Qış aylarında yerkökü vitamin və mineralların ən yaxşı mənbələrdən biridir. Karotinlə (A vitamini) zəngin olan yerkökü görməyə müsbət təsir edir. Karo
Patisson xiyar, qabaq və balqabağın yaxın "qohumu"dur.
Patisson bir çox vacib vitamin və minerallar, qidalı liflər, pektinlər, mono- və disaxaridlər və s. faydalı maddlərlə zəngindir. Təəssüf ki, bu faydalı və asan mənimsənilən tərəvəz bizdə çox da populyar deyil.
- Kalium və maqneziumla zəngin olan patisson ürək əzələsini möhkəmləndirir, ürəyə düşən gərginliyi azaldır, ürək döyünməsini tənzimləməyə kömək edir.
- Patisson yüksək arterial təzyiqi tənzimləməyə kömək edir.
- Qəbzilik zamanı qidalı liflər və pektinlə zəngin olan patisson bağırsaqların dah asan boşalmasına kömək edir.
- Patisson qaraciyər üçün çox faydalıdır - bu orqanın piylənməsinin riskini azaldır, qaraciyərin hüceyrələrini spirtli içkilərin və digər zəhərli maddələrin təsirindən qoruyur.
- Sarı patissonlar gözlər və dərimiz üçün vacib olan beta-karotinlə zəngindir.
- Patisson orqanizmi ziyanlı maddələrdən, toksin və radionukleidlərdən təmizləyir.
- Digər lifli tərəvəzlər kimi patisson da bağırsaq xərçənginin riskini azaldır.
- Patisson sidikqovucu təsirə malik olduğundan sidik kisəsini və böyrəkləri təmizləyir, böyrək daşı xəstəliyinin riskini azaldır.
- Patisson öd kisəsi üçün də faydalıdır, öd kisəsində durğunluğun və daşların əmələ gəlməsinin qarşısını alır.
- Avstraliya alimləri aşkar ediblər ki, patisson kişilərdə prostat vəzi xərçənginin riskini azaldır.
f Paylaş