Sağlam qidalanmanın QIZIL QAYDALARI

Sağlam qidalanmanın QIZIL QAYDALARIİndiki qadınlar yaşını deyil, çəkilərini gizlədirlər. Elə məhz çəkidir ki, yaş üzərinə yaş gətirir. "Arıq olmaq istəyirəm"in arxasında isə gerçəklikdə "gözəl görünmək, sağlam olmaq istəyirəm" durur. Sağlam qidalanaraq dünyaya baxışınızı, həyata münasibətinizi dəyişin.

Xanim.az xəbər verir ki, dietoloq Tutu Zeynalova lent.az-a açıqlamasında bildirib ki, zərərli qidalar həyatımıza daxil olaraq orqanizmimizi zəhərləyir. Sağlam seçim etməyi bacarmalıyıq. Gün ərzində sağlam və təbii qidalardan balanslaşdırılmış şəkildə karbohidrat, protein, zülal, yağ, vitamin və minerallar almalıyıq. Sağlam qidalanmanın vacib qaydaları mövcuddur. Bu qaydalara mütəmadi əməl edərək həm sağlam, həm də gözəl olarıq.

Beləliklə, Tutu Zeynalova sağlam qidalanmanın qızıl qaydalarını sadalayır:

- Günə tez başlayın ki, maddələr mübadiləsi tez işə düşsün. 09:00-a kimi səhər, 20:00-dək axşam yeməyini bitirin. Gec yeməyin.

- Liflərlə zəngin qidalardan istifadə edin. Bağırsağın fəaliyyətini yaxşılaşdırır, uzun müddət bağırsaqda qaldığı üçün qanda şəkəri tənzimləyir. Şəkər oynaması yaşanmadığı halda insulin artmaz, aşırı yemək istəyi olmaz, yağ depolanmaz.

- Qəbul etdiyiniz qidalar orqanizmin gündəlik ehtiyacı olduğu vitamin və mineralları ödəməlidir. Yağı rasiondan tamamilə çıxarmayın. Çünki vitaminlərin bəziləri yağda, digərləri isə suda əriyəndir. Duru yağlara üstünlük verin.

- Hər gün 2 litr su içməyi sevimli vərdişinizə çevirin. Gündəlik su tələbatı ödənilməlidir ki, orqanizm öz funksiyasını düzgün yerinə yetirə bilsin. Dehidratasiya zamanı qan dövranı pozulur, sellülit, qəbizlik, əsəb gərginliyi, yaddaşsızlıq, yuxusuzluq, və kosmetoloji problemlər baş verir.

- Duzdan bacardığınız qədər az istifadə edin. Duzu sumaq, limon suyu, ədviyyat və ya alma sirkəsi ilə əvəz edə bilərsiniz.

- Yeməklərin bişirilmə qaydasına diqqət edin. Xörəkləri buxarda, közdə və ya suda bişirin. Yağda qızardılmış yeməklərlə qidalanmayın. Bir çox qidaları çox bişirməyin ki, qlisemik indeksi artmasın.

- Tez-tez, az porsiyalarla qidalanın. Qida qəbulunun arası 2-3 saat olmalıdır. Qabınızı ət, tərəvəz və paxlalı bitkilər olmaqla, 3 hissəyə ayırın.

- Yeməyi çox çeynəyin. Yemək yeyərkən başqa yerə yayınmayın. Fikriniz yeməkdə olsa, tez doyarsınız.

- Yeməkdən dərhal sonra çay içməyin. Orqanizmdə dəmir mənimsənilməsi pozula bilər. Çay yeməkdən 45 dəqiqə sonra içilməlidir.

- Dəmir tərkibli qidaları limon və ya digər vitamin C tərkibli meyvə-tərəvəzlərlə istifadə edin. Dəmir əskikliyi zamanı maddələr mübadiləsi zəifləyir.

- D vitamini ilə zəngin qidalardan istifadə edin. Piylənmə və artıq çəkinin 95%-i D vitamini çatışmazlığı ilə bağlıdır.

- Bir çox qidaların rənglərinə görə faydalılığını təyin edib istifadə edə bilərsiniz. Belə ki, ağ rənglilər tox tutan, qırmızılar ürək-damar sistemini qoruyan, narıncılar dəriyə faydalı olan, yaşıllar immuniteti yüksəldən, bənövşəyi, tünd göy və qaralar isə antioksidant dəyəri yüksək olan qidalardır.

- Sağlam qidalanmayla bərabər yuxu da çox vacibdir. Yuxusuzluq orqanizm üçün ən böyük stressdir. 6 saatdan az, 8 saatdan çox yatan insanlarda maddələr mübadiləsi pozulur və bu zaman artıq çəki problemi yaşanır.

- Hər gün fiziki aktivliyiniz olsun. 30 dəqiqə təmiz havada gəzin.

Sağlam qidalanma insanın öz orqanizminə olan münasibətidir. İnsanla təbiət arasında əlaqə pozulmayanda insan sağlam və xoşbəxt olur. Yeməklərdən deyil, daha çox həyatdan zövq alın!

Xəbərlər     Baxılıb: 1907   Tarix: 09 mart 2017
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Təmizlik vasitələrinin üzərində bu simvollar yoxdursa, əsla istifadə etməyin

Ev təmizliyində istifadə olunan vasitələrin üzərindəki təhlükəsizlik nişanları bir çox insanın fərqinə varmadığı həyati əhəmiyyətli xəbərdarlıqları əks etdirir. Avropa Kimyəvi Maddələr Agentliyi (ECHA) mütəxəssisləri bildirirlə

.

Süni mayalanma qorxusu aradan qalxır - Həkim hormonlarla bağlı mifləri qırdı

Ekstrakorporal mayalanma (süni mayalanma) proseduru hələ də bir çox qadınlarda narahatlıq və qorxu yaradır. Xüsusilə hormonlarla bağlı yayılan miflər bu prosesə qarşı əksəriyyətin həyəcanını artırır. bildirir ki, rusiyal

.

Gündə 4 fincan içmək qocalmanı yavaşladır

Norveçdə aparılan yeni araşdırma göstərir ki, gündə üç-dörd fincan qəhvə içmək bioloji qocalma prosesini yavaşlada bilər. xəbər verir ki, alimlərin sözlərinə görə, orta miqdarda qəhvə istehlakı hüceyrələrin qoruyucu hissəs

.

Çox adamın maşınında və evində var - Ölüm saçır

Son zamanlar evlərdə və avtomobillərdə tez tez istifadə edilən ətir çubuqları sağlamlıq üçün ciddi təhlükə yarada bilər. xəbər verir ki, bunu onkoloq Fərid Museyibov deyib. O bildirib ki, bu tip məhsulların bir çoxunun tərkibind

.

Hər gün zeytun yağı içdi, başına elə şeylər gəldi ki

Son vaxtlar sosial şəbəkələrdə gündəlik zeytun yağı içmək trendi geniş yayılıb. xarici mediaya istinadla xəbər verir ki, dietoloq Loren Manaker bu vərdişin sağlamlığa real təsirini görmək üçün bir həftə boyunca hər gün zeytu

.

Soyuqdəyməyə qarşı təbii dərman - Bir stəkan için

Mütəxəssislər soyuqdəymə və qrip mövsümündə itburnu çayının faydalı olduğunu bildirir. xəbər verir ki, itburnu tərkibində yüksək miqdarda C vitamini, antioksidantlar və iltihab əleyhinə maddələr ehtiva edir. Həkimlər deyi

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

İshalın gizli səbəbləri: allergiya, ferment çatışmazlığı və daha nələr…

İshal çox vaxt mikroblarla əlaqələndirilsə də, həmişə səbəb infeksiya olmur. Yay aylarında bu halların artmasına diqqət çəkən qastroenteroloq Prof. Dr. Murat Sarıkaya bildirib ki, ishalın arxasında həzm sistemi pozuntuları

.

Ən zərərli kolbasa növləri - Həkimlərdən ciddi xəbərdarlıq

Həkimlərin fikrincə, tam təhlükəsiz kolbasa növü yoxdur. Lakin bəzi növlər digərlərinə nisbətən daha çox zərər verir və yalnız məhdud miqdarda istehlak edilməlidir. xəbər verir ki, qurudulmuş və hisə verilmiş kolbasalar ə

turlar.az

yemek reseptleri qaşların formalari geyim necə seçməli sac duzumleri haxışta sidik yolu infeksiyalari goy qursagi nece yaranir kosmetika üzeyir hacıbəyli sirniyatlar faydalı məsləhətlər tərəzi kahfe kali