Qəhvə sevənlərə pis xəbər

Qəhvə sevənlərə pis xəbərQəhvə miqren tutmalarını artıra bilər.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, araşdırmalar gündəlik qəbul edilən 1 stəkandan artıq qəhvənin baş ağrılarına və miqren tutmalarına səbəb ola biləcəyini göstərib.
Bahçeşehir İSÜ Liv Xəstəxanasının Nevrologiya üzrə mütəxəssisi Prof. Dr. Belma Doğan Güngen miqrenin həyat üçün təhlükəli olmasa da, həyat keyfiyyətini aşağı saldığını və ciddi fiziki yorğunluğa səbəb olduğunu diqqətə çatdırıb.
Onun sözlərinə görə, uzun müddət miqren tutmalarından və baş ağrılarından qorunmaq üçün yuxu rejiminə riayət etmək, çoxlu su içmək, parlaq işıq mənbələri, xüsusilə də televizor və kompüter qarşısında çox vaxt keçirməmək lazımdır.
Dr.Güngen miqren tutmalarının şiddətinin bəzi tədbirlərlə yüngülləşdirilə biləcəyini ifadə edib:
"Miqren tutması keçirən şəxs sakit və qaranlıq bir mühitdə uzanıb dincəlməlidir. Çünki miqren hərəkət və işığın təsiri ilə daha şiddətli hala gəlir. Bundan əlavə, səs-küylü mühit də miqrenin şiddətini artırır".
Doktor miqrenin müalicəsində qidalanmanın əhəmiyyətini də vurğulayıb:
"Mən müalicədə əsas səbəb kimi qidalanmaya böyük əhəmiyyət verirəm. Elə xəstələr var ki, miqren tutmaları sadəcə pəhrizlərini tənzimləməklə azalır və ya hətta yoxa çıxır. Misal üçün, gündə iki fincandan artıq qəhvə miqren tutmalarının tezliyini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. 20 qramdan artıq tünd şokolad da eyni effekti verir".
Dr. Güngen miqren xəstələrinə tövsiyə olunan qidaları da sadalayıb:
Avokado və badam kimi yüksək maqnezium tərkibli qidalar,
Balıq və qoz kimi Omeqa-3 ehtiva edən olan qidalar,
Hər növ yaşıl tərəvəz,
Zeytun yağı,
Kələm və zəncəfil kimi mitoxondriləri dəstəkləyən qidaların qəbulu miqren xəstəliyinə qarşı faydalı ola bilər.
Bundan əlavə, miqreni tətikləyən bəzi qidalardan uzaq durmaq lazımdır:
Tərkibində nitrat olan və histamin ifrazını artıran bütün qidalar buraya daxildir: bəzi pendir növləri, fermentləşdirilmiş içkilər, çox illik şərab.
Tərkibində qida əlavələri olan bütün məhsullar.
Qlütenli məhsullar.
Allergen qidalar: yumurta ağı, bəzi növ çərəzlər, sitrus meyvələri.
Soya və soya məhsulları.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 865   Tarix: 26 fevral 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Onkoloq xəbərdarlıq edir: Şirin içkilər xərçəng riskini artırır

Şirin qazlı içkilərin tez-tez qəbul edilməsi yoğun bağırsaqda poliplərin yaranması və xərçəng riskinin artması ilə əlaqələndirilir. xəbər verir ki, rusiyalı onkoloq Sergey İvanov bildirib ki, bu tip içkilərin müntəzəm istifadəs

.

Belə toyuqları almayın - Rəngindən bilinir

Toyuq ətindəki rənglər həm ət yağlılığı, həm də təzəlik səviyyəsi barədə ipucu verir. xəbər verir ki, mütəxəssislərin sözlərinə görə ağımtıl və açıq çəhrayı ənglər adətən yağlılıq və birləşdirici toxumaların paylanmasın

.

Nazirlikdən əhaliyə çağırış - Uşaqlar risk altındadır, böyüklər isə

"Qrip infeksiyası ilə mübarizədə ən təsirli vasitə spesifik peyvəndin istifadə olunmasıdır. Peyvəndin tərkibində canlı virus olmadığından peyvənd olunmuş şəxs qriplə xəstələnə bilməz". xəbər verir ki, bunu canl

.

Bu vaxta qədər yoluxucu olduğu bilinmirdi - Qadınlardan kişilərə keçirmiş

Prostatitin yoluxucu ola biləcəyi barədə xəbərdarlıq edilib. xəbər verir ki, xroniki prostatit cinsi əlaqə zamanı partnyora keçə bilən bakteriyalarla bağlı ola bilər. Bu barədə uroloq, ali kateqoriyalı həkim Sergey Korolyov danışıb

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Bişmiş kələmə süd əlavə edin - Aşpazlar belə edir

Peşəkar aşpazların kələm bişirərkən tez-tez müraciət etdiyi bir üsul diqqət çəkib. xəbər verir ki, məlum olub ki, bişmiş kələmə süd əlavə edilməsinin həm dad, həm də sağlamlıq baxımından mühüm səbəbləri var. Mütəxəssisləri

.

Qızartma yağ neçə dəfə istifadə oluna bilər? - Günəbaxan, qarğıdalı, zeytun yağı üçün hədd

Qızartma yağı hər dəfə qızdırıldıqda təkcə isinmir, həm də quruluşu dəyişir. Eyni yağın neçə dəfə istifadə oluna bilməsi onun növündən, istiyə davamlılığından və xarab olma əlamətlərindən asılıdır. Günəbaxan və qarğıdal

.

Zibil qablarından gələn qoxuya SON

Evimizdə istifadə etdiyimiz zibil qabları zamanla içərisində bakteriyaların yaranması səbəbindən pis qoxu yaymağa başlaya bilər. Zibil qabları yuyulsa belə, bu qoxu çox vaxt tam aradan qalxmır. xəbər verir ki, qoxunun evi

.

Sink çatışmazlığı nələrə səbəb olur? - problemi aradan qaldırmağın yolları

Sink insan bədəni üçün həyati əhəmiyyət daşıyan minerallardan biridir. O, immun sistemi, dəri və saç sağlamlığı, dad və qoxu hissi, həmçinin hamiləlik və uşaqlıq dövründə sağlam böyümə üçün vacibdir. İnsan bədəni sinki öz

turlar.az

maskalar reseptler aksessuarlar gün vurmanın əlamətləri qarabasaq pehrizi qarindaki yaglari eritmek qish geyimleri kosmetika gülməli hakıştalar gunay ana haqqinda bayati yemek reseptleri sağlamlığa aid atalar sözləri