Qoz

QozQoz dünyada 100 milyon il bundan əvvvəl meydana gəlib. Qozun vətəni Mərkəzi Balkanlardır. Sonradan onu Yunanıstanda, daha sonra isə İtaliyada yetişdirməyə başlayıblar. Bu, çox böyük çətirli bir ağacdır.Yetişmiş qoz xeyirli qida maddəsi və dərman vasitəsi hesab olunur. Onun kalorisi əla növ buğda unudan bişirilmiş çörəyin kalorisindən 2 dəfə artıqdırş 100 qram içliyinin enerji dəyəri 850 kaloriyə bərabərdir. Qoz meyvəsinin içliyi beyinə oxşar formadadır. Qozun içliyinin tərkibində 50%-ə qədər yağ 25%-ə karbohidrat, züllallar A, B2, B3, C, E, K, P vitaminləri mineral duzlar var.

Alimlər belə hesab edirlər ki, insanın bir illik qoz tələbatı 3-4 kq-dır. Qoz aterosklerozun proflaktikası və müalicəsi üçün , eyni zamanda orqanizmdə vitamin, duz, kobalt və dəmir çatışmamazlığı zamanı məsləhət görülür.

Qozun tərkibində çoxlu sellütloza və yağ var, bu da bağırsağın fəaliyyətinin güclənməsinə kömək edir, mədə və qaraciyərin işini yaxşılaşdırır. Qoz həmçinin qəbzilikdən əziyyət çəkən yaşlı insanlar da üçün də xeyirlidir. Əsasən uşaqlar zehni əməklə məşğul olan insanlar da qoz yeməlidir. Onu antihelmint vasitə kimi də istifadə edirlər.

Qoz yağı yarasağaldıcı xüsusiyytə malikdir: Xxaricdən-dəri xəstəliklərinədə, daxildən-işlədici kimi qəbul olunur. Qozun içiliyi həm də kulinariyada və qənnadı məhsullarının istehsalında da istifadə olunur. Qoz içlikli sous çox zərif dada malikdir.

Qozun içliyi yağlı və ləzzətli olmaqla yanaşı yod elementi ilə zəngindir. Məhz buna görə qoz və onun ləpələri arasında olan arakəsmələr zob xəstəliyinin müalicəsi üçün faydalıdır. Oduncağından sənayedə, əsasən də mebel istehsalında istifadə edilir.

Bu beyinəbənzər ləpəli bitki Azərbaycanda geniş yayılıb. Əsasən Şəki-Zaqatala, Quba-Xaçmaz bölgələrində, Ordubad rayonunda və digər rayonlarda becərilir. Növlərinə görə bir neçə çeşidə bölünür:iri, xırda, çətənə (qabığı çox bərk olan, ləpəsi çətinliklə qabığından çıxarıla bilən) və yumşaq qapıqlı qozlar.

Mətbəx     Baxılıb: 5411   Tarix: 03 dekabr 2014
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Qaraciyərin dadlı bişirilməsinin QAYDALARI

Qaraciyəri dadlı bişirmək üçün bəzi vacib qaydaları bilmək lazımdır. 1. İlk növbədə qaraciyər təzə olmalıdır. Yaxşı qaraciyər yumşaq, elastik, nəm və parlaq olur. Qaraciyərin üzərində qan laxtaları, yaşıl ləkələr olmamalıdır

.

Düyü Salatı

Ərzaqlar. 2 kasa düyü. 1 kasa qarışıq yaşıl noxud. 2 budaq təzə soğan. ½ dəstə cəfəri. 8-10 ədəd gavalı turşusu. 1 kasa dənələnmiş qarğıdalı. 2 st. limon suyu. Zeytun yağı, duz, pul bibər. Hazırlanması. Təzə soğan və cəfər

.

Qarğıdalı keksi

Tərkibi. 1 litr süd. 250 qr qarğıdalı unu. 120 qr şəkər tozu. 50 qr yağ. 3 ədəd yumurta. ½ vanil çubuğu. 3-4 dilim təzə ananas (və ya konservi)

.

Pomidorlu tart resepti

Tərkibi. 250 qr un. ½ çay qaşığı qabartma tozu. 100 ml günəbaxan yağı. 100 ml ilıq su. 150 qr holland pendiri. 4 ədəd pomidor. ½ xörək qaşığı zeytun yağı. 2 çay qaşığı xardal. 1 çay qaşığı kəklikotu. 1 çay qaşığı duz

.

Naxçıvan Mətbəxinin Ləziz Təamı: Heyva Dolması

Naxçıvan mətbəxinə məxsus qoyun ətindən heyva dolmasının reseptini təqdim edir. Tərkibi:. 200 qr qoyun əti. 1 ədəd soğan. 100 qr keşniş. duz, istiot. sarıçiçək. heyva. Hazırlanma qaydası:. İlk öncə heyvanı yaxşıca yuyun

.

Qat-qat xəmir ilə göbələkli, farş ətli piroq

Yumşaq qat-qat xəmirdən müxtəlif cürə yeməklər hazırlaya bilərsiniz. Qeyd edək ki, qat-qat xəmir mağazalarda hazır satılır. İstəsəniz evdə də hazırlaya bilərsiniz. Tezliklə qat-qat xəmirin resepti də saytımızda hazır olacaq

.

Dadı Damağınızdan Getməyəcək Tünbəki Dolması

Dadı Damağınızdan Getməyəcək Tünbəki Dolması. Author: Selcan Xatun. Category: Ət Yeməkləri. Cuisine: Azərbaycan Mətbəxi. Yields:. 1 Serving. Qədim və zəngin Azərbaycan mətbəxinin adından və dadından xəbərsiz olduğumuz bölgələrin

.

Fərqli Dad: Sobada Kartof Dolması

Hər birimizin mətbəxində olan kartofdan bir çox yeməklər hazırlanır. Bəs kartofdan hazırlanan dolma yemisinizmi? Klassik dolmalardan fərqli olaraq asan hazırlanır və dadlı bir yeməkdir. hər kəsin bəyənəcəyi sobada karof dolmasını

.

Toyuqlu Qat-Qat Piroq

Əvvəlcə pendirli qarışıqdan 4 nazik biskvit hazırlanır. Sonra bu biskvitlərin arasına toyuqdan və ya hind quşundan hazırlanan farş yayılır, piroq folqa kağızına bükülür və sobaya verilir. Nəticədə ortaya maraqlı bir yemə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az kosmetoloq yay kolleksiyasi yaz geyimleri 2025 sevgi üz və bədənə qulluq yaz geyimleri makaronlar sanamalar sirin qogal aysel yumurta muellim seiri