Qırmızı Ət Allergiyası Nədir, Semptomları Nələrdir? Qırmızı Ət Allergiyasının Tanı və Müalicəsi
Allergiya və Astma Dərnəyinin Başçısı Prof. Dr. Ahmet Akçay qırmızı ət allergiyası ilə bağlı vacib məlumatları paylaşdı.
Ət allergiyası nədir?
Ət alerjisi, ət istehlakından sonra orqanizmdə allergenlərə qarşı qan təzyiqinin düşməsi və bayılma kimi ölümcül reaksiyaların, qaşınma, ürtiker, dodaq şişməsi, qusma, qarın ağrısı və ishal kimi simptomların görünüşü olaraq təyin olunur.
Ət alerjisinin dəqiq tezliyi bilinməsə də, qida allergiyası olan uşaqların 3-15 faizində və böyüklərin 3 faizində bildirilmişdir. Ət alerjisinin aşağı yayılma səbəbi qismən ətlərin çoxunun bişmiş formada yeyilməsi və bişirmənin tez -tez allergenlərin immunogenliyini aşağı salması ilə əlaqədardır. Mal əti allergiyası ən çox bildirilən ət allergiyasıdır. Ancaq inək sütünə allergiyası olan uşaqlarda bir mal əti allergiyası yüzdə 20 -ə qədər ola bilər.
Qırmızı ət allergiyası necə inkişaf edir?
Süd alerjisi səbəbiylə Süd alerjisi olan uşaqlarda dana ətində də alerjen zülalları olduğu üçün çarpaz reaksiya səbəbiylə 20% nisbətində dana alerjisi inkişaf edə bilər. Yaxşı bişirdikdə allergiya simptomları görünməyə bilər. Pişik alerjisi
səbəbiylə,
pişik alerjisi olan kəslərdə çarpaz reaksiya səbəbiylə donuz ətinə allergiya görülə bilər. Donuz alerjisi olanlar çarpaz reaksiya səbəbiylə mal və donuz ətinə allergik ola bilərlər. Gənə dişləməsi səbəbindən pişik tüklərinə alerjiniz varsa diqqətli olun
Gənələr inək, qoyun kimi heyvanları dişləyir və qanlarını əmirlər. Gənələrin mədəsində bir məməli qan qrupu alerjeni olan alfa gal var. Gənələr insanları dişlədikdə, bu allergenlər insanların qanına bulaşır və antikorların inkişafına səbəb olur. Nəticədə allergiya simptomları qırmızı ət istehlakından 3-6 saat sonra ortaya çıxır.
f Paylaş