Sarımsaq qoxusunu yox etmək üçün bunları edin
İnsan sağlamlığı üçün çox faydalı məhsul olan sarımsağın bir mənfi tərəfi var, onun kəskin spesifik qoxusunun olması.
Sarımsaq yeyən insanın ağzından və hətta bədənindən də sarımsaq qoxusu gəlir. Bunun səbəbi sarımsağın tərkibində olan xüsusi maddələr olan tiosulfidlərdir. Bu maddələr həzm sistemində parçalanmır və qana sovrulur. Qan ağ ciyərlərdə karbon qazından azad olunur və oksigenlə zənginləşir. Buna qaz mübadiləsi deyilir. Məhz bu qaz mübadiləsi nəticəsində ağzımızdan sarımsaq iyisi gəlir. Beləlikə, bu iy, insanların əksəriyyəti fikirləşdiyi kimi, mədədən deyil, ağ ciyərdən gəlir. Həmçinin iy tərlə və sidiklə ifraz olunur.
Bəziləri bu qoxunu dəf etmək üçün saqqız çeynəyir, cəfəri, nanə, reyhan və s. kimi müxtəlif vasitələrdən istifadə etsələr də bu iyin qarşısını ala bilmirlər.
Məhz bu mənfi tərəfinə görə əksər insanlar bu qiymətli məhsulu istifadə etməkdən imtina edirlər.
Bəs sarımsaq qoxusunu necə yox etmək olar?
Məlum olub ki, süd və süd məhsulları (qatıq, ayran, kefir) sarımsağın iyini neytrallaşdıra bilir. Ona görə də sarımsaq yedikdən sonra süd və ya süd məhsulları qəbul edin. Bu sizə xoşagəlməz qoxudan azad olmağa kömək edəcək.
f Paylaş