Qanitirmə

QanitirməQanitirmə orqanizmdə qanın miqdarının azalmasına səbəb olur. Qanitirmə dedikdə qanaxma ilə əlaqədar olan və dövran edən qanın böyük hissəsinin itirilməsi ilə nəticələnən patoloji proses nəzərdə tutulur. Qanın ürək boşluğundan və damar mənfəzindən ətraf mühitə çıxması qanaxma adlanır. Qanaxmalar daxili və xarici olmaqla 2 yerə bölünür.
Tamlığı pozulmuş toxumanın daxilində toplanan laxtalanmış qan kütləsinə hematoma deyilir.
Qanaxmalar travmalar və daxili orqanların müxtəlif xəstəlikləri ilə əlaqədar ola bilir. Aşağıdakı xəstəliklər zamanı qanaxmalar müşahidə edilə bilir:
* həzm sisteminin xəstəlikləri (xoralar, şişlər)
* ağciyərlərin kavernoz vərəmi
* hamiləlik
* doğuş patologiyaları
* burun qanaxmaları
* müxtılif ginelokoji xəstəliklər.
Qanaxmalar itirilən qanın xarakter xüsusiyyətindən asılı olaraq arterial, venoz və kapillyar qanaxmalara bölünür. Ən şiddətli qanaxmalar arterial qanaxmalar hesab edilir. Bu zaman qan şiddətlə axır və daha ağır nəticələrə səbəb olur.
Qanitirmə zamanı orqanizmdə baş verən dəyişikliklər qanaxmanın növündən, inkişaf sürətindən, cinsiyyətdən, yaşdan, orqanizmin qanitirməyə olan dayanıqlılığından və qanitirmənin ağırlıq dərəcəsindən asılı olaraq dəyişir. Qanın 25-30%-nin itirilməsi orqanizmdə ciddi dəyişikliklərin əmələ gəlməsinə, 50-60%-nin itirilməsi isə ölümə səbəb olur.
Qanitirmə zamanı baş verən ölümün səbəbi tənəffüs sistemində baş verən iflicdir.
Qanitirmənin müalicəsi qanaxmanın növündən asılı olur. Çoxlu qanitirmiş xəstəyə donoq qanı və qanəvəzedilicər köçürülür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1218   Tarix: 15 dekabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Kimlərə portağal yemək olmaz? - MÜTƏXƏSSİS AÇIQLADI

Portağal son dərəcə sağlamdır, lakin bəzi insanlar bu meyvəni yeməməlidir. -a istinadən bildirir ki, endokrinoloq Elena Syuraşkinanın fikrincə, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan şəxslər portağal istehlak etməməlidir. Onu

.

Bu balıq növü xərçəngə səbəb olur

Mütəxəssislər xərçəngə səbəb olan ən təhlükəli balıq növünü açıqlayıblar. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin fikrincə, həftədə ən azı iki dəfə pəhrizinizə balıq daxil etmək lazımdır. . Balıq sağlamlığı qorumaq üçü

.

Bayramlarda salat hazırlayanların nəzərinə - Soyuducuda saxlamağın təhlükələri açıqlandı

"Yeni il tətilləri ərəfəsində xanımlar bayram süfrəsinin təmtəraqlı görünməsi üçün əlindən gələni edir. Nəticədə bir gündə yeyilə bilməyən çoxlu çeşiddə salatlar hazırlanır. Onları soyuducuya qoyarkən istifadə müddət

.

Soğan doğrayanda gözlərin sulanmasının qarşısını almaq üçün 3 SADƏ ÜSUL

Soğan doğramaq əksər hallarda göz yaşı ilə nəticələnir.   -a istinadən xəbər verir ki, soğan doğrayarkən gözlərin sulanmasının qarşısını almaq üçün onu dondurucuda 30 dəqiqə saxlamaq lazımdır. Soyuq temperatur fermentləri

.

Təzyiq dərmanını səhər, yoxsa axşam içməli?

Hipertoniyaya qarşı təzyiq salıcı dərmanları günün hansı saatında içmək lazımdır ki, xəstələr özlərini qorusun?. -a istinadən xəbər verir ki, rusiyalı həkimlər Yelena Malışeva və German Gandelman hipertoniklərə tövsiyələ

.

Demensiyalı insanlar üçün təhlükəli olan dərmanlar açıqlanıb

Antipsikotiklərin (antipsikotiklər və ya əsas trankvilizatorlar) qəbulu demensiyalı insanlarda insult, qan laxtalanması, infarkt, sınıqlar, pnevmoniya və kəskin böyrək zədələnməsi riskini artırır.   -a istinadən xəbər veri

.

Ağcaqanadlar bu qan qrupundan olan insanları "sevir"

Malyariya qansoran həşəratların daşıdığı yeganə xəstəlik deyil. Digər təhlükələrə sarılıq və qanaxmaya səbəb olan sarı qızdırma və Zika qızdırması daxildir. Xüsusilə hamilə qadınlar üçün təhlükəlidir, çünki bu, hamiləliyi

.

Yağlı mətbəx dolabların parladacaq üsul

Mətbəxlərdəki dolabı yemək bişirərkən ən çox çirklənən yerlər sırasındadır.   -a istinadən xəbər verir ki, yağ sıçramalarını təmizləmək gecikdirildikdə daha çətinləşə bilər. Mətbəx dolabını parıldadacaq üsulu izah edirik:

.

Bu qidaları uşaqlarınıza verməyin - Qızlarda sinə vaxtından tez böyüyür, oğlanlarda isə

Erkən yetkinliyin sürətlə artmasının səbəblərini öyrənmək üçün mütəxəssislər tərəfindən geniş araşdırmalar aparılıb. -a istinadla bildirir ki, araşdırmaların nəticəsinə görə, xüsusilə gənclər tərəfindən çox yeyilən qidaları

turlar.az

sonxeber.az reseptler geyim və ayaqqabılar qadın geyimi ciyər qovurması 2024 yaz kolleksiyasi yeni paltarlar 2024 haxışta kosmetika masqalar novruza aid hakisdalar yumurta kahfe kali xanim.az