Qarabaşaq yarmasının bilmədiyimiz faydaları

Qarabaşaq yarmasının bilmədiyimiz faydalarıQarabaşaq yarması həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir və bir sıra xəstəliklərdən qoruyur. Diyetoloqlar qarabaşaq yarmasının qida rasionuna daxil edilməsinin beş səbəbini müəyyənləşdiriblər.
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, qarabaşaq bağırsaqlara faydalı təsir göstərir.
Qarabaşaq bir neçə səbəbdən həzm sağlamlığını dəstəkləyir. Birincisi, bütöv bir taxıl kimi, həm həll olunan, həm də həll olunmayan liflə zəngindir ki, bu da müntəzəm həzmi qorumağa kömək edir. İkincisi, qarabaşaq yarması prebiyotik xüsusiyyətlərə malikdir, bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların böyüməsini təşviq edir.
Qarabaşaq qısa zəncirli karbohidratlarda da azdır, bu da onu həzm problemi olan insanlar üçün əla seçim edir. Bundan əlavə, sübutlar göstərir ki, qarabaşaq yarması kimi psevdograinlər sizi buğda və düyüdən daha yaxşı doldurur və daha uzun müddət toxluq hissi yaradır.
Qarabaşaq yarması orqanizmin qidadan almalı olduğu bütün 9 əsas amin turşusunu ehtiva edən tam zülalın bir neçə bitki mənbəyindən biridir.
Bir stəkan qaynadılmış qarabaşaq yarması təxminən 6 qram protein ehtiva edir ki, bu da təxminən bir böyük yumurtadakı protein miqdarıdır.
Qarabaşaq, tam taxıl kimi, həzm olunmadan nazik bağırsaqdan keçən davamlı nişasta mənbəyidir. Bu, ağ çörək kimi təmizlənmiş taxıl məhsulları ilə müqayisədə daha sabit qan qlükoza səviyyələri ilə nəticələnir.
Bundan əlavə, qarabaşaq yarmasının tərkibində yüksək miqdarda həll olunan karbohidratlar, məsələn, D-chiro-inositol var ki, bu da diabet xəstələrində qan şəkərinin artmasına kömək edir.
Tədqiqatlar göstərir ki, rutin antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir və qan dövranını yaxşılaşdırmaqla qan laxtalanma riskini azalda bilər. 
Tərkibində A, C, E və B vitaminləri ilə yanaşı sink, maqnezium, fosfor, manqan və selen kimi mühüm minerallar və buğda və düyüdən daha çox antioksidant var.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 994   Tarix: 04 iyun 2024
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Yeni il "yolka"ları barədə ciddi xəbərdarlıq - Evə gətirdiyimiz təhlükə

Pulmonoloq Yelena Pyatikova süni Yeni il ağaclarının düşündüyümüz qədər zərərsiz olmadığını bildirib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bir çox evlərdə istifadə olunan bu ağaclar plastik materiallardan hazırlandığı üçü

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Qışda axşam 7-dən sonra yeməyi dayandırın - Yoxsa

Qışda ideal şam yeməyi vaxtı açıqlanıb. xəbər verir ki, rusiyalı diyetoloq Valentina Palatsso qış aylarında şam yeməyini saat 18-19-a qədər yeməyi tövsiyə edir. O bildirir ki, qışda gün işığının azalması səbəbindən melatoni

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Yaşı 5-dən az olan uşaqlara diqqət - Təhlükə var

Son illər dünyada uşaq ölümlərinin sayı artıb. Bu qorxunc tendensiya erkən doğum nəticəsində dünyaya gələn uşaqlar arasında özünü daha qabarıq şəkildə göstərir. xəbər verir ki, 37 həftədən tez baş tutan doğum erkən doğu

turlar.az

kosmetika mehsullari geyim necə seçməli gozel gorunmek haqista qadın parfumeriya cinsi əlaqə spermanin qadina faydasi kosmetika xanım az gulmeli hakista usaq geyimleri hakıştalar turpun nağlı