Sarımsağın dərman kimi faydası
Sarımsağın faydası qədim vaxtlardan insanlara məlumdur.
Qədim Yunanda və Misirdə bu tərəvəz müalicəvi vasitə kimi çox geniş istifadə olunurdu. Qədimdə bu vasitəni "kasıbarın dərmanı" adlandırırdılar.
Müasir tibb də sarımsağın faydasını inkar etmir. Müxtəlif xəstəliklər zamanı bu tərəvəzin əsasında hazırlanan müxtəlif dərman preparatları geniş istifadə olunur.
Sarımsaq deyilən tərəvəzi məbəxdən hamımız tanıyıq. Sarımsağın mətbəxdə ərzaqdan başqa həmdə dərman kimi xassələri var. Sarımsaq qan damarlarının gərginliyi azaldır və qan təzyiqi səviyyələrini normallaşdırır,həddən artıq sarımsaq sağlamlıq üçün də zərərli ola bilər.Sarımsaq həmdə əzələlər üçündə xeyirlidir. İtalyan alimləri müəyyən etmişlər ki, sarımsaq, soğan zəngin bir bitki olduğu üçün xərçəng riskini azaldır.Ancaq sarımsağı bişirilmiş halda yox çiy halda daha keyfiyyətlidir ,bişirdikdə isə 45 saniyədən çox bişirmək olmaz əks halda tərkibindəkilər vitaminlər məhv olar. Burun axma,öskürək, zökəm olarkən 25 diş sarımsağı üzərinə 1 litr su alıb ocaqda 20 dəq qaynatmaq sonra ise onun buxarı ilə nəfəs almaq lazım.Sarımsağın bundan başqa sarımsağın başqa xüsusiyyətləri də var.
1.həzm traktının fəaliyyətini yaxşılaşdırır
2.Sarımsaq tənəffüs fəaliyyətini yaxşılaşdırır
3.Sarımsaq şəkərsalıcı, yaralar üçün bakterisid xüsusiyyətlərə malikdir.
4. Sarımsaq ödqovucu, sidikqovucu, həmçinin qan damarlarını gücləndirir.
Xalq təbabətində, sarımsağı arı və digər həşərat çalması zamanı həmən üzərinə çəkərsən yeri incitməz.Tənəffüs yollarının, dizenteriya, aybaşı olmaması, xroniki qəbizlik, soyuqdəymə, öd xəstəliklərində də faydalıdır. Sarımsağı isti su şüdə 5-6 doğranmış halda əlavə edib saxlayırsan sonra qurdlar üçün bir vasitə kimi istifadə olunur.
Sarımsaq ürək xəstəliklərində də faydalıdır. Məlum məsələdir ki, xolesterin ürək divarları qalınlaşmasını artırır.Sarımsaq isə qan damarlarının divarlarını tənzimləyir. Xlosteronun artması qan təzyiqi və infarkta gətirib çıxara bilər. Bunun üçün tez-tez sarımsaq yeyin. Sarımsaq – aterosklerozun qarşısının alınması üçün yaxşı bir vasitədir. İşlədərkən çalışın təzə sarımsaqdan istifadə edin.
f Paylaş