Professor ŞOK FAKTLARI açıqladı: Bu tava və qazanlarda bişən yeməklər TƏHLÜKƏLİDİR

Professor ŞOK FAKTLARI açıqladı: Bu tava və qazanlarda bişən yeməklər TƏHLÜKƏLİDİRTürkiyəli professor Mustafa Tayar qazanların ən az yeyilən qidalar qədər əhəmiyyət daşıdığını söyləyib.
Publika.az xəbər verir ki, mütəxəssis keyfiyyətsiz və gigiyenadan uzaq qazanların ciddi sağlamlıq problemlərinə yol açdığını deyib.
Professor ŞOK FAKTLARI açıqladı: Bu tava və qazanlarda bişən yeməklər TƏHLÜKƏLİDİRMustafa Tayar qeyd edib ki, istilik keçiricilik qabiliyyətinin yüksək olması ilə tanınan mis qazan və tavaları istifadə edərkən qalaylanmış və cızılmamış olmasına diqqət göstərmək vacibdir.
"Çünki qalaylanmamış və cızılmış mis qazanlarda qurğurşun və civə kimi zərərli kimyəvi maddələr zəhərlənməyə səbəb ola bilər. Odur ki, mis qazanlardan sadəcə servis edərkən istifadə etmək daha doğru olacaq".
Mustafa Tayar daha sonra sözlərinə onu da əlavə edib ki, çox yüngül, güclü və çox yönlü olmasından dolayı alminium qazanlardan geniş istifadə olunur. Lakin professor vurğulayıb ki, belə qazanlar sağlamlığımız üçün təhlükəlidir: "Alüminium yüksək mexaniki davamlılığa malik olan metaldır. Lakin alüminium səviyyələrinin artması alzheymer daxil olmaqla, bir çox mərkəzi sinir sistemi xəstəliyinə səbəb olur. Alüminium qazanının adətən örtülkü olmasına baxmayaraq, bu örtüklər aşınmaya meyllidir və bu səbəblə də yoluxma riski yüksəkdir".
Keramika qazanlardan danışan ekspert fikirlərini belə ifadə edib:
"Keramika materialdan istehsal edilən mətbəx ləvazimatları həm yapışmazdır, həm də asanlıqla yuyulur. Bu baxımdan yapışmasından qorxduğumuz plov və makaron kimi yeməkləri bişirmək üçün bu qazanlardan istifadə etmək məntiqli olacaq. Təbii materialdan istehsal edilən və olduqca uzunömürlü olan keramika qazan və tavaların yeganə mənfi cəhəti qabyuyan maşında yumaq üçün əlverişli olmamasıdır. Çünki maşına girəndə rənginin çıxması ehtimalı yüksəkdir".
O, qeyd edib ki, ən təhlükəlisi teflon qazan və tavalardır:
"Ucuzluğundan və yapışmaz xüsusiyyətindən dolayı teflon qazan və tavaları çox satılır. Amma teflon materialdan istehsal edilən tava və qazan istifadə edərkən çox ehtiyatlı olun. Əgər dəmir çəngəl, qaşıq və ya bıçaq teflon tavanı cızıbsa, bu tavaların istehsalında istifadə edilən kimyəvi maddələr qidalara keçir və yeməklə birlikdə birbaşa orqanizmə daxil olur.
Diqqət çəkən ən mühüm məqamlarından biri də odur ki, teflon tavalar tərkibində olan və yapışmasının qarşısını alan bəzi kimyəvi maddələrin qalxanabənzər vəzinin fəaliyyətini poza bilcəyinə dair güclü araşdırmalar var. Çünki sübut olunub ki, tiroid xəstələrinin vəzilərində teflonda yer alan kimyəvi maddələr olur. Odur ki, bilavasitə teflonun tiroid vəzi ilə birbaşa əlaqəsi olduğunu söyləmək mümkündür".
Qranit və polad qazanlar haqqında maraqlı məlumatlar verən professor sözlərini belə yekunlaşdırıb:
"Təbii qranitdən emal edilən qazan və tavalar yapışmaz özəlliyi ilə yanaşı cızılmağa daha dayanıqlıdır. Qranit və polad qazanlar sağlamlıq baxımdan çox faydalıdır. Polad qazan və tavalar yeməklərin saxlanması üçün də yaxşı bir alternativdir".
Aytən Məftun /publika.az

Sağlamlıq     Baxılıb: 2181   Tarix: 06 iyul 2019
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Ödyolu, sidikyolu xəstəlikləri üçün unikal bitki - Bilmədən istifadə öldürür

Qara batbat qaragilə fəsiləsinə mənsub olub, 2 illik ot bitkisidir. Gövdəsinin uzunluğu 1 metrdir. Yarpaqları iri, boz-yaşıl rəngli, aşağı hissəsi yarıq, yuxarı hissəsi yumurta formasındadır. Yarpaqlarının saplağı həcmli

.

Babasili, mədə xorasını sağaldan qanqal - Qaraciyərin dərmanı

200 il bundan əvvəl qanqalın adı Qədim Romanın tibbi elmi əsərlərində çəkilirdi. Bitki qara ciyər xəstəliklərində istifadə olunurdu. Uzaq keçmişdə qanqalı Avropa həkimləri də qara ciyər xəstəlikləri zamanı istifadə edirdilər

.

Qızlarda aybaşı dayanır və ya gecikirsə... - Problem necə müalicə edilir?

Qızlarda aybaşı, adətən, 13 yaşında başlanır. Menstruasiya qızların əksəriyyətində cuzi ağrılarla keçir. Bu ağrıları aradan qaldırmaq üçün təbii vasitələrdə istifadə etmək olar – ot dəmləmələri (məsələn, çobanyastığı), garnı

.

Güc və enerjini artıran qidalar hansılardır?

"Bədəndə güc və enerjini bərpa etmək üçün rasiona müəyyən qidaları daxil etmək lazımdır. Bu qidalara ispanaq, avokado və çia toxumları daxildir". Bu barədə rusiyalı diyetoloqlar danışıblar. İspanaq immunitet sistemin

.

Sağlam və enerjili intim üçün cütlüklərə - 7 SİRR

Bəli biz cinsi əlaqədə olmağı sevirik, lakin heç birimiz robot olmadığımıza görə cinsi əlaqəyə həmişə hazır və istəkli olmaya bilərik.Xüsusilə də uzun müddətli münasibətlərdə həmişə cinsi əlaqəyə girmək mümkün olmaya bilər

.

Səhərlər acqarına 3 ədəd qoz yeməyin inanılmaz faydaları

Qoz beyinə faydaları ilə məşhur olsa da, başqa faydaları da var. Qozda A, E və B vitaminləri, həmçinin dəmir, sink, mis və maqnezium kimi minerallar mövcuddur. Acqarına qoz yeməyin faydaları bunlardır:. Enerji verir: Qozd

.

Dəri niyə qaşınır? 15 ƏN YAYILMIŞ SƏBƏB

Dərinin qaşınması bir çox xəstəliklərin və pozulmaların əlaməti ola bilər. Bəzən bu simptom çox ciddi xəstəliyin ilk simptomu kimi meydana çıxır. Bu səbəbdən əgər sizi "səbəbsiz" qaşınma narahat edirsə, mütləq həkim

.

Qadınların intim gigiyenası. 4 VACİB QAYDA

Həkim-ginekoloqlar qadınlar tərəfindən intim gigiyenaya riayət edilməsini qadın reproduktiv sistemi xəstəliklərinin profilaktikasının vacib hissəsi hesab edirlər.  bildirir ki, intim gigiyena qaydalarını bilməmək və ya onlar

.

Bunu etməyən kişilərdə cinsi problemlər yaranır

Mütəxəssislər gündə iki dəfə dişlərini fırçalamayan kişilərdə erektil disfunksiya riskinin artdığını bildirirlər.  xəbər verir ki, bunu son aparılan tədqiqatlar sübuta yetirib. Araşdırmalar göstərib ki, ağız gigiyenasın

turlar.az

makiyaj etmek qaydalari geyim seçimi qadın geyimi çanta ayaqqabı gundelik burcler cinsi isteksizlik reseptler kosmetika olumu cinsi elaqe xanim az novruz hakista zencefil