Qarpızın faydaları
Qarpız qalınqabıqlı (0,5-3 sm), daxilində çoxlu toxumu olan yumşaq ətlikli meyvəli tərəvəzdir. Qarpızın ilk vətəni Afrikadır.
Tərkibi A, E, C, B1, B2, B6, B9 kimi vitaminlər, eləcə də, maqnium, kalium, kalsium, fosfor, dəmir və natrium kimi mikroelementlərlə zəngindir. Tərkibində fruktoza da olduğu üçün diabet xəstələrinin də istifadə etməsi mümkündür.
Bədənə soyuqluq və rütubət verir. Qarpız yeməklə öd ağrılarını azaldıb, qan təzyiqini tənzimləmək mümkündür. Sidikqovucu və ödqovucu xassəyə malikdir. Qarpız lətində incə liflərin olması orqanizmdə xolesterolun səviyyəsini azaldır. Ondan hazırlanan şirə isə qaraciyər və böyrəkləri şlaklardan təmizləyir.Qarpız podaqra, artrit, qastrit, hipertoniya, anemiya, burun qanaxmaları, piylənmə, qaraciyər, öd kisəsi xəstəlikləri zamanı faydalıdır.
Qarpız alarkən diqqət etmək lazımdırki tərkibi nitratsız olsun. Orqanizm üçün ziyanlı olan nitratlı qarpızlar riski avqust ayının sonlarında azalır. Bu vaxt artıq təbii yolla yetişmiş qarpızların tam zamanı olur.
Çalışın təbii yetişdirilmiş qarpızlardan istifadə edinki sağlığınıza zərər gəlməsin!
Milli.Az /news.milli.az









Qadınları orqazma çatdıran 7 seks pozası
Əkiz uşaq doğmaq üçün MÜTLƏQ OXUYUN
İdeal Dieta: 1 həftəyə 5 kq arıqla!
Qara zirə (Çörək otunun) faydaları
Qarazirə hər dərdin çarəsi olan bitki
Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları
Kabuslar sadəcə yuxu deyil - beyninizdən kömək siqnalıdır
Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş
Netflix' 'Warner Bros'u 82,7 milyarda aldı
Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir
Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab
Məlahət Abbasova Türkiyədə "Əməyə hörmət" mükafatına layiq görülüb