsaq sindromu (İBS), kron xəstəliyi və ya xroniki qəbizlik kimi mədə-bağırsaq xəstəliklərinin baş verməsi narahatlıq və ya depressiyaya səbəb ola bilər. Məsələn, bağırsaqlar yemək yeməyin vaxtının gəldiyini beyinə söyləyərək iştahı tənzimləməyə kömək edir. Yeməyə başladıqdan təxminən 20 dəqiqə sonra bağırsaqdakı mikroblar iştahı yatıran zülallar ifraz edir. Bu, insanların tam hiss etməyə başladığı vaxta təsadüf edir.
Probiyotiklər yalnız bağırsaq sağlamlığını deyil, o cümlədən beyin sağlamlığını da dəstəkləyə bilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1426   Tarix: 02 fevral 2020
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Üzərində E‑239 yazılan kürü almayın - Zəhər saçır

Üzərində urotropin əlavəsi barədə qeyd olan balıq kürülərini almaq məsləhət görülmür. xəbər verir ki, Rospotrebnadzor mütəxəssisləri rusiyalılara qırmızı ikranı E‑239 (urotropin) əlavəsi ilə almamağı tövsiyə edib. Bu konservan

.

Çox az istifadə olunur amma ən faydalı tərəvəzdir

Qulançar (asparagus) yüksək qidalılıq dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Vitamin A, C, K, fol turşusu və antioksidantlarla zəngin olan bu məhsul həm detoks təsiri göstərir, həm də immu

.

Hansı kosmetoloqlardan razı qalmısız? - SORĞU

Son dövlər vətəndaşların kosmetoloqlardan şikayət halları artmaqdadır. şikayətləri nəzərə alaraq sorğu keçirir. Razı və narazı qaldığınız kosmetoloqların adlarına "Facebook" səhifəmizdəki sorğuda qeyd edə bilərsiziniz.

.

Covid keçirmiş insanlarda qan laxtalanır - Həkimdən xəbərdarlıq

COVID-19-dan sonra yaranan mikrotromblar barədə xəbərdar edilib. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Pavel Traxtman bildirib ki, virusun təsiri ilə qan damarlarında yapışqan mikrotromblar əmələ gələ bilər. Bu tromblar kapilyarlar

.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğu

.

Ofis işçilərinin ən böyük "dərdi" - Həkimdən çarə

Hər bir ofis işçisi ən azı bir dəfə bel ağrısı ilə üzləşib. Bəziləri isə bu problemi daim yaşayır. xəbər verir ki, neyroxirurq Stanislav Timonin açıqlamasında ofis işçilərində bel ağrılarının dörd əsas səbəbini açıqlayıb

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Çay dəmləyəndə edilən ən böyük SƏHV

Çox insan çayı düzgün şəkildə dəmləmədiyi üçün içki həm dadını, həm də faydalı xüsusiyyətlərini itirir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, ən yayılmış vərdişlərdən biri çayın keyfiyyətini tamamilə korlayır. xəbər verir ki, ça

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

turlar.az

reseptler hamilelikde qidalanma həkim məsləhəti gün vurmanın əlamətləri yuxa tortu 2025 ci ilin debi mimoza salatinin hazirlanma qaydasi kosmetika aydin sani gunay rəksanə qızlıq pərdəsi usaq seirleri