Probiyotiklər əhval-ruhiyyəni və beyinin işini yaxşılaşdırır

Probiyotiklər əhval-ruhiyyəni və beyinin işini yaxşılaşdırırProbiyotiklər yalnız bağırsaqlarımızın sağlamlığını yaxşılaşdırmır, eyni zamanda beynimizə də müsbət təsir göstərir. Fransada aparılan bir araşdırmada 30 gün ərzində probiyotik istifadə edənlərin psixoloji sıxıntı səviyyələrinin azaldığı görünür. Aparılan bir başqa tədqiqatda isə 1 ay ərzində probiyotik qəbul edənlərin, sərf etməyənlərə görə özlərini daha az stresli hiss etdikləri, eyni zamanda bu fərdlərin qanda olan və stress vəziyyətində artan kortizon səviyyəsinin daha az olduğu müşahidə olunur.Son tədqiqatlar bağırsaq və beyinin bir-birinə bağlı olduğunu göstərir və bu "ortaqlıq" bağırsaq-beyin oxu adlanır.Bağırsaq "ikinci beyin" hesab edilir, çünki beyin kimi serotonin, dopamin və qamma-aminobutirik turşusu kimi bir çox nörotransmitter istehsal edir. Bu maddələrin hamısı əhvalınızı tənzimləməkdə əsas rol oynayır. Alimlərin bəzi qiymətləndirmələrinə görə, serotoninin 90% -i həzm sistemi tərəfindən dəqiq şəkildə istehsal olunur.Bağırsaqlara təsir edən şey çox vaxt beyinə təsir göstərir və əksinə. Beyniniz narahatlıq hiss etdikdə - stresə cavab olaraq bağırsaqlara xəbərdarlıq siqnalları göndərir, buna görə stresli hadisələr qıcıqlanma və ya həzm kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Qıcıqlanmış bağırsaq sindromu (İBS), kron xəstəliyi və ya xroniki qəbizlik kimi mədə-bağırsaq xəstəliklərinin baş verməsi narahatlıq və ya depressiyaya səbəb ola bilər. Məsələn, bağırsaqlar yemək yeməyin vaxtının gəldiyini beyinə söyləyərək iştahı tənzimləməyə kömək edir. Yeməyə başladıqdan təxminən 20 dəqiqə sonra bağırsaqdakı mikroblar iştahı yatıran zülallar ifraz edir. Bu, insanların tam hiss etməyə başladığı vaxta təsadüf edir.
Probiyotiklər yalnız bağırsaq sağlamlığını deyil, o cümlədən beyin sağlamlığını da dəstəkləyə bilir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1201   Tarix: 02 fevral 2020
f Paylaş

Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

"Çips ürək xəstəliklərinə, xərçəngə yol açır" – XƏBƏRDARLIQ

Xəbər verdiyimiz kimi iyunun 8-də Bakı şəhəri, Qaradağ rayonunun Qobustan qəsəbəsi, Yeni Yaşayış massivində 2020-ci il təvəllüdlü Cavadzadə Turqutun qəfil halı pisləşib. Lakin həkimlərin bütün səylərinə baxmayaraq uşağı

.

Ağcaqanadlar bəzi insanları niyə daha çox dişləyirlər?

"Bir insanın ağcaqanad üçün cəlbediciliyi dərisində yaşayan mikroblardan asılıdır". -a istinadən xəbər verir ki, bu sözləri rusiyalı allerqoloq-immunoloq Elvina Davlyatova deyib. "İnsanın ağcaqanad üçün cəlbediciliyin

.

Qan donorluğunun psixi sağlamlıq üçün FAYDALARI

14 iyun Ümumdünya Qan Donoru Günü kimi qeyd edilir. Qan donoru olan insanlar emosiyalar və psixi sağlamlıq sahələrində müsbət dəyişikliklər yaşamağa başlayırlar.   -a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər donorluqdan sonr

.

Kefir bu xəstəliklərin qarşısını ala bilər - HƏKİM

Kefir təkcə dadlı deyil, həm də bir çox müalicəvi xüsusiyyətlərə malik olan sağlam pəhriz içkisidir. Gündəlik kefir istehlakı bədəndə müsbət dəyişikliklər edə bilər. .   -a istinadən kefirin gündəlik istehlakının müsbət tərəflərin

.

Şəkərli içkilər xərçəngə səbəb olmur, lakin dişləri çürüdür

Nyu York Universitetinin Qrossman Tibb Məktəbinin alimləri şəkərli içkilərin istehlakı ilə xərçəngin inkişafı arasında heç bir əlaqə tapmayıblar. Bununla belə, onlar şirələrin və qazlı içkilərin tərkibindəki şəkərin ağı

.

Kişilərdə saç tökülməsinin qarşısını necə almaq olar?

"Androgen alopesiyanın (saç tökülmə) qarşısını almaq mümkün deyil, lakin düzgün müalicə üsulları ilə onu zəiflətmək olar". -a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı terapevt, dermatoloq Alena Parşina danışıb

.

Dünyada hər il milyonlarla insanın ölümünə səbəb olan 4 MƏHSUL

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı Avropada hər il 2,7 milyon insanın ölümünə səbəb olan dörd məhsulun adını açıqlayıb.   -a istinadən bildirir ki, ÜST Avropanın bəyanatında deyilir ki, bunlara tütün, alkoqol, qalıq yanacaqlar v

.

Xərçəngə səbəb olan 10 qida

Qidalanma vərdişləri nəzərə alınmazsa, xərçəng riskinin artması qaçılmaz ola bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bədənimizdə hər gün əmələ gələn sərbəst radikallar DNT-mizi zədələyə və xərçəng riskini artıra bilər. Antioksidantlarl

.

Hər gün mayonez yemək olmaz

Bir çox insanlar mayonezdən əsas sous kimi istifadə etməyi sevir. Çünki onun heç bir zərərinin olmadığını düşünürlər. Bəziləri isə zərərli olduğuna görə bu qida məhsulundan istifadə etməkdən qorxurlar.   -a istinadən bildiri

turlar.az

sonxeber.az gozel gorunmek yemek reseptleri gelinlikler röya ayxan geyimler şorbalar hicab baglamaq usullari kosmetika englishdilində qulaq novruz hakista hekaye janri novruz bayrami