Restoranlarda etiket qaydaları
Etiket qaydalarını bilmək – yaxşı yetişdirilmiş və savadlı insanların fərqləndirici xüsusiyyətləridir. Əgər siz də özünüzü belə hesab edirsinizsə onda restorandakı etiket qaydalarının da sirlərini bilməlisiniz. Məsələn iş görüşmələrində belə məkanlarda bunları bilmək düzgün qaydada yetişdirilməyinizdən xəbər verir.
Sizə restorandakı 15 etiket qaydasından bəhs etmək istəyirik.
1. Ofsiant bütün yeməkləri süfrəyə verməmiş və bütün qonaqlar stolun arxasına əyləşməmiş yeməyə başlamayın.
2. Boşqabın kənarındakı çəngəl-bıçaq dəstlərindən istifadə etməyə başlayın.
3. Yeməyə aid olmayan əşyaları stolun üstünə qoymayın.
4. Yeməyin dadına baxmamış ona duz və istiot səpməyin. Bu aşpaza hörmətsizlik kimi qəbul edilir.
5. Taxta çbuqları bir-birinə sürtməyin. Restoran işçiləri fikirləşə bilərlər ki, siz çubuqların keyfiyyətinə şübhə ilə yanaşırsınız.
6. Dəstləri boşqaba düzgün qaydada qoyun.
7. Çubuqları qədəhin içərisinə qoymayın, çünki bu etiket qaydalarının kobud pozulması deməkdir.
8. Çubuqları yeməyin içərisinə şaquli istiqamətdə salmayın. Şərqi Asiyada bu ölüyə təklif olunan yemək kimi qəbul edilir.
9. Yeməyə batırılmış dəstləri yenidən stilun üstünə qoymayın. Onları yeməkdən sonra boşqabın içərisinə qoymaq olar.
10. Duz və istiotu ancaq bir yerdə vermək olar.
11. Aşağıdakı videoda xərçəngi yemək qaydası göstərilib.
12. Yeməyi çubuqlarsız yeməyin. Bu yaponlarda yas mərasimlərində edilir.
13. Qeyri – rəsmi qulluq.
14. Rəsmi qulluq
15. Ofsiant üçün bəxşiş qoymağı unutmayın. Bəxşişin miqdarı verilmiş sifarişin məbləğindən 10%-dən az olmamalıdır.
Bu 15 etiket qaydalarını hər kəs bilməlidir, çünki o, yaxşı yetişdirilməyinizin göstəricisidir. İnanın ki, iş adamına da sizin kimi özünü necə aparmağı bilən biri ilə iş görmək xoş olacaq.
Zünrüd Cavadova
f Paylaş