Ramazanda balanslı və sağlam qidalanmaq vacibdir - AQTA

Ramazanda balanslı və sağlam qidalanmaq vacibdir - AQTAAzərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) Ramazan ayında düzgün qidalanma ilə bağlı məlumat paylaşıb.
AQTA-dan Milli.Az-a verilən məlumata görə, Ramazan ayında düzgün qidalanma qaydalarına daha çox diqqət etmək lazımdır. Balanslı və keyfiyyətli qidalanmaq vacibdir. Yaz fəslinə təsadüf etdiyindən oruc tutarkən aclıq və susuzluğu hiss etmiş oluruq. Bu səbəbdən imsak və iftarda tərkibində maye olan qidalar qəbul edilməlidir. Mütəxəssislər hesab edirlər ki, fasilələrlə qidalanmaq daha çox faydalıdır. Orqanizmin ehtiyacı olan vitaminlərin, mineralların yetərli miqdarda, balanslı olaraq qəbulu mühümdür. Belə qidaların kifayət qədər qəbul edilməməsi orqanizmə mənfi təsir göstərir və insan özünü pis hiss edir, fiziki və əqli iş qabiliyyəti zəifləyir.
Nəinki ramazan ayının imsakında, adi günlərdə belə səhər yeməyi mütləq yeyilməlidir. Əgər imsakda düzgün qidalansaq, gün ərzində həm su, həm də enerji balansımızı qorumuş olarıq. Özümüzü yorğun və halsız hiss etmərik. Mütəxəssislər imsakda toxluq müddətini uzadan, bədəndə su saxlayan qidalara üstünlük verməyi tövsiyə edirlər. Həzm problemi yaşamamaq, qanda şəkərin miqdarını normada saxlamaq üçün lifli qidalardan istifadə artırılmalıdır. Tərkibində yumurta olan səhər yeməyinə qatıq, yulaf və çia toxumu əlavə edilərsə, toxluq hissi daha uzunmüddətli ola bilər.
Həzm sisteminin fəaliyyəti pozulduqda qəbizlik, şişkinlik, qarında qaz problemləri müşahidə oluna bilər. Bu halda bağırsaqların fəaliyyətini yaxşılaşdırmaq məqsədilə qatıq istehlakı artırılmalı və daha çox meyvə-tərəvəzə üstünlük verilməlidir. Maye olaraq bitki çayı, az şəkərli kompot, ayran və süd kimi məhsullar da bağırsaqların fəaliyyətinə müsbət təsir edir.
Orucu ilıq su ilə açmaq lazımdır. 1-2 stəkan su içdikdən sonra zeytun, xurma, tərəvəz salatı və göy-göyərti yemək daha uyğundur. 15-20 dəqiqə fasilədən sonra isə əsas yeməklərə başlamaq olar. Birbaşa quru qidanın qəbulu həzm problemləri yarada bilər. Yeməyə ilk olaraq sulu yeməklərdən başlamaq məsləhətdir. Qəbul olunan qidalar yaxşı çeynənməlidir ki, həzmdə problem yaranmasın. Normadan artıq və fasiləsiz qida qəbul etmək ziyandır. Əsas yeməklərdən bir neçə çeşid varsa, birinə üstünlük verilməlidir. Mümkün qədər az yağlı yeməklər qəbul edilməlidir. Xəmir xörəklərinin, qızartmaların, tərkibində sous olan kalorili yeməklərin ramazan ayı boyunca iftar süfrələrində yer almaması tövsiyə olunur.
Acılı, müxtəlif ədviyyatlı qidaların, həmçinin turşuların qida rasionuna daxil edilməsi məqsədəuyğun deyil. 1-2 dilimdən çox çörək yemək məsləhət görülmür. Yeməklərdən dərhal sonra şirniyyat qəbulu artıq çəkiyə səbəb olur. Şirniyyat, adətən, yeməkdən 1-2 saat sonra qəbul edilməlidir. Şərbətli şirniyyatların əvəzinə yarım porsiya südlü şirniyyat daha məqbuldur. İftarla imsak arası bol miqdarda su içilməsi tövsiyə edilir. İftardan sonra bağırsağın aktiv fəaliyyəti, qəbul edilmiş qidaların yaxşı həzm olunması üçün piyada gəzmək şərtdir. Oruc tutanlar yuxu rejiminə də düzgün əməl etməlidirlər.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1153   Tarix: 25 aprel 2020
f Paylaş

Kurslar.az kurslar

Oxşar xəbərlər

.

Bir çoxunun sevdiyi şaurmanın FAYDALARI

Hər kəsin çox sevdiyi "fast food" növü olan şaurmanın gözlənilməz faydaları ortaya çıxıb. -a istinadən xəbər verir ki, kardioloq German Qandelman şaurmanın bəzi müsbət tərəflərini açıqlayıb. . Həkimin sözlərin

.

Estetik əməliyyatdan sonra bunlara DİQQƏT EDİN: Həkim danışdı

Rinoplastika əməliyyatı burnunun formasını və funksiyasını düzəltmək istəyən bir çox insan üçün bir seçim ola bilər. Estetik Plastik və Rekonstruktiv Cərrahiyyə Mütəxəssisi Serdar Öztürk bu cərrahi əməliyyatdan əvvəl və sonr

.

Çiçək qablarına sarımsaq qoyun – SƏBƏB

Bir çox insan sarımsağı sevir. Çünki bu tərəvəz dadı və ətri ilə müxtəlif sousları və yeməkləri mükəmməl şəkildə tamamlayır. Həmçinin, bir çoxları onu immunitet sisteminə yaxşı təsir edən faydalı xüsusiyyətlərinə görə qiymətləndirirlər

.

Həkimdən düzgün qaydada bişirilməmiş toyuq ətinin ziyanı barədə XƏBƏRDARLIQ

Zəhərlənmənin qarşısını almaq üçün istehlak edilməzdən əvvəl toyuq əti tam termiki emala məruz qalmalıdır. -a istinadən bildirir ki, bu barədə rusiyalı diyetoloq, tibb elmləri namizədi Yelena Solomatina danışıb. "Məsələn

.

İnsanda allergiya necə yaranır? - CAVAB

ın "bir sual, bir cavab" rubrikasında növbəti mövzu allergiya ilə bağlıdır. Allergiya - orqanizmin allergen adlanan, ətraf mühitdəki bəzi faktorlara qarşı yüksək həssaslığıdır. Maraqlıdır, görəsən, insanda allergiy

.

İnsanla meymunun cütləşdirilməsinin sonu nə oldu?

2023-cü il çinli alimlərin insan və meymun hüceyrələrini birləşdirib, uğurlu nəticə almaları barədə xəbər yayılmışdı. . Çin və ABŞ-dan olan tədqiqatçılar primat embrionlarına insan kök hüceyrələrini yeridərək ximer insa

.

Qızılca və sarılıq xəstəliyi ilə bağlı son vəziyyət necədir? - RƏSMİ AÇIQLAMA

Respublika Gigiyena və Epidemiologiya Mərkəzindən verilən məlumata görə, hazırda ölkə ərazisində qızılca və Hepatit A xəstəliyinə qarşı əks-epidemik tədbirlərin aparılması davam etdirilir. xəəbr verir ki, bu barədə Trend-i

.

"Ayaqqabı dərisində istifadə edilən sarı boya vurulur" - Bazarlarda satılan toyuqlarla bağlı XƏBƏRDARLIQ

Bugün bazarlarda kənd toyuğu adı altında broyler toyuqlar satılır. Bunların kənd çolpası olması və hansı şəraitdə yetişdirilməsi isə sual altındadır. Bəs bu məhsullar həqiqətən kənd şəraitindəmi yetişdirilir?. bildirir ki

.

Səhər yeməyində nələr ən zərərli hesab olunur? - SİYAHI

Səhər saatlarında bir çoxları uzun müddət hazırlıq tələb etməyən süd məhsulları qəbul etməyə vərdiş edirlər. Ancaq belə bir səhər yeməyi orqanizm üçün zərərli ola bilər.   -a istinadən bildirir ki, mütəxəssislərin fikrincə

turlar.az

sonxeber.az makiyaj instagram gözəllik məhsulları qis geyimləri 2024 dini geyimler intim heyat seks prosesi bürclər 2024 kosmetika novruz hakistalari efsane novruza aid hakistalar arıqla toyuq salati