Qırmızı, acı bibər (Capsicum frutescens) haqqında

Qırmızı, acı bibər (Capsicum frutescens) haqqındaQırmızı və acı dada malik olan bibər boyu 60 santimetrə qədər qalxa bilən bibər kolunun məhsuludur. Bu bibər bostanlarda və iri sahələrdə tərəvəzçilər tərəfindən yetişdirilir. Qırmızı, acı bibərin iri ağ və ya bənövşəyi rəngə çalan çiçəkləri olur. O birillik bostan bitkisi olub, əsasən isti havalarda yetişir. Bibər istisevər bitki olub, acı dada və xüsusi qoxuya malikdir. Onun tərkibində olan fenol birləşmələri bolqar bibərinin tərkibində olduğundan qat-qat çoxdur. Onun ölçüləri adi qırmızı bibərin ölçüsündən kiçikdir. Qırmızı, acı bibəri qurutduqdan sonra toz halına salır və ədviyyat kimi istifadə edirlər.
Botanika elminə bibərin 2000-ə yaxın növü məlumdur. Onlar bir-birindən rənglərinə, formalarına və yandırıcılıq qabiliyyətinə görə fərqlənirlər. Ən məşhur bibər növü isə çili bibəri sayılır.
Qırmızı, acı bibər (Capsicum frutescens)nın Tərkibi
Acı bibərin tərkibində çoxlu efir və müxtəlif yağlar, boyaq maddələri, P, B1, B2, C vitaminləri var. Onun tərkibində acı dadın meydana çıxmasına səbəb olan kapsaisin şirin bibərin tərkibində olandan 20 dəfə çoxdur. Bu bibərə çox toxunduqda dəridə yanıq izləri əmələ gələ bilir. Avropa ölkələrinin əhalisi acı bibərdən Afrika ölkələrinə nisbətən az istifadə edilir.
Qırmızı, acı bibər (Capsicum frutescens)nın Xeyri
Yandırıcı bibər ən yaxşı iştahaçıcı dərman sayılır. Bu məqsədlə bəzən onun spirtdə saxlanılmış cövhərindən istifadə edilir. Bu qarışım gündə 10-15 damcı qəbul eləmək iştahanı normallaşdırır. Bu ürəyin, böyrəklərin, mədənin işini də rahatlaşdırır.
Acı istiot bağırsaq narahatçılıqlarından əziyyət çəkən xəstələr üçün əsil dərman sayılır. Belə ki, acı bibər güclü bakteriasid təsirə malikdir. Onu miozitlər, revmatizm, poliartrit, podaqra, yuxarı tənəfüs yollarının kataral xəstəlikləri zamanı yeməkdə fayda var. Ondan hazırlanan mazlar və kremlər əzələ və oynaq ağrıları zamanı istifadə edilir.
Ev şəraitində də acı bibər yağı hazırlayaraq ağrılar əleyhinə istifadə eləmək mümknüdür. Bunun üçün acı bibərdən cövhər hazırlayıb üzərinə miqdarından 3 dəfə artıq bitki yağı əlavə edərək ağrıyan yerlərə sürtmək lazımdır. Bu mazlar donma zamanı çox faydlıdır. Acı bibərdən müxtəlif plastrlar da hazırlanır ki, bu plastrlar ağrını aradan qaldırmaq üçün istifadə edilir.
Acı bibərdən turşuların hazırlanması zamanı geniş istifadə edilir. Onu tək halda da marinadlaşdırıb müxtəlif yeməklərin hazırlanması zamanı istifadə edilir.
Qırmızı, acı bibər (Capsicum frutescens)nın Ziyanı
Acı bibər müxtəlif digər qida vasitələri kimi hamıya eyni təsir bağışlamır. Stenokardiyası, xəstə böyrəyi olanlara acı bibər yemək olmaz. Qara ciyərin kəskin xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə də acı bibər yemək tövsiyə edilmir. Acı bibər yemək bəzi adamlarda dəri qaşınmalarına səbəb ola bilir. Bibərdən istifadə etdikdən sonra əlləri yaxşıca yumaq lazımdır. Bibərə toxunmuş əllərlə gözlərə toxunmaq gözlərin yanmasına səbəb olur. Acı bibər ağızı yandırdıqda su ilə yanğı hissini yatışdırmaq mümkün olmur. Amma, qatıq və ya süd qəbul eləmək yanğı əlamətlərinin azalmasına səbəb olur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1193   Tarix: 19 noyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Şamda düyü yeyənlərin nəzərinə - Həkimdən xəbərdarlıq

Rusiyalı həkim bağırsağa ziyan olan yeməkləri açıqlayıb. -ə istinadən xəbər verir ki, yağlı qidaların, qızardılmış yeməklərin, karbohidratların, məsələn, ağ düyünün olması həzm prosesini ləngidə bilər və bu da bağırsaqlard

.

Şalqam suyu sağlamlıq üçün nə vəd edir? - açılmamış xəzinə

Şalgam suyu, həm qida dəyəri baxımından zəngindir, həm də sağlamlığa bir çox faydaları var. . ferment qida olan şalqam suyunun insan sağlamlığı üçün əvəzsiz faydalarını təqdim edir:. Həzm Sistemini Dəstəkləyir: Şalgam suy

.

Banan niyə tez qaralır?

Bananın qaralması oksidləşmə və yetişmə prosesləri ilə izah olunur. xəbər verir ki, bananın qabığında və içərisində mövcud olan fermentlər, xüsusən də polifenol oksidaz adlanan bir ferment oksigenlə təmas etdikdə kimyəv

.

İnsultdan bu beş yolla qorunmaq olar

İnsultdan qorunmanın ən təsirli üsulu olaraq sağlam həyat tərzini qorumaq və risk faktorlarını azaltmaq göstərilir. Həkimlər, xüsusən ürək-damar sağlamlığına diqqət yetirməklə insult riskini xeyli azalda biləcəyimizi bildirirlər

.

Qışda necə qidalanaq? - 9 məsləhət

Aşağıdakı qidalanma tövsiyələri immunitetinizi gücləndirə, soyuq qış aylarında enerjinizi qoruya və sizi xəstəliklərdən qorumağa kömək edə bilər. -a istinadən bildirir ki, qış aylarında qidalanma orqanizminizi soyuq havalar

.

Tez-tez susayırsınızsa... - Təhlükə "qapıdadır

Şəkər xəstəliyinin (diabetin) əlamətləri fərqli formalarda və ya dərəcələrdə özünü göstərə bilər. Ümumi əlamətlər arasında həddindən artıq susuzluq (polidipsiya), tez-tez sidiyə çıxma (poliuriya), həddindən artıq aclıq (polifagiya)

.

Tut sirkəsinin möcüzəvi faydaları - 1 qaşıqla

Sağlamlığımıza fayda verən bir çox qidalar mövcuddur ki, onlardan biri də tut sirkəsidir. Bu, tut meyvəsinin qıcqırdılması ilə alınan sirkə növüdür. Əsrlər boyu Asiya mətbəxində istifadə edilən bu təbii içki sağlamlığımı

.

Günəbaxan yağı haqqında bilmədiyimiz FAKTLAR: xəstəliklərdən qoruyur

Günəbaxan yağını "omega-6" yağ turşularının yüksək tərkibinə görə çox vaxt faydalı məhsul hesab etmirlər. Lakin norma çərçivəsində istifadə zamanı bu məhsul tamamilə zərərsiz və hətta sağlamlıq üçün faydalıdır

.

Azərbaycanlıların sevimli qidası şəkər xəstəliyi yaradır

Mürəbbə dadlı olsa da, həddindən artıq istifadəsi sağlamlıq üçün bir sıra zərərlər yarada bilər:. xəbər verir ki, mürəbbənin normadan artıq yeyilməsi müxtəlif sağlamlıq problemlərlərinin yaranmasına gətirib çıxarır. Şəkə

turlar.az

sonxeber.az toy makiyaji sekilleri yay kolleksiyasi hamiləlik daban agrisi qaragatin faydasi cennet almasinin murebbesi evdarlıq kitabı saglam qidalanma faydalı bilgilər tut ağacı tutdudu baldiza aid haxisda qiz evi ucun