Qoz

QozQoz dünyada 100 milyon il bundan əvvvəl meydana gəlib. Qozun vətəni Mərkəzi Balkanlardır. Sonradan onu Yunanıstanda, daha sonra isə İtaliyada yetişdirməyə başlayıblar. Bu, çox böyük çətirli bir ağacdır.Yetişmiş qoz xeyirli qida maddəsi və dərman vasitəsi hesab olunur. Onun kalorisi əla növ buğda unudan bişirilmiş çörəyin kalorisindən 2 dəfə artıqdırş 100 qram içliyinin enerji dəyəri 850 kaloriyə bərabərdir. Qoz meyvəsinin içliyi beyinə oxşar formadadır. Qozun içliyinin tərkibində 50%-ə qədər yağ 25%-ə karbohidrat, züllallar A, B2, B3, C, E, K, P vitaminləri mineral duzlar var.

Alimlər belə hesab edirlər ki, insanın bir illik qoz tələbatı 3-4 kq-dır. Qoz aterosklerozun proflaktikası və müalicəsi üçün , eyni zamanda orqanizmdə vitamin, duz, kobalt və dəmir çatışmamazlığı zamanı məsləhət görülür.

Qozun tərkibində çoxlu sellütloza və yağ var, bu da bağırsağın fəaliyyətinin güclənməsinə kömək edir, mədə və qaraciyərin işini yaxşılaşdırır. Qoz həmçinin qəbzilikdən əziyyət çəkən yaşlı insanlar da üçün də xeyirlidir. Əsasən uşaqlar zehni əməklə məşğul olan insanlar da qoz yeməlidir. Onu antihelmint vasitə kimi də istifadə edirlər.

Qoz yağı yarasağaldıcı xüsusiyytə malikdir: Xxaricdən-dəri xəstəliklərinədə, daxildən-işlədici kimi qəbul olunur. Qozun içiliyi həm də kulinariyada və qənnadı məhsullarının istehsalında da istifadə olunur. Qoz içlikli sous çox zərif dada malikdir.

Qozun içliyi yağlı və ləzzətli olmaqla yanaşı yod elementi ilə zəngindir. Məhz buna görə qoz və onun ləpələri arasında olan arakəsmələr zob xəstəliyinin müalicəsi üçün faydalıdır. Oduncağından sənayedə, əsasən də mebel istehsalında istifadə edilir.

Bu beyinəbənzər ləpəli bitki Azərbaycanda geniş yayılıb. Əsasən Şəki-Zaqatala, Quba-Xaçmaz bölgələrində, Ordubad rayonunda və digər rayonlarda becərilir. Növlərinə görə bir neçə çeşidə bölünür:iri, xırda, çətənə (qabığı çox bərk olan, ləpəsi çətinliklə qabığından çıxarıla bilən) və yumşaq qapıqlı qozlar.

Mətbəx     Baxılıb: 5644   Tarix: 03 dekabr 2014
f Paylaş


Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Kəsmikli Bananli Tort

Ərzaqlar. 4 yumurta . 350 qram şəkər . 180 qram un . 5 xörək q. kakao tozu . 1 paket qabartma tozu . 4 xörək q. qaynar su . 250 qram kəsmik . 15 qram jelatin . 500 qram 33 %-li qaymaq . 4 ədəa banan . 100 qram tünd şokolad

.

Badımcan Pizzası

Yəqin ki, badımcanı nə qədər çox sevdiyimi bilirsiniz. Badımcanla klassik dolma, cığırtmadan tutmuş, Çin mətbəxində badımcanın hazırlanması və bir çox başqa reseptlər ilə sizinlə artıq paylaşmışam. Bu gün isə sizə bosta

.

Asan Və Ləzzətli: 300 Kaloridən çox Olmayan 7 Yemək

Karnabahar gratin. Kalori - təxminən 250 kalori. Tərkibi:. Gül kələmi - 1 ədəd. Süd - 0,5 l. Krem - 100 ml. Sarımsaq - 3 diş. Sərt pendir - 100 q. Kərə yağı - 25 q. Dadmaq üçün duz. Zövqə görə üyüdülmüş ağ istiot. Pişirm

.

Ev şəraitində pendirin hazırlanma qaydası

Lazım olan məhsullar:. 3 litir süd. 300 qram xama. 2 ədəd yumurta. 1 yemək qaşığı duz. Qeyd edək ki, bu reseptlə 600 qram pendir hazırlanır. Hazırlanma qaydasını videoda izləyin. Nuş olsun!

.

Qat-qat xəmir ilə göbələkli, farş ətli piroq

Yumşaq qat-qat xəmirdən müxtəlif cürə yeməklər hazırlaya bilərsiniz. Qeyd edək ki, qat-qat xəmir mağazalarda hazır satılır. İstəsəniz evdə də hazırlaya bilərsiniz. Tezliklə qat-qat xəmirin resepti də saytımızda hazır olacaq

.

Bulqur salatı (Kısır)

Türkiyədə hansı məclisə getsən, hardasa 90 faizində kısır adlı salatı süfrədə görə bilərsiniz. Elə Türkiyədən kənarda yaşayan türklərin süfrələrində də. Mən onu birinci dəfə dadandan sonra o qədər bəyənmişəm ki, Türk məclislərin

.

Naxçıvan Mətbəxinin Ləziz Təamı: Heyva Dolması

Naxçıvan mətbəxinə məxsus qoyun ətindən heyva dolmasının reseptini təqdim edir. Tərkibi:. 200 qr qoyun əti. 1 ədəd soğan. 100 qr keşniş. duz, istiot. sarıçiçək. heyva. Hazırlanma qaydası:. İlk öncə heyvanı yaxşıca yuyun

.

Şimal bölgəsinin ən fərqli yeməklərindən biri

Sürhüllü Azərbaycanın şimal-qərb zonasına, əsasən Qax, (İlisu, Sarıbaş, Ağçay, Qaşqaçay), Zaqatala və Balakən rayonlarına, qismən Quba, Xaçmaz və Gəncəbasar bölgələrinə məxsus xəmir yeməyidir. Xüsusilə qış aylarında yeyilə

.

Keçi pendirli armud salatı

Lazım olan ərzaqlar. 50 qr keçi pendiri. 2 ədəd armud. 2 dəstə kahı. 2-3 xörək qaşığı xırdalanmış qoz. 2 çay qaşığı bal. 1 xörək qaşığı zeytun yağı. Limon şirəsi. Hazırlanması :. İlk əvvəl qrmudu fal-fal doğrayın. Zeytu

turlar.az

kosmetika mehsullari hamilelikde qidalanma gelinlikler geyimlər idmandan sonra ne yemek lazimdi quru yemekler ürək damar və qan sistemi kosmetika prostat novruza aid hakistalar azerb clpaq qadinlari qu quşu dieta