Qoz

QozQoz dünyada 100 milyon il bundan əvvvəl meydana gəlib. Qozun vətəni Mərkəzi Balkanlardır. Sonradan onu Yunanıstanda, daha sonra isə İtaliyada yetişdirməyə başlayıblar. Bu, çox böyük çətirli bir ağacdır.Yetişmiş qoz xeyirli qida maddəsi və dərman vasitəsi hesab olunur. Onun kalorisi əla növ buğda unudan bişirilmiş çörəyin kalorisindən 2 dəfə artıqdırş 100 qram içliyinin enerji dəyəri 850 kaloriyə bərabərdir. Qoz meyvəsinin içliyi beyinə oxşar formadadır. Qozun içliyinin tərkibində 50%-ə qədər yağ 25%-ə karbohidrat, züllallar A, B2, B3, C, E, K, P vitaminləri mineral duzlar var.

Alimlər belə hesab edirlər ki, insanın bir illik qoz tələbatı 3-4 kq-dır. Qoz aterosklerozun proflaktikası və müalicəsi üçün , eyni zamanda orqanizmdə vitamin, duz, kobalt və dəmir çatışmamazlığı zamanı məsləhət görülür.

Qozun tərkibində çoxlu sellütloza və yağ var, bu da bağırsağın fəaliyyətinin güclənməsinə kömək edir, mədə və qaraciyərin işini yaxşılaşdırır. Qoz həmçinin qəbzilikdən əziyyət çəkən yaşlı insanlar da üçün də xeyirlidir. Əsasən uşaqlar zehni əməklə məşğul olan insanlar da qoz yeməlidir. Onu antihelmint vasitə kimi də istifadə edirlər.

Qoz yağı yarasağaldıcı xüsusiyytə malikdir: Xxaricdən-dəri xəstəliklərinədə, daxildən-işlədici kimi qəbul olunur. Qozun içiliyi həm də kulinariyada və qənnadı məhsullarının istehsalında da istifadə olunur. Qoz içlikli sous çox zərif dada malikdir.

Qozun içliyi yağlı və ləzzətli olmaqla yanaşı yod elementi ilə zəngindir. Məhz buna görə qoz və onun ləpələri arasında olan arakəsmələr zob xəstəliyinin müalicəsi üçün faydalıdır. Oduncağından sənayedə, əsasən də mebel istehsalında istifadə edilir.

Bu beyinəbənzər ləpəli bitki Azərbaycanda geniş yayılıb. Əsasən Şəki-Zaqatala, Quba-Xaçmaz bölgələrində, Ordubad rayonunda və digər rayonlarda becərilir. Növlərinə görə bir neçə çeşidə bölünür:iri, xırda, çətənə (qabığı çox bərk olan, ləpəsi çətinliklə qabığından çıxarıla bilən) və yumşaq qapıqlı qozlar.

Mətbəx     Baxılıb: 5060   Tarix: 03 dekabr 2014
f Paylaş

Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Badımcan Pizzası

Yəqin ki, badımcanı nə qədər çox sevdiyimi bilirsiniz. Badımcanla klassik dolma, cığırtmadan tutmuş, Çin mətbəxində badımcanın hazırlanması və bir çox başqa reseptlər ilə sizinlə artıq paylaşmışam. Bu gün isə sizə bosta

.

Balqabaqlı Keks (Video)

Keçən yazımda sizə balqabaq püresinin reseptini yazmışdım. Bu gün isə onu istifadə edəcəyik və Amerikada bu fəsildə çox məşhur olan balqabaqlı keks bişirəcəyik. Bu keksin müxtəlif resepti var, mənim təqdim edəcəyim isə dəfələrl

.

Amosov pastası – zehin və ürək üçün təbii gücləndirici

Akademik Amosov əməliyyat olunan xəstələr üçün əməliyyatdan sonra orqanizmin tez surətdə bərpası və güclənməsi üçün gücləndirici qarışım tövsiyə edir. Mikroelementlər və minerallar qaynağı olan bu qarışımın reseptini təqdi

.

Ev Sayağı kumpir resepti

Tərkibi. Kartof – 3 ədəd (böyük olsa daha yaxşı olar). Kök – 1 ədəd. Yumurta – 2 ədəd. Xiyar turşusu – 1 ədəd. Yaşıl noxud (konservləşdirilmiş) – 60 qram. Qarğıdalı (konservləşdirilmiş) – 60 qram. Pomidor – 1 ədəd. Mayonez

.

Badımcan Salatı

Fərqli dadı olan bu salatı hamıya hazırlamağı məsləhət görərdim. Əminəm ki, çox bəyəniləcək. Lazım olan ərzaqlar:. 4-5 ədəd orta boy badımcan. 3 ədəd pomidor. 1-2 ədəd bibər. 250 qr toyuq döş əti. keşniş. şüyüd. bitki yağı

.

ƏTLİ NOXUDLU SOUS, İSTİ YEMEK RESEPTLERİ

Resept. 250 q. ət,. 1 xörək qaşığı yumuru düyü,. 1 xörək qaşığı tamat,. Yarım stəkan noxud,. 2 ədəd soğan,. 2 ədəd kartof. Sarıkök,. 1 diş sarımsaq,. 1 xörək qaşığı un,. 4-5 xörək qaşığı su,. Qırmızı bibər tozu,. Ət otu,

.

Dadı Damağınızdan Getməyəcək Tünbəki Dolması

Dadı Damağınızdan Getməyəcək Tünbəki Dolması. Author: Selcan Xatun. Category: Ət Yeməkləri. Cuisine: Azərbaycan Mətbəxi. Yields:. 1 Serving. Qədim və zəngin Azərbaycan mətbəxinin adından və dadından xəbərsiz olduğumuz bölgələrin

.

Keçi pendirli armud salatı

Lazım olan ərzaqlar. 50 qr keçi pendiri. 2 ədəd armud. 2 dəstə kahı. 2-3 xörək qaşığı xırdalanmış qoz. 2 çay qaşığı bal. 1 xörək qaşığı zeytun yağı. Limon şirəsi. Hazırlanması :. İlk əvvəl qrmudu fal-fal doğrayın. Zeytu

.

Gürcü xingəli (foto resept)

Tərkibi:. Xəmir üçün:. 3 st. un. 1 . 1 yumurta. duz. İç üçün:. 250 qr yağlı qoyun əti. 200 qr mal əti. 3 baş soğan. Su. Qırmızı və qara istiot. duz. Hazırlanması:. Ələnmiş una ilıq su, yumurta, duz əlavə edib xəmir yoğrulu

turlar.az

sonxeber.az toy makiyajlari yay kolleksiyasi reseptler balqabaq plov ari mehsullari valideyn haqqinda moda lüğəti kosmetika sekis sac duzumleri englishdilində qulaq cinsi əlaqə burclerin uygunlugu