Qışda arıqlamaq istəyənlər bunları yesin

Qışda arıqlamaq istəyənlər bunları yesinQış mövsümün öz gözəllikləri ilə yanaşı çətinlikləri də var. İnfeksiyalar, soyuqdəymə, qrip bədənin immunitetini aşağı salır. Bununla yanaşı pəhriz saxlamaq bədənin müqavimətini zəiflədə bilər.
Milli.Az Axşam.az-a istinadən soyuq havalar da belə sizi enerjili saxlayacaq bəzi yemək reseptlərini təqdim edir.
1. Öncəliklə qeyd edək ki, bədəndən zəhərli maddələri xaric edən kələm qış mövsümündə daha çox istehlak etməyiniz tövsiyə olunur. Tərkibindəki B vitamini bədəndəki enerji mübadiləsini tənzimləyərək arıqlamağa kömək edir. C, K vitamini, kalium, maqnezium, selenium, polifenol və kükürd kimi minerallar immuniteti artırır, əzələləri və sümükləri gücləndirir, yorğunluğun qarşısını alır. Bundan əlavə, tərkibindəki C vitamini kollagenin istehsalını dəstəkləyir və dərini cavanlaşdırır.
Kələm şorbasının tərkibi:
1 stəkan kəsilmiş ağ kələm
1 xörək qaşığı zeytun yağı
1 çay qaşığı sarıkök
1 çay qaşığı kimyon
1 çay qaşığı üyüdülmüş qara bibər
2 xörək qaşığı bulqur
2 xörək qaşığı qırmızı mərcimək
1 qırmızı bibər
1 pomidor
1 soğan
2 diş sarımsaq
Bütün inqrediyentləri 2 stəkan su ilə qazanda bişirin. Pəhriz zamanı yeməkdə bu şorbadan 1 boşqab içməyiniz tövsiyə olunur.
2. Bol K vitamini, orta kalium, maqnezium, A vitamini və fol turşusu ehtiva edən digər qış tərəvəzi isə kərəvəzdir. Tərkibində yüksək miqdarda fenolik birləşmələr olan apigenin və luteolin olan kərəviz əla antiinflamatuar təsiri olan qidalardan biridir. Kərəviz sapı qaraciyərdə toksinlərin orqanizmdən çıxarılmasını təmin edən fermentləri aktivləşdirir. Bundan əlavə, kərəviz böyrəküstü vəziləri işlətməklə yorğunluğun qarşısını alır.
Kərəvəz salatının tərkibi:
1 orta boy kərəvəz
1 xörək qaşığı zeytun yağı
2 xörək qaşığı süzülmüş qatıq
1-2 diş əzilmiş sarımsaq
1 kiçik incə doğranmış soğan
3-4 turşu xiyar
çili bibəri
Kərəvəzi sürtgəcdən keçirib bir az limon sıxmaqla qaralmasının qarşısını alın. Ayrı yerdə süzülmüş qatıq, zeytun yağı, sarımsaq, soğan və çili bibərini qarışdırın. Qarışığa kərəvəzi əlavə edin. Salatınızı xırda doğranmış turşu xiyarla dadlandıra bilərsiniz.
3. Pırasa qış mövsümünün əvəzolunmaz tərəvəzlərindəndir. Fol turşusu, A, B6, C, K vitaminləri, dəmir və manqanla zəngin olan pırasa, bədəni enerji ilə təmin edir, sümük və toxumaların inkişafına dəstəkləyir. Bu tərəvəz ani aclığın qarşısını alır, uzun müddət tox qalmağınıza dəstək olur və arıqlamağınızı asanlaşdırır.
Bulqurlu pırasanın tərkibi:
1 dəstə pırasa
1 kiçik soğan
1 orta boy kök
2 böyük qırmızı bibər
2 orta boy pomidor
4 xörək qaşığı bulqur
1 xörək qaşığı zeytun yağı
duz
istiot
Soğan və yerkökünü xırda-xırda doğrayıb böyük bir qazanda qovurun. Sonra doğranmış pırasanı qazana əlavə edin. Pomidoru rəndələyib bu qarışıma əlavə edin. Bir az su töküb bişirməyə davam edin. Sonda qırmızı bibər, bulqur və ədviyyatları əlavə edib daha 5 dəqiqə bişirin.
4. Gül kələm orqanizmdən toksinlərin atılmasını artıran tərəvəzdir. Ən yaxşısı onu çiy halda salatlara əlavə etməkdir. Bağırsağın hərəkətini artıran bu təzə tərəvəz həm də immunitet sistemini gücləndirir. Tərkibindəki sulforan və indollar sayəsində orqanizmin antioksidant qabiliyyətini artırır. Tərkibindəki C vitamini və sink ilə canlı dəriyə, daha güclü saç və dırnaqlara sahib olmanızı təmin edir.
Tərkibi:
1 orta gül kələm
1 böyük qırmızı bibər
1 böyük yaşıl bibər
1 soğan
2 diş sarımsaq
yarım limon
Sousu üçün:
1 litr süd
2 xörək qaşığı tam buğda unu
1 yumurta sarısı
1 çay qaşığı köri
1 çay qaşığı sarıkök
duz, istiot, xardal
Gül kələmini sarımsaq və limon suyu ilə suda bir az qaynadın. Soğan və bibəri yarım halqalara doğrayın. Ayrı bir qazanda süd, tam buğda unu və yumurta sarısını qarışdıraraq bişirin. Sous qaynamağa başlayanda duz, köri, sarıkök və qara bibər əlavə edib bişməyə buraxın. Soğan və bibəri qaynadılmış gül kələminə əlavə edin. Sonda üzərinə hazırladığınız sousu töküb 180 dərəcədə sobada 15-20 dəqiqə bişirin.
Milli.Az  /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1309   Tarix: 15 may 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Sinə xərçəngindən tam qurtulmaq mümkün deyil - Onkoloq

Onkoloq süd vəzi xərçənginin təkrarlanma riskinə diqqət çəkib. xəbər verir ki, onkoloq Vladimir İvaşkov xəbərdarlıq edib ki, süd vəzisinin çıxarılmasından sonra belə xərçəngin təkrarlanma riski mövcuddur. "Əməliyyatda

.

İncə görünmək üçün korset taxanlara xəbərdarlıq

Son dövrlər ideal bədən silueti trendi ilə korsetlər, bədən formalaşdıran bodilər və sıxıcı kolqotlar gündəlik geyimə daxil olub. Lakin, onlar sağlamlıq üçün zərərlidir. xəbər verir ki, Perm Politexnik Universitetinin "HimBio"

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

.

Yuxuda nar görmək görün nələrə işarə edirmiş?! İNANILMAZ!

Yuxuda nar görmək qadın üçün ziyarət və mücevherata, kişi üçün də övlada, dövlət məmurları üçün terfie, zabitlər üçün əmrlərinin keçməsinə, kəndli üçün oktyabr bərəkətinə, tacir üçün çox quru, xalq üçün yaxşı bir idarəy

.

Hansı kosmetoloqlardan razı qalmısız? - SORĞU

Son dövlər vətəndaşların kosmetoloqlardan şikayət halları artmaqdadır. şikayətləri nəzərə alaraq sorğu keçirir. Razı və narazı qaldığınız kosmetoloqların adlarına "Facebook" səhifəmizdəki sorğuda qeyd edə bilərsiziniz.

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

turlar.az

makiyaj instagram maskalar hamilelikde qidalanma yay kombinleri 2025 şirniyyatların hazırlanması intim hekayələr balqabağın faydaları kosmetika vətən həsrəti azerbaycan intim gözəllik kurtlar vadisi