Püstə və kaju deyil: Ən sağlam çərəz açıqlandı

Püstə və kaju deyil: Ən sağlam çərəz açıqlandıQuru meyvələr uzun müddət yüksək yağ və kalori tərkibi səbəbilə "pəhrizə mane olan" qida kimi qəbul edilsə də, son araşdırmalar bu fikri tamamilə təkzib edir. Xüsusilə qoz, badam və Braziliya qozu yalnız kilo artırmır, həm də beyin funksiyaları, ürək sağlamlığı və digər sahələr üçün faydalıdır.
Son klinik tədqiqatlarda, səhər yeməyində 50 qram qoz yeyən gənclərin gün boyu yaddaş və reaksiya müddətlərində yaxşılaşma müşahidə olunub. Başqa bir analizdə isə kalorisi məhdudlaşdırılmış pəhrizə quru meyvə əlavə edənlərin, quru meyvəni yeməyənlərə nisbətən daha çox çəki itirdikləri müəyyən edilib.
Araşdırmalar göstərir ki, quru meyvələrin diabet, ürək xəstəlikləri, depressiya və yaşla əlaqəli beyin funksiyası azalması üzərində müsbət təsiri var. Lakin hələ də bir çox insan yüksək kalori səbəbilə quru meyvə yeməkdən çəkinir. Ekspertlər isə bunun tam əksini irəli sürürlər.
Qidalanma mütəxəssisi Grace Kingswell bildirir ki, "Quru meyvələr olduqca qidalandırıcıdır, amma tərkibindəki hər kalori bədən tərəfindən tam istifadə olunmur." Xüsusilə badam və qozda yağın təxminən beşdə biri bağırsaqlardan tam sorulmadan xaric olunur. Bu məhsullardakı protein, lif və sağlam yağlar qan şəkərini tənzimləyir və toxluq hissi verərək artıq yemək riskini azaldır.
Gündə təxminən 30 qram, yəni bir ovuc quru meyvə yemək immunitet, həzm və reproduktiv sağlamlıq üçün də faydalıdır.
Qoz omega-3 yağ turşuları, protein və polifenol baxımından zəngindir. Reading Universitetinin araşdırmasına görə, təkcə bir pay qoz belə zehni performansa müsbət təsir göstərir.
Braziliya qozu isə yalnız üç dənəsi ilə gündəlik selenium ehtiyacını təmin edərək qalxanvari vəzi sağlamlığını dəstəkləyir. Lakin çox miqdarda istehlak edildikdə toksik təsir göstərə bilər.
Badam isə yüksək lif tərkibi ilə bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir və E vitamini baxımından zəngindir. Bu vitamin ürək xəstəlikləri və bəzi xərçəng növlərinə qarşı qoruyucu təsir göstərir.
Quru meyvə əzmələri də populyardır, lakin diqqətlə seçilməlidir. Çox məhsul palma yağı və şəkər tərkibli olduğundan sağlam alternativ sayılmır. Kingswell bildirir ki, "%100 quru meyvədən hazırlanmış və yalnız bir çimdik duz əlavə edilmiş məhsullar seçilməlidir."
Quru meyvələr təkcə atışdırmalıq deyil, digər qidalarla birlikdə istifadə edildikdə qida maddələrinin mənimsənilməsini artırır. Məsələn, meyvələrlə birlikdə yeyildikdə dəmir mənimsənilməsi artır, qatıq üzərinə səpildikdə isə amin turşuları sayəsində protein balansı təmin olunur.
Ekspertlər vurğulayır ki, quru meyvələr sağlam həyat tərzinin ayrılmaz hissəsidir və xüsusilə qan şəkəri nəzarəti, immunitet və beyin sağlamlığı baxımından çox dəyərli bir qida qrupudur.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 225   Tarix: 03 oktyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Səsdə xırıltı, boğaz tutulması - Yeni COVID ştammının əlamətləri

2025-ci ilin sentyabr ayında Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) yeni XFG koronavirus ştammını, "Stratus" adlanan variantı müşahidə altındakı variantların siyahısına daxil edib. xarici mediaya istinadla xəbər veri

.

İnfarkt niyə "cavanlaşıb"? - İlkin tibbi yardım qaydaları

Ənənəvi olaraq yaşlı nəslin problemi kimi tanınan ürək-damar xəstəlikləri artıq 20-40 yaş arası insanları da təhdid etməyə başlayıb. Həyat tərzinin dəyişməsi, stressin artması, qeyri-sağlam qidalanma, fiziki aktivliyin azalmas

.

Hər tikəsi ömrü qısaldır - Bəh- bəhlə yeyilir, amma orqanları sıradan çıxarır

Süfrələrimizdə tez-tez yer alan və bir çox insanın sevimlisi olan bəzi qidalar əslində səssiz şəkildə sağlamlığımıza ciddi zərər vurur. Xüsusilə emal olunmuş və qatqı maddələri ilə dolu məhsullar, hər dişləkdə bədənimiz

.

Evdə allergiyanı 30 dəqiqəyə azaldan texnologiya

Allergiya problemi ilə üz-üzə qalan insanların sayı artdıqca, ev şəraitində qısa müddətdə təsirli nəticə verən texnologiyalara maraq yüksəlir. Mütəxəssislərin fikrincə, yeni nəsil HEPA filtrləri ilə təchiz edilmiş hava təmizləyicilər

.

Mikroplastiklər həzm sistemi vasitəsilə qana qarışır, sümüklərdə yığılır - həyəcan təbili

Dünyada mikroplastiklərin təsiri getdikcə daha çox narahatlıq doğurur. Yeni elmi araşdırma göstərib ki, bu xırda plastik hissəciklər yalnız yediyimiz və içdiyimiz məhsullarda deyil, artıq qan dövranına daxil olaraq sümükləri

.

Balqabaq və portağal şirəsi RESEPTİ

Balqabaq şirəsini hazırlamaq çox asandır. Balqabaq təkcə şorba və ya şirin xəmirlərin hazırlanması üçün yaxşı inqrediyent deyil. Ondan dadlı və qidalı içki də alınır. Balqabaq şirəsi sitrus meyvələri ilə birləşdikdə həm böyüklərə

.

Bu qidalar qadınlarda yaddaşı zəiflədir - XƏBƏRDARLIQ

Orta yaş dövründə tez-tez ultraemal olunmuş qidalar istehlak edən qadınlar yaşlananda yaddaş və düşünmə problemləri ilə daha çox qarşılaşırlar. xəbər verir ki, bu nəticəyə Nyu-York Universitetinin alimləri gəliblər. Tədqiqatı

.

Hər 40 saniyədən bir kimsə infarkt keçirir – Qarşısını almaq mümkündür?

Ürək bədənimizin mühərrikidir - qanı pompalayaraq oksigeni və əsas qidaları bütün orqanlara çatdırır. Buna görə də onun sağlam qalması həyatımız üçün həlledicidir. xəbər verir ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatın

.

Çoxları çörəyi orada saxlayır - yanlış edirik

1 ilə +5 C temperaturda çörəkdə nişastanın kristallaşması başlayır. Məhz buna görə, çörək hələ xaricən qurumamış kimi görünsə də, tez bir zamanda yumşaqlığını itirir və bayatlayır. xəbər verir ki, su çörəyin içində yenidə

turlar.az

qadın geyimi qaşların formalari yay geyimləri 2025 cemli piroq tanınmış qadın simalar mesameler ucun maskalar mantı reseptleri kosmetika gozde olar eqreb vətən həsrəti bedii edebiyyat anabaci