Qarpızın zəhərli olduğunu göstərən 5 üsul: Bu qarpızları QƏTİ almayın
Qarpızın yetişdirilməsi prosesində gübrədən çox istifadə edilməsi onun tərkibindəki nitrat səviyyəsini artıra bilər.
nitrat hüceyrələrinin artıq olması insan bədənində toksik maddə kimi yığılır və bu zəhərlənməyə səbəb olur.
Aşağıdakı 5 üsul ilə qarpızın zəhərli və ya sağlam olduğunu aydınlaşdıra bilərsiniz.
1. Əgər qarpızın qabığı sarıdırsa onda tərkibində nitrat hüceyrələri yüksəkdir. Bu zaman qarpuzu kəsin. Əgər iş qismi də sarı rəngdədirsə o zəhərlidir. Qabıq hissəsinin ağ olması qarpızın zəhərli olmaması deməkdir.
2.Qarpızda deşiklər varsa almayın.
3. Göbək hissəsində boşluq olan qarpızları yeməyin.
4. Qarpızın bir dilimini suya qoyun. Bir müddət gözləyin. Əgər su parlaq və qırmızı rəng alarsa, bu qarpızın zəhərli olduğu deməkdir.
5. Yüngül qarpızlar sağlıqlı deyil. Qarpızı qaldırın və ölçüsünə görə çəkisinə diqqət edin. Ağırlığı azdırsa, zərərlidir, almayın.
f Paylaş