Reyhan

ReyhanReyhan haqqında ümumi məlumat
Reyhan birillik dərman bitkisi olub öz ətri ilə seçilən göyərtilərdəndir. Reyhanın hündürlüyü 30-60 santimetrə qədər qalxa bilir və hər tərəfə qol-budaq ataraq böyüyür. Yabanı reyhanın hündürlüyü isə 70-80 santimetr ola bilir. Onun yarpaqları oval şəklində və bəzən növündın asılı olaraq ətrafları xırda kəsikli olur. Reyhanın yarpaqları yaşıl və bənövşəyi rənglərdə ola bilir. Növündən asılı oalaraq reyhan çiçəklərinin rəngi çəhrayı, yaşıl, bənövşəyi olur. Reyhanın çiçəkləri gövdə hündürə qalxdıqdan sonra açır və toxum əmələ gətirir.
Reyhan yarpaqlarının tərkibi efir yağları ilə zəngin olur. Onun xüsusi dadı və ətri olur. Bu səbəbdən də reyhan bir çox qida maddələrinə əlavə edilir. Reyhanin vətəni Cənubi Asiya hesab edilir. Avropa ölkələrinə reyhan XVI əsrdə gətirilib. Reyhan az kalorili göyərtidir. Onun qurutduqda da tərkibində olan maddələrin miqdarı öz təsirini saxlaya bilir.
Reyhannın Tərkibi
100 qram reyhanın tərkibində olanlar:
- Zülallar - 3,15 qr
- Yağlar - 0,6 qr
- Karbohidtarlar - 2,7 qr
- Su - 92 qr
- Kalori - 23 kKal.
Reyhanın tərkibinin 1,5%-ni efir yağları, 6% tanin, qlükozidlər, salonin turşusu təşkil edir. Onun güclü qoxiya sahib olmasının səbəbi efir yağlarının mürəkkəb tərkibdə olmasıdır. Bu efir yağlarının tərkibində metilxavinol, sinerol, linalool, kamfora, osimen,tanin maddələr, turş salonin var. O mədə-bağırsağın fəaliyyətini yaxşılaşdırır və öskürək əleyhnə təsir göstərir. Onun tərkibindəki efir yağları bakteriasid təsirə malikdir.
Reyhanın tərkibində C, B2, PP, A vitaminləri, şəkər, karotin, fitonsidlər, rutin var. Reyhan immun sistemi stimulyasiya edir və orqanizmi bütün infeksiyala qarşı qoruyur. Son illərin araşdırmaları hətta, reyhanın orqanizmdə AİDS virusunun artmasının qarşısını aldığını sübut edib.
Reyhannın Xeyri
Reyhan orqanizmin kəskin respirator virus xəstəliyinə yoluxmasının qarşısını alır. O qripp, soyuqdəymə və yuxarı tənəffüs sistemi orqanları xəstəliklərinə yoluxmağın qarşısını alır, burun yollarından seliyin axmasını dayandırır, xəstəlik zamanı orqanizmdə baş verən həssaslığı azaldır, sinir sistemini möhkəmləndirir. Reyhan yaddaşın möhkəmlənməsinə səbəb olur.
Reyhanın bakteriya əleyhinə təsir göstərməsi bir çox xəstəliklər zamanı çox faydalıdır. Ağız boşluğu, dişlər və diş ətinin xəstəlikləri zamanı reyhan çeynəməyin faydası çox böyükdür.
Reyhan orqanizmə antioksidant təsir bağışlayır. Buna onun yarpaqlarının tərkibindəki qiymətli substansiyalar səbəb olur. Onun tərkibindəkilər sərbəst radikallara qarşı mübarizə aparır, yüksək aqressivli (xərçəngin inkişafını sürətləndirən) oksigen molekullarına qarşı durur.Bir sözlə reyhan yemək orqanizmi xərçəng riskindən qoruyur.
Reyhan meteorizm, mədə-bağırsaq xəstəlikləri zamanı orqanizm üçün çox faydalıdır. Onun tərkibində olan enzimlər piylərin əriməsinə yardım edir, arıqlamağı stimllaşdırır. Peyhan sinir sistemini möhkəmləndirir, yuxunu normaya salır, impotensiyanı aradan qaldırır.
Reyhanın tərkibində olan metil-kavikol efir yağı immun sistemi möhkəmləndirir, orqanizmdəki cavan hüceyrələri qoruyub saxlayır. Onun tərkibində olan evqenol və estraqol əqli fəaliyyəti artırır.
Reyhanı yeməklərin yanında təzə halda və ya yarpaqlarından dəmlənmiş çay hazırlayıb qəbul etmək olar.
Xalq təbabətində reyhandan faydalanmaq məqsədilə aşağıdakı reseptdən istifadə edilir:
Təzə reyhan yarpaqları təmiz yuyuylduqdan sonra 1 litr suya xırda -xırda doğranır və qaynadılır. Qaynayan kimi soyudulur və yarpaqları süzüldükdən sonra suya dada görə bal əlavə olunur və içilir.
Reyhannın Ziyanı
Həddindən çox reyhan yemək ürək xəstələrinə, epilepsiyadan əziyyət çəkənlərə, hamilələrə problemlər yarada bilir. Mütəxəssislər hipertoniyadan, diabetən, tromboflebitdən, işemik xəstəliklərdən əziyyət çəkənlərə də reyhan yeyərkən ehtiyyatlı olmağı tövsiyə edirlər. Buna səbəb isə reyhanın tərkibində olan rutin birləşmələrdir.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1218   Tarix: 24 yanvar 2023
f Paylaş


xidmetler

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir

Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə gör

.

Turşudan sonra bu əlamətlər yaransa həkimə gedin, yoxsa

Ev şəraitində ət və digər məhsulları konservləşdirmək botulizm təhlükəsini artırır. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt Nadejda Çernışova danışıb. "Botulizm bakteriyasını məhv etmək üçün 120C temperatur lazımdı

.

2025-ci ilin ən populyar körpə adları açıqlandı - Şarlotta, Ezra, Mateo

2025-ci ilin ən populyar körpə adları açıqlanıb. xəbər verir ki, "BabyCenter" mərkəzinin illik hesabatına görə, qızlar arasında ən çox seçilən ad Olivia olub və ardıcıl beşinci ildir ki, birinci yerdədir. Digə

.

Gündə 2 ədəd mandarinin sağlamlığa faydaları

Qış mövsümündə yetişən və meyvə bazarlarında yerini alan mandarin, tərkibindəki C vitamini və digər təbii maddələr sayəsində olduqca sağlam bir meyvədir. xəbər verir ki, mandarinin tərkibindəki sağlam maddələr və faydalar

.

"Eyni evdə yaşayıb, fərqli dünyalarda yaşayan cütlüklər çoxalıb" - Mütəxəssisdən XƏBƏRDARLIQ

"Son zamanlar cütlüklər arasında baş verən anlaşılmazlıqlar, qarşılıqlı etimadın azalması və emosional uzaqlaşma hallarının artması mütəxəssisləri narahat edir. Mütəxəssislər bildirirlər ki, bu cür problemlərin vaxtınd

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Kivini qabığını soymadan yeyin

Sosial mediada "Dr. GI Joe" kimi tanınan qastroenteroloq Cozef Səlhab dünyanın ən faydalı meyvələrindən biri olan kivinin yanlış istehlakı ilə bağlı xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, bi

.

Yaşı 50-dən yuxarı kişilər mütləq bu müayinədən keçməlidir

Yaşı 50-dən yuxarı kişilər mütləq bu müayinədən keçməlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim Samir Sanqvi deyib. "50 yaşdan yuxarı kişilər sağlamlıqlarını qorumaq üçün mütləq qan analizindən keçməlidirlər. Bir ço

.

Mədə yanmasına səbəb ola biləcək qidalar

Mədə yanması döş qəfəsində və boğaz nahiyəsində hiss olunan yanğı və ağrılı hisslərlə müşahidə olunur. xəbər verir ki, bu vəziyyət adətən mədə şirəsinin tərkibindəki duz turşusu və fermentlərin mədədən yuxarıda yerləşən qid

turlar.az

gözəllik məhsulları qadin dunyasi sade makiyaj sekilleri balın faydaları qadın testləri paltarlar 2025 qrip və soyuqdəymə kosmetika novruz babasil vətən həsrətinə aid bayatılar novruz hakista seksual