Qoyun ətinin insan orqanizminə misilsiz faydaları

Qoyun ətinin insan orqanizminə misilsiz faydalarıBir qisim insanlar var ki, qoyun ətinin sağlamlıq üçün ziyan olduğunu güman edərək ondan birdəfəlik imtina ediblər.
Ancaq bu gümanda bir yanlışlıq var. Əgər digər qida məhsulları kimi, qoyun ətindən də qədərində istifadə olunarsa, onun orqanizm üçün faydalarından yetərincə bəhrələnmək olar.
İnsanlar əsasən qoyun ətinin yağlı və piyli olmasına görə bu ətdən istifadə etməkdən çəkinirlər. Ancaq bu düşüncədə olanlar nəzərə almırlar ki, qoyun ətində olan piy, daha çox istifadə olunan mal ətindəki piydən iki dəfə azdır.
Mütəxəssislərin bununla bağlı töfsiyələrini diqqətə çatdırır.
Cəmisi 100 qram qoyun ətinin tərkibinə nəzər yetirsək görərik ki, bu tərkibdə olan maddələr insan orqanizmi üçün nə qədər zəruridir:
Su - 59.47 q.
Zülal - 16,56 q.
Fat - 23.41 q.
Karbohidratlar - 0 q.
Vitamin B1 - 0.11 mq.
Vitamin B2 - 0.21 mq.
Vitamin B3 - 5.96 mq.
Vitamin B5- 0.65 mq.
Vitamin B6 - 0.13 mq.
Vitamin B9 - 0.18 mq.
Vitamin B12 - 0.31 mq.
Vitamin E - 0.2 mq.
Vitamin D - 0.01 mq.
Vitamin K - 0.36 mq.
Kalium - 222 mq.
Kalsium - 16 mq.
Maqnezium - 21 mq.
Sodium - 59 mq.
Fosfor - 157mq.
Iron - 1.55 mq.
Manqan - 0.19 mq.
Mis - 0.10 mq.
Sink - 3.41 mq.
Selenium - 0.18 mq.
Bəs bu zəngin tərkiblə qoyun ətinin insan üçün faydaları nədən ibarətdir?
İlk növbədə onu qeyd edək ki, qoyun ətindən xörək hazırlayarkən çalışmaq lazımdır ki, ətin yağlı hissəsindən istifadə olunmasın. Belə olan halda qoyun ətindən istifadə etməklə xolesterinin miqdarını aşağı salmaq mümkündür.
ABŞ-ın Pensilvaniya Universitetinin əməkdaşları müəyyən ediblər ki, gündəlik rasionda yağsız qoyun ətinin olması xolesterinin ümumi miqdarının aşağı düşməsinə gətirib çıxarır. Amma unutmayaq ki, söhbət yağsız qoyun ətindən gedir. Alimlərin apardığı eksperiment nəticəsində xolesterenin miqdarı çox olan insanların rasionuna sutka ərzində 100-150 qram yağsız qoyun əti daxil ediblər. Bir müddətdən sonra həmin insanlarda xolesterenin miqdarı 10 faiz aşağı düşüb.
Qoyun ətindən istifadə zamanı ikinci bir məsələni də diqqətdə saxlamaq lazımdır. Qoyun əti ilə birlikdə turş ədviyyatlardan, şüyüddən, nanədən, kəklikotundan, nar turşusundan, limondan istifadə etmək lazımdır ki, ətin tərkibindəki yağın maddələr mübadiləsində normal nizamlanmasına şərait yaratsın.
Qoyun əti bədənə qüvvət verir, qanı artırır, orqanizmin itirilmiş enerjisini bərpa edir, daxili orqanları möhkəmləndirir.
Digər faydalı qida məhsulları kimi qoyun ətindən istifadənin də əks göstəriciləri var. Həzm sistemində problem olanlara, artrit xəstəliyindən əziyyət çəkənlərə, piylənmə problemi olan insanlara qoyun ətindən istifadə məhdudlaşdırılmalıdır. Xüsusilə oturaq həyat tərzindən yaxa qurtara bilməyən insanlar qoyun ətindən istifadə etməməlidirlər. Çünki bu artıq çəkinin yaranmasına səbəb ola bilər. Ən başlıcası isə qoyun ətindən qədərində istifadə olunmalıdır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 936   Tarix: 16 dekabr 2021
f Paylaş

Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

"Zelyonka" və yod ləkələrindən qurtulmağın sadə yolları

Dəridəki yod və "zelyonka" ləkələrindən xilas olmaq sadə, eləcə də təsirli proses ola bilər. Bu antiseptiklərdən olan ləkələr adətən 24 saat ərzində öz-özünə yox olur. Lakin onları çıxarmaq üçün səbirsizsinizsə

.

Zeytun yağının içinə limon sıxıb içsəniz

Ən sağlam yağlar arasında yer alan zeytun yağı istehlakı ilə bir çox fayda təmin edir. Zeytun yağının tək başına faydaları ilə yanaşı, alternativ istifadəsi də var. Bu barədə -ə istinadən xəbər verir. Sağlam həyat vərdişlərini

.

İçdiyimiz sudakı bu maddə xərçəng yaradır - Şok araşdırma

Böyük Britaniyanın Şeffild Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, dünyada milyonlarla insan tərkibində yüksək miqdarda arsen maddəsi olan su içir. -a istinadən xəbər verir ki, tədqiqat "Science of The Total Environment"

.

Bu 3 məhsul xərçəngdən qoruyur

Terapevt Yelena Malışeva və kardioloq German Qandelman xərçəngin qarşısının alınması üçün faydalı olan 3 məhsulun adını açıqlayıblar. Onlar bu barədə "Birinci Kanal"da yayımlanan "Sağlam yaşa" proqramınd

.

Uzunömürlülüyün sirri: hər dərdin çarəsi

Yaponların suşidən tutmuş salatlara qədər demək olar ki, hər reseptdə istifadə etdiyi küncüt qida dəyəri yüksək olan toxumdur. Tərkibindəki vitaminlər, minerallar, antioksidanlar və yağ turşuları sayəsində bir çox sağlamlı

.

Cücərmiş kartofu atmayın – Qızıl dəyərində

Adətən payız aylarında kisələrlə alınan kartof müəyyən müddət ərzində istehlak edilmədikdə cücərməyə başlayır. Təəssüf ki, cücərməyə başlayan bu kartoflar zibilliyə atılır. Mİlli.Az " "a istinadən xəbər verir ki

.

Yaranı necə tez sağaltmaq olar?

Dəri yaraları həyatımızın hər mərhələsində qarşılaşa biləcəyimiz bir problemdir. Bəzən kiçik kəsiklər, dərin yaralarla qarşılaşa bilərik. -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislər dəridə yaralar yaranan kimi həkimə müraciə

.

Dişlərin saralmasının əsas 9 səbəbi

Dişlərin təbii rəngi diş minasının sıxlığı, diş toxumasının keyfiyyəti (dentin) və dişlərin mikrorelyefi ilə müəyyən edilir. Bu amillər də öz növbəsində genetikadan asılıdır. Bundan əlavə, sağlamlıq vəziyyəti və ya xaric

.

Kimlər mütləq kəsmik yeməlidir?

Kəsmik, mezofil laktik turşu bakteriyalarının təsiri altında həyata keçirilən laxtalanma adlanan prosesdə südün təbii və ya süni fermentasiyası məhsulunun bərk hissəsidir. Süd törəməsi olmasına baxmayaraq, laktoza dözümsüzlüy

turlar.az

sonxeber.az geyim dəbləri gözəllik məhsulları toy makiyajlari elm haqqinda atalar sozu masaj edirem atalar sozleri ve meseller kesmikli blincik kosmetika vətən həsrəti oğlan evine aid hakisda meseller sirin qogal haxışda