Qanın laxtalanma qabiliyyətinin artması

Qanın laxtalanma qabiliyyətinin artmasıQanın laxtalanması aşağıdakı amillərin təsiri nəticəsində sürətlənə bilir:
* trombositlərin miqdarının artması
* trombositlərin fəallığının artması
* qanın fibrinolitik fəallığının azalması
* qanda prokoaqulyantların qatılığının yüksəlməsi
* qanda təbii antikoaqulyantların azalması.
Trombositlərin funksional aktivliyinin artmasına damar divarının zədələnməsi və qanın hərəkət sürətinin yavaşıması səbəb ola bilir. Bundan əlavə orqanizmdə katexolaminlərin miqdarı artdıqda trombositlərin aqressiya və adheziya qabiliyyəti yüksəlir. Katexolaminlərin artmasına aşağıdakılar səbəb ola birir:
* emosional gərginlik
* travmalar
* kəskin ağrı ilə müşayiət olunan xəstəliklər.
Aktiv tromboblastinin yaranması sürətləndikdə qanda olan protrombinin çox hissəsi trombinə çevrilir. Trombin isə həm, fibrinogenin fibrinə çevrilməsini sürətləndirir, həm də qanda olan başqa laxtalanma amillərini aktivləşdirir. Bu trombositlərin aqressiyasına səbəb olur. İnsanın damarlarına birdən-birə çoxlu miqdarda trombositlərin daxil olduqda plazmanın laxtalanma amillərinin çox hissəsi sərfiyyata uğrayır. Bu zaman fibrinogenlər birləşib fibrinə çevrilir, trombositlər də birləşir və mikroaqreqatlar əmələ gətirir. Belə hallarda makroaqreqatlar və mikrotroblar əmələ gəlir. Eyni zamanda fibrinogenin miqdarı azaldığına görə, qan laxtalanmır.
Alkohol intoksikasiyaları, aterorskleroz, şəkərli diabet, hipertoniya və digər bəzi xəstəliklər qanın fibrinolitik fəallığının azalması ilə müşahidə edilir.
Qanın laxtalanma qabiliyyətinin artması fibrinolitik fəallığın zəifləməsi ilə müşahidə edilir. Bu zaman isə qanda laxtalanma artır və trombozların əmələ gəlmə sürəti yüksəlir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1445   Tarix: 04 may 2021
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Qadınların istifadə etdiyi bu məhsullar zəhər yayırmış

İngiltərədə aparılan araşdırmalar qadınların gündəlik istifadə etdiyi tampon, bezlərdə zəhərli maddələrin və ağır metalların olduğunu üzə çıxarıb. Məlum olub ki, bəzi məhsullarda pestisitlərin miqdarı təhlükəsiz limitin 4

.

Vərəm xəstəliyinin müalicəsində yeni üsul tapıldı

Cənubi Afrikada tədiqatçılar vərəmin tənəffüs edilmiş havada müşahidə olunub-olunmadığını araşdırıblar. xəbər verir ki, "Open Forum Infectious Diseases" jurnalında dərc olunan nəticələr göstərir ki, yeni metod ilki

.

Suşinin yanında bu məhsulları yemək olmaz - Xəbərdarlıq

Qazlı içkilərlə suşi yemək olmaz. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim qastroenteroloq Yekaterina Titova deyib. O, suşi və rolların bəzi məhsullarla birlikdə yeyilməsinin təhlükəli ola biləcəyini açıqlayıb. Qastroenteroloqu

.

Bu bitki təbii ağrıkəsicidir

Zəncəfil, qış aylarında daha çox istifadə edilən, şəfa deposudur. Bir çox vitamin və minerallarla zəngindir. Soyuqdəymə, ishal, mədə bulantısı kimi həzm sistemi problemləri zamanı faydalıdır. İmmunitet sistemini gücləndirir

.

Saç tökülməsinin gözlənilməz səbəbi: Qidalanma və vitamin çatışmazlığı

Saç tökülməsi yalnız genetik və hormonal faktorlarla bağlı deyil. Mütəxəssislər bildirirlər ki, düzgün olmayan qidalanma və bəzi vitamin-mineral çatışmazlıqları da bu problemin əsas səbəblərindən biri ola bilər. xəbər veri

.

Üzü səhv yumaq qocalmanı sürətləndirir

Dərinin təmizlənməsi düzgün aparılmadıqda, bu, onun vaxtından əvvəl qocalmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, bunu "SM-Kosmetologiya" klinikasının həkim-kosmetoloqu İrina Troitskaya açıqlamasında bildirib. Qadınları

.

Zəfəran haqqında bilmədiklərimiz – xeyri və zərəri

Zəfəran dünyanın ən bahalı ədviyyatlarından biri olmaqla yanaşı, həm də bir çox xəstəliklərə qarşı təbii vasitə kimi tanınır.  xəbər verir ki, onun faydaları ilə yanaşı, düzgün istifadə edilmədikdə bəzi mənfi təsirləri d

.

Özbaşına vitamin qəbulu qaraciyəti məhv edir - Açıqlama

Bəzi qida əlavəli həkim məsləhəti olmadan qəbul edilərsə faydasız olmaqla yanaşı təhlükəli də ola bilər. Bu barədə endokrinoloq-ginekoloq Tatyana Ovçarova xəbərdarlıq edib. O bildirib ki, dəmir tərkibli preparatlar yalnı

.

Bu meyvə xəstəliklərə qarşı "qalxan"dır - Damarları gücləndirir

Moruq damarları qorumağa və orqanizmdəki iltihabı azaltmağa kömək edir. xəbər verir ki, bu barədə "Nutrients" jurnalında dərc olunub. Moruğun tərkibindəki aktiv maddələr, xüsusilə antosianlar və polifenollar, iltihabl

turlar.az

kosmetika mehsullari hamiləlik sac duzumleri oxucu mektubu uşaqlar üçün salatlarin bezenmesi aroma və fitoterapiya kosmetika rus dili 2ci ders intim munasibetler pehriz kley lekesi bürclər