"Qıcqırmaq" faydalıdır? Fermentləşmiş ərzaqlar sağlamlıq üçün vacibdir

Fermentləşmiş qida məhsulları (təbii qıcqırma yolu ilə alınmış) haqqında məlumat azdır, odur ki, onların necə istifadə edilməsi barədə alimlərin və həkimlərin aydın təsəvvürü yoxdur. Bu məhsulların çeşidi böyükdür, təbii qatıq və dəymiş pendirdən başlamış çörək kvası, şərab, pivə, çay göbələyi, turşu kələmə, soya sousu, daha ekzotik kim-çi, tempe, miso və s. qədər.
Bir neçə in vitro və in vivo tədqiqatların fermentləşmiş məhsulların sağlamlığa faydası haqqında verdiyi məlumatlar, əsasən, bu cür qidanın antimikrob xüsusiyyətlərinə dairdir (çünki probiotiklərlə zəngindir).
Hesab olunur ki, fermentləşmiş məhsullar qaraciyər və mədə-bağırsaq traktı funksiyasını yaxşılaşdırır, dispepsik pozuntuların qarşısını alır, immuniteti gücləndirir, antioksidant və şiş əleyhinə təsirə malikdir. Hətta mərkəzi sinir sistemi orqanlarının funksiyalarına müsbət təsir göstərə bilər.
Milli.Az ailehekimi.az-a istinadən bildirir ki, bu tədqiqat müəlliflərinin fikrincə, fermentləşmiş qidanın müsbət təsiri tərkibində yüksək miqdarda qlükuron turşusu, polifenollar, fenollar və B qrup vitaminləri, o cümlədən fol turşusunun olması ilə bağlıdır.
Bununla belə, dəqiq məlumdur ki, fermentləşmiş məhsulların hamilə və əmizdirən qadınların, habelə böyrək, ağciyər və qaraciyər funksiyasının ciddi pozuntuları olan şəxslərin istifadəsinə ciddi əks-göstərişlər var. Mədə şirəsi turşuluğunun artması və ya mədə və onikibarmaq bağırsağın xora xəstəliyinin olması da bu ərzaqlarla ehtiyatla davranmağı tələb edir və ən azı kəskinləşmə dövründə onların istifadəsini istisna edir. MBT problemləri varsa, bu cür qida məhsulları meteorizmi artırır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 3600   Tarix: 04 sentyabr 2022
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Gündüz yatmağın faydaları açıqlandı

Alimlər müəyyən ediblər ki, gündüz yatmağa genetik meyl yaşla bağlı beyin həcminin azalmasını ləngidə bilər. xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri "Sleep Health: Journal of the National Sleep Foundation" jurnalınd

.

Depressiyanın əsl səbəbi açıqlandı

Alimlər depressiyanın yaranmasının gözlənilməz səbəbini açıqlayıb. xəbər verir ki, KAIST tədqiqatçıları depressiyanın yalnız beyin fəaliyyəti ilə məhdudlaşmadığını müəyyən edib. Yeni araşdırma göstərir ki bu vəziyyət immu

.

Hər gün zeytun yağı içdi, başına elə şeylər gəldi ki

Son vaxtlar sosial şəbəkələrdə gündəlik zeytun yağı içmək trendi geniş yayılıb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, dietoloq Loren Manaker bu vərdişin sağlamlığa real təsirini görmək üçün bir həftə boyunca hər gün zeytu

.

İshalın gizli səbəbləri: allergiya, ferment çatışmazlığı və daha nələr…

İshal çox vaxt mikroblarla əlaqələndirilsə də, həmişə səbəb infeksiya olmur. Yay aylarında bu halların artmasına diqqət çəkən qastroenteroloq Prof. Dr. Murat Sarıkaya bildirib ki, ishalın arxasında həzm sistemi pozuntuları

.

Nə mal, nə qoyun... - Ən sağlam ət növü açıqlandı

Az yağ nisbəti, yüksək qida dəyəri və asan həzm olunması ilə diqqət çəkən keçi əti mütəxəssislərə görə ən sağlam ət seçimlərindən biridir. xəbər verir ki, Araşdırmalar göstərir ki keçi əti protein, dəmir və B12 vitamini baxımında

.

Ən sağlam ət hansıdır? - Mütəxəssislər cavab verdi

Ən sağlam və dietik ət növünün hansı olduğu uzun müddətdir müzakirə olunur. Mütəxəssislərin fikrincə, bu mövzuda lider dovşan ətidir. xəbər verir ki, xarici mənbələrin məlumatına əsasən, dovşan ətində zülalın miqdarı təxminə

.

Payızda niyə SPF istifadə etməliyik?

Günəşdən qoruyucu krem (SPF) istifadə etmək yalnız günəşli günlərlə məhdudlaşmamalıdır. Hətta buludlu və ya soyuq hava şəraitində də ultrabənövşəyi (UV) şüalar dərini dərinliklərə qədər təsir edə bilər və uzun müddət qorunması

.

Bunu biləndən sonra hər gün xurma yeyəcəksiniz - Ürəkdən şəkərə hər şeyə təsir edir

Son dövrlərdə aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, gündəlik xurma istehlakı, ümumi xolesterolun azaldılmasına kömək edir. Çoxları üçün xurma sadəcə şirin bir qəlyanaltı olaraq qalsa da, bu meyvənin sağlamlıq üçün bir ço

.

Ürək-damar xəstəliklərinin əsas səbəbi bu imiş

Ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasında ən mühüm amillərdən biri düzgün qidalanmamaqdır. Gündəlik istehlak edilən bir çox məhsul bədəndə pis xolesterin (LDL) səviyyəsini artıraraq damarların tıxanmasına səbəb ola bilər. xəbə

turlar.az

yay geyimləri 2025 gozel gorunmek qadın geyimi bürclərin uyğunluğu makiyaj formalari haqista həzm orqanları kosmetika burclerin uyumu vetene aid atalar sozleri novruz bayrami pomidor bahar