Qışda bu yeməkləri süfrənızdən əksik etməyin
Havaların soyuması ilə birlikdə bir çox adam yay və bahar aylarına görə daha az hərəkət edir. Hərəkətsiz keçən günlərdə sağlam bəslənmənin əhəmiyyətli olduğunu yazan mütəxəssis diyetisyen Pınar Qayda Enç, yaşıl mərcimək və yarma şorbasının ürək-damar xəstəlikləri, şəkər və xolesterol kimi xəstəliklərə qarşı qoruduğunu ifadə edir.
Yaşıl mərciməyin vitaminlər baxımından zəngin olduğunu köçürən Enç, xolesterol ehtiva etmədiyini də diqqət çəkir. Naharda yeyilən bir qab yaşıl mərcimək yeməyinin uzun müddət tox tutacağını dilə gətirən mütəxəssis, "Bu səbəblə kilo verməyə də köməkçidir. Ayrıca zəngin tərkibi baxımından həftədə ən az 3 dəfə istehlak edilməlidir. Yaşıl mərcimək qadın sağlamlığı baxımından olduqca əhəmiyyətlidir. Həzm sistemi xəstəliklərinin, bəzi xərçəng növlərinin, ürək və damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasında böyük rol oynayır. "Deyir.
Sağlam qidalanmanın vazgeçilmezlerinden birinin də yarma olduğunu söyləyən Pınar Qayda Enç, "Bulgur bədənə enerji də verir. Ispanaqdan daha çox dəmir nisbətinə malikdir. İmmunitet sistemini gücləndirir, xərçəngə qarşı qoruyucu xüsusiyyəti vardır, B vitamini anbarıdır, ehtiva etdiyi B1 vitamini, sinir və həzm sisteminin güclənməsinə kömək edər. Qan şəkərini yükseltmez, şəkər xəstələrinə yaxşı gəlir, həzmi asanlaşdırır, kilo aldırmaz, bu səbəblə diyeta saxlayanlar üçün idealdır. "Ifadələrini istifadə edir.