Qışda kökəlməyinizin SƏBƏBLƏRİ

Qışda kökəlməyinizin SƏBƏBLƏRİSoyuq havalarda çöldə keçirdiyimiz zamanın çox azalması nəticəsində daha az hərəkət etməyimiz, idman etməyə ara verməyimiz və televiziya qarşısında daha çox zaman keçirməyimiz kökəlməyə əsas səbəblərdən birini meydana gətirir.
Çoxlu şokolad və makaronun yeyilməsi
Milli.Az yenicag.az-a istinadən bildirir ki, qış dövründə soyuq hava səbəbilə bədən istiliyinin təmin edilmə müddəti tez-tez aclıq hissi keçirməyə səbəb olur. Bununla yanaşı gün işığından daha az faydalandığımız üçün daha depressiv oluruq. Bu ruh halı bizi xüsusilə şokolad, şirin və makaron kimi karbohidrat tərkibli qidaları istehlak etməyə səbəb olur. Çox miqdarda şirin və karbohidratlı qidalara yönəlmək, davamlı bir şeylər yemək də çox kalori qəbuluna gətirib çıxarır.
Az miqdarda suyun içilməsi
Qış mövsümündə kökəlməyimizin bir başqa əhəmiyyətli səbəbi kifayət qədər su içməməyimiz ola bilər. İnsan bədəninin yarısından çoxu sudur, bu səbəbdən suyun hava qədər həyati dəyəri var. Sağlamlıq üçün ən çox ehtiyac duyulan qida elementi olan su, eyni zamanda maddələr mübadiləsinin nizamlı işinə, bədənin fiziki və kimyəvi fəaliyyətlərini düz yerinə yetirməsinə, beyin funksiyalarının problemsiz işləməsi sayəsində depressiya və yorğunluğun önlənməsinə və bədəndə yaranan toksinlərin atılmasına qatqı təmin edir. Bu təsirləri sayəsində də çəki idarəsi və arıqlamağa fayda verir. Bədənin maye ehtiyacı isə ortalama 3 litr qədər olur. Lakin bunun ən az 1,5 litri su olmalıdır. Unutmayın ki, içilən digər mayelər suyun yerini tutmur.
Yuxu nizamsızlığı
Qaranlıq uzun gecələr yuxu nizamsızlığına, daha az yatmağa və ya tez-tez oyanmağa səbəb ola bilir. Bu vəziyyət də gecə qidalanmağa yol açır. Bu səbəbdən yuxu saatlarını yaxşı planlamaq çəki idarəsində əhəmiyyətli bir rol oynayır.
D vitamini çatışmazlığı
Qış aylarında günəş işığından çox az yararlandığımız üçün D vitaminindən zəngin ton balığı, somon, yumurta, pendir, kərə yağı kimi qidaları süfrənizdən əskik etməyin. D vitamini bədənin kalsium və fosfor tarazlığını qoruyur, bu səbəbdən sümük bərpasını təmin edir, immun sisteminin yaxşı işləməsində əhəmiyyətli bir rol oynayır. Bundan əlavə, edilən işlərdə bədənində qeyri-kafi D vitamini olan kəslərdə çəki qəbulunun daha çox olduğu müəyyən edilmişdir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1465   Tarix: 15 dekabr 2019
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Ayağınızın altına soğan dilimi bağlayın – Xəstəlikdən xilas olun

Xalq təbabətində soğan əsrlərdir təbii müalicə vasitəsi kimi istifadə olunur. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, ayağın altına soğan dilimi bağlamaq orqanizmin toksinlərdən təmizlənməsinə və immun sisteminin güclənməsinə kömə

.

Yaşıl mərcimək: Yumurtadan 10, ətdən isə 25 dəfə artıq fayda

Tərkibində yumurtaya nisbətən 10 dəfə çox protein, ətdən isə 25 dəfə çox dəmir olan yaşıl mərcimək, xüsusilə ət yeməyənlər üçün əvəzolunmaz qida hesab olunur. Bu faydalı məhsul orqanizmin zülal və dəmir ehtiyacını qarşılayır

.

Paketli günəbaxan tumları almayın - Sonsuzluq yarada bilər

Həkim günəbaxan tumlarının bilinməyən zərərindən danışıb. xəbər verir ki, endokrinoloq Yevgeniya Bayturova bildirib ki, tumları çox yemək böyrəklərə zərər verə bilər. O, " "ya açıqlamasında qeyd edib ki, təzə tumlard

.

Azkalorili pəhriz düşündüyünüz kimi faydalı deyil – Diyetoloqdan xəbərdarlıq

Arıqlamaq məqsədilə kalori miqdarını kəskin şəkildə azaltmaq və salat əsaslı pəhrizlərə keçmək düşündüyünüz qədər effektiv olmaya bilər. Əksinə, bu cür yanaşma orqanizmdə əks reaksiyalara səbəb olaraq, yağ toplanmasına v

.

Arıqlama dayanıb? Bu vacib vitamini gözdən qaçırmadığınıza əmin olun

Dəmir çatışmazlığı arıqlama prosesini çətinləşdirə bilər, çünki bu, hemoglobin səviyyəsini azaldır və maddələr mübadiləsini zəiflədir. Nəticədə bədən istirahət halında daha az kalori yandırır və bu da çəkinin azalmasını ləngidir

.

Xiyarın acı dadının səbəbi nədir?

Xiyarın bəzən ağızda qıcıqlandırıcı və acı dad buraxmasının əsas səbəbi nədir? . xarici mətbauat istinadən xəbər verir ki, bu sualın cavabını 35 illik təcrübəyə malik bağban İrina Alekseeva verib. Onun sözlərinə görə, acılığ

.

Yeniyetmələrdə abort: Sağlamlıq üçün gizli təhlükələri

Son illərdə yeniyetmələr arasında abort etdirənlərin sayı artmaqda davam edir. Bu isə həm fiziki, həm də psixoloji sağlamlığa ciddi təhlükələr yaradır. Bəs abortun hansı təhlükələri var?. xəbər verir ki, tibbi ekspertləri

.

Ən çox saxtalaşdırılan məhsullar – bal, zeytun yağı, ət və süd məhsullarında fırıldaqlar

Qida bazarında ən çox saxtalaşdırılan məhsullar arasında bal, zeytun yağı, ət və süd məhsulları xüsusi yer tutur. Mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu cür fırıldaqlar həm insanların sağlamlığına təhlükə yaradır, həm də bazard

.

Ayda 1-2 dəfədən artıq yemək olmaz! - Həkim xəbərdarlıq etdi

Dondurmanın qaraciyərə zərərli təsiri barədə xəbərdarlıq edilib. xəbər verir ki, -ya açıqlama verən "Sağlam qidalanma" Elmi Mərkəzinin icraçı direktoru, həkim-dietoloq, hepatoloq Nuriya Dianova bildirib ki, qaraciyə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az reseptler yemek reseptleri hamiləlik mastopatiya haqqinda cinsi elaqe maraqli hind filmleri idmandan sonra ne yemek lazimdi baliq burcu ana haqqinda bayati rus dilini oyrenek 2ci ders kökəlmək üçün xanım az