"Qıcqırmaq" faydalıdır? Fermentləşmiş ərzaqlar sağlamlıq üçün vacibdir

Fermentləşmiş qida məhsulları (təbii qıcqırma yolu ilə alınmış) haqqında məlumat azdır, odur ki, onların necə istifadə edilməsi barədə alimlərin və həkimlərin aydın təsəvvürü yoxdur. Bu məhsulların çeşidi böyükdür, təbii qatıq və dəymiş pendirdən başlamış çörək kvası, şərab, pivə, çay göbələyi, turşu kələmə, soya sousu, daha ekzotik kim-çi, tempe, miso və s. qədər.
Bir neçə in vitro və in vivo tədqiqatların fermentləşmiş məhsulların sağlamlığa faydası haqqında verdiyi məlumatlar, əsasən, bu cür qidanın antimikrob xüsusiyyətlərinə dairdir (çünki probiotiklərlə zəngindir).
Hesab olunur ki, fermentləşmiş məhsullar qaraciyər və mədə-bağırsaq traktı funksiyasını yaxşılaşdırır, dispepsik pozuntuların qarşısını alır, immuniteti gücləndirir, antioksidant və şiş əleyhinə təsirə malikdir. Hətta mərkəzi sinir sistemi orqanlarının funksiyalarına müsbət təsir göstərə bilər.
Milli.Az ailehekimi.az-a istinadən bildirir ki, bu tədqiqat müəlliflərinin fikrincə, fermentləşmiş qidanın müsbət təsiri tərkibində yüksək miqdarda qlükuron turşusu, polifenollar, fenollar və B qrup vitaminləri, o cümlədən fol turşusunun olması ilə bağlıdır.
Bununla belə, dəqiq məlumdur ki, fermentləşmiş məhsulların hamilə və əmizdirən qadınların, habelə böyrək, ağciyər və qaraciyər funksiyasının ciddi pozuntuları olan şəxslərin istifadəsinə ciddi əks-göstərişlər var. Mədə şirəsi turşuluğunun artması və ya mədə və onikibarmaq bağırsağın xora xəstəliyinin olması da bu ərzaqlarla ehtiyatla davranmağı tələb edir və ən azı kəskinləşmə dövründə onların istifadəsini istisna edir. MBT problemləri varsa, bu cür qida məhsulları meteorizmi artırır.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 3627   Tarix: 04 sentyabr 2022
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Orqanlara bənzəyən qidalar

Təbiətdə elə qidalar var ki, həm forması ilə müəyyən orqanı xatırladır həm də həmin orqan üçün faydalı təsirə malikdir. xəbər verir ki, bu oxşarlıq təsadüfi sayıla bilər amma bir çox araşdırmalar bu uyğunluğun sağlamlığ

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

.

Həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqladır

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gündəlik qidalanmada soğanın istifadəsi həm immuniteti gücləndirir, həm də arıqlama prosesinə dəstək olur. xəbər verir ki, tərkibindəki kversetin, antibakterial maddələr və lif sayəsində soğa

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

turlar.az

geyim və ayaqqabılar kosmetoloq geymler 2025 qaraqoyunlu dərəsi dondurmalar öpüşmək şirin xəmir işləri kosmetika cantalar bayatı sağlıq statuslar sağlamlıq