Qida qəbulunun sayı ilə çəki arasında əlaqə açıqlandı

Qida qəbulunun sayı ilə çəki arasında əlaqə açıqlandıArıqlamaq istəyən insanların çoxu eyni səhvə yol verirlər. Belə ki, onlar qida qəbulunun sayını gün ərzində cəmi 1-2 dəfəyədək azaldırlar. Lakin onlar bu halda nəinki arıqlaya bilmirlər, hətta belə rasionla əksinə kökələ də bilərlər.
Mili.Az oxu.az-a istinadən xəbər verir ki, əslində, qida qəbullarının sayının azaldılması sağlam qidalanmanın baza qaydalarının kobud şəkildə pozulmasıdır.
Bu, arıqlamağa kömək etmir, belə ki, qidanın qəbulları arasında zaman kəsiyi nə qədər çox olursa, daim aclıq hissi bir o qədər yüksək olur ki, buna da qana qrelin kimi müvafiq hormonların ifrazı və hipotalamusda yerləşən qida mərkəzinin qıcıqlanması səbəb olur. Məhz buna görə gündə iki dəfə yemək yeyən insanlar, 4-5 dəfə yeyənlərə nisbətən nəticədə daha çox kalori qəbul etmiş olurlar. Bu səbəbdən də, arıqlamaq, həmçinin çəkinin saxlanılması üçün məhz gündə 4-5 dəfə yemək lazımdır.
Mütəxəssislərin sözlərinə əsasən, aclıq zamanı orqanizm xüsusi rejimə keçir. Bu vaxt hər kalori ehtiyat üçün piy qatı şəklində yığılıb saxlanılır. Bədən aclığı ekstremal vəziyyət kimi qiymətləndirir və "qara günə" ehtiyat yığmağa başlayır. İnsan tez-tez, lakin az miqdarda yeyirsə, bədəni bunu "təhlükə" kimi görmür və buna görə də, qida ehtiyatı yığmır və daha çox kalori əridir.
Əlbəttə, arıqlamaq üçün yalnız tez-tez yemək kifayət deyil, həmçinin rasionun keyfiyyətini nəzarət altında saxlamaq lazımdır. Un, yağlı, şirin, qızartma xörəkləri mümkün qədər az yemək, meyvə və tərəvəz, həzm proseslərini ləngidən, lakin uzun müddətə toxluq hissi ilə təmin edən tərkibində çoxlu qida lifləri olan məhsullar yemək məsləhətdir.
Mili.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1123   Tarix: 20 aprel 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İnsan hər gün ağlasa nə olar?

Duyğularınızı daim nəzarətdə saxlamaq və ağlamağa imkan verməmək son dərəcə zərərlidir. Ancaq hər gün uzun müddət ağlamaq sağlamlığa zərər verə bilər. İnsan hər gün ağlasa nə olar?. -a istinadla xəbər verir ki, tez-tez ağlama

.

Kolbasanı qızartmaq olmaz – Xərçəngə səbəb olur

Termal üsulla işlənmiş kolbasaları yemək sağlamlığa son dərəcə zərərlidir. Amma bununla yanaşı, insanlar üstəlik kolbasını qızardıb yeyir. .   -a istinadən bildirir ki, kolbasaları qızartmaq və ya qaynatmaq olmaz. Bəs, bun

.

Ən təhlükəli xərçəng növlərindən birinin ilk əlamətləri

Britaniyalı həkimlər dörd narahatedici əlamət açıqlayıblar. Bəzi xərçəng növləri əlamətlərinə görə erkən mərhələdə tanınır. .   -a istinadən bildirir ki, bu barədə Böyük Britaniya Milli Səhiyyə Xidmətinin ekspertləri bildiriblər

.

İmsakda bunları yemək ziyanlıdır

Ramazan ayında istehlak edilən qidalara diqqət etmək lazımdır. Qida qəbulu gün ərzində baş vermədiyi üçün imsak vaxtı yediyimiz qidaların müəyyən tarazlıqda olması lazımdır. Bəzi qidaların qəbulu toxluq hissinin azalmasın

.

Müxtəlif yemək çeşidlərinin verdiyi fəsadlardan necə qorunaq? - AÇIQLAMA

"50 yaşdan yuxarı insanlar balıq yeməlidirlər, çünki bu yaşda bədənin əzələ kütləsini və gücünü saxlamaq üçün daha çox proteinə ehtiyacı var". Bu barədə -a Tibet təbabəti üzrə menecer Günay Seyfullayeva Novruz Bayram

.

Çaytikanı çayını necə hazırlamaq olar?

Tələb olunan maddələrin siyahısı. - 150 qram giləmeyvə;. - 2,5 stəkan su;. - üç qaşıq istənilən çay;. - lazımi miqdarda bal. xarici KİV-ə istinadla hazırlanma üsulunu təqdim edir:. Əvvəlcə çayı klassik şəkildə dəmləmək lazımdır

.

Beyin sağlamlığı üçün ən yaxşı 5 balıq növü

Beyin insan bədəninin ən mürəkkəb və sirli orqanlarından biridir. Optimal qidalanma ilə qocalığa qədər tam gücü ilə işləyir. Ancaq təəssüf ki, bir çox yemək vərdişlərimiz onun sağlamlığına xələl gətirə bilər.   -a istinadən xəbə

.

Qatığı daha faydalı etməyin yolu

Şəfa mənbəyi olan qatığın içinə 1 qaşıq kətan toxumu əlavə etdikdə, verdiyi güclü təsirlərə inanmayacaqsınız. Toxumlar sağlamlığımız üçün vacib vitamin və minerallar təmin edən qidalardır. Omeqa-3 yağ turşuları, lif, zülal

.

Orqanizmi zamanla dağıdıb məhv edən qidalar

Yeməyə vərdiş etdiyimiz, süfrəmizdən əskik etmədiyimiz qidalar birdən yox, zamanla, asta-asta orqanizmi daxildən dağıdır. -a istinadən xəbər verir ki, adı açıqlanmayan diyetoloq bu qidalar barədə xəbərdarlıq edib:. "Yediyimi

turlar.az

sonxeber.az qis geyimləri 2024 makiyaj instagram qaşların formalari soz ehtiyati artirmaq xiyar tutmasi tənəffüs orqanları avto qadın kosmetika saglam qidalanma xərçəng bürcü xocali pomidor novruz haqistalari