Səhər yeməyində bəh-bəhlə yeyirlər, fayda yox, zərər verirmiş

Səhər yeməyində bəh-bəhlə yeyirlər, fayda yox, zərər verirmişSəhər süfrələrinin rəngli bəzəyi, salatların sevimli tərkib hissəsi olan pomidor, illərdir "sağlam" qida kimi tanınır. Xüsusilə çiy halda yeyilən pomidorun immun sistemini gücləndirdiyi, dərini gözəlləşdirdiyi və antioksidant təsiri ilə bədəni təmizlədiyi tez-tez vurğulanır.
Lakin son araşdırmalar və mütəxəssislərin xəbərdarlıqları göstərir ki, çiy pomidor hər kəs üçün zərərsiz deyil.
Pomidor yüksək dərəcədə turşuluğa malikdir. Buna görə də mədə turşusunu artıraraq reflü və qastrit kimi həzm sistemi problemlərini tətikləyə bilər.
Xüsusilə boş mədəyə çiy pomidor yemək, mədə yanması və şişkinliyə səbəb ola bilər.
Mütəxəssislər mədə problemi yaşayan şəxslərə pomidoru ya bişmiş, ya da az miqdarda istehlak etməyi tövsiyə edirlər.
Bundan əlavə, pomidorun tərkibindəki sitrik turşuları, reflü xəstəliyi olan insanlarda mədə yanması və qida borusu qıcıqlanması yarada bilər. 2016-cı ildə aparılan elmi araşdırmalarda pomidorun bu tip simptomları artırdığı təsdiqlənib.
Pomidor, kartof və badımcanla birlikdə "gecə kölgəsi" (nightshade) bitki ailəsinə aiddir və bu bitkilər solanin adlı təbii zəhərli maddə ehtiva edir.
Tam yetişməmiş (yaşıl) pomidorlarda solaninin miqdarı daha yüksək olur. Bu maddə çiy halda bədənə düşdükdə:
baş ağrısı,
ürəkbulanma,
halsızlıq,
əzələ ağrıları yarada bilər.
Xüsusilə yaşıl çalara malik çiy pomidorlar yeyilərkən diqqətli olmaq vacibdir.
Alergiya riski də mövcuddur
Pomidor bəzi insanlarda alergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Çiy istehlak zamanı bu reaksiyalar daha güclü görünür. Əlamətlərə aşağıdakılar daxildir:
dəri qaşıntısı və səpkilər,
dodaqlarda şişkinlik,
nəfəs darlığı.
Alergiyaya meyilli şəxslərin pomidor istehlakını nəzarət altında saxlaması və ya tamamilə dayandırması tövsiyə olunur.
Pomidorun ən çox tanınan faydası - likopen adlı antioksidant maddədir. Amma elmi faktlara görə, çiy pomidordakı likopen orqanizm tərəfindən tam mənimsənilmir.
Bəzi araşdırmalar göstərir ki, likopenin həddindən artıq qəbulu bəzi insanlarda immun sistemini zəiflədə bilər. Bu da xüsusilə immun sistemi həssas olan şəxslərdə mənfi nəticələr doğura bilər.
Boş mədəyə çiy pomidor yemək, mədənin turşuluğunu artıraraq onu çətin vəziyyətə sala bilər.
Bundan əlavə, pomidorun pendirlə birlikdə yeyilməsi bəzi insanlarda həzm pozğunluqlarına səbəb ola bilər.
Mütəxəssislər pomidorun səhər yox, daha çox günün sonrakı saatlarında, xüsusilə bişmiş formada yeyilməsini tövsiyə edirlər.
Lalə Qüdrətova
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 758   Tarix: 05 oktyabr 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir

Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə gör

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Dünyada ilk dəfə hamilə qadın qarın boşluğu açılmadan əməliyyat olundu

Dünyada ilk dəfə olaraq İsrailin Petax-Tikva şəhərində yerləşən Rabin Tibb Mərkəzinin həkimləri hamiləlik dövrünün sonlarında olan qadın üzərində qarın boşluğu açılmadan robotlaşdırılmış əməliyyat həyata keçiriblər. -a istinadə

.

Şizofrenlərin ən çox istifadə etdiyi söz açıqlandı

"Mən" sözündən daha çox istifadə edənlər əsasən şizofrenlərdir. xəbər verir ki, bunu psixiatr Vladimir Skavış açıqlayıb. Onun dediyinə görə şizofreniyası olan insanlar danışanda "mən" sözündən sağlam adamlar

.

Bir dilimi belə təhlükəli ola bilər - Alimlərdən pendirlə bağlı xəbərdarlıq

Türkiyə mətbəxinin ayrılmaz hissəsi sayılan pendir səhər yeməklərinin və qəlyanaltıların sevimli məhsulu olsa da, onun həddindən artıq qəbulu sağlamlığa ciddi zərər vura bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, pendirdək

.

Qaraciyər yağlanıbsa ölüm riski 35 dəfə artır

Qaraciyərin yağlanması xərçəngdən ölüm riskini 35 dəfə artırır. xəbər verir ki, İsveçin Karolinska İnstitutunun alimləri bu qənaətə gəliblər. Tədqiqatın nəticələri "Journal of Hepatology" jurnalında dərc olunub

.

Bu vitamin çatışmırsa insan daim əsəbi olur

Tez-tez sümüklərin sınması, xroniki yorğunluq, qəbizlik və həddindən artıq tərləmə orqanizmdə D vitamini çatışmazlığından xəbər verə bilər. xəbər verir ki, bu barədə rusiyalı terapevt İrina Volqina məlumat verib. "Yetki

.

Qışda qadınlarda istəksizliyin səbəbi açıqlandı

Soyuq aylarda seksual istəkdə azalma bir neçə amillə bağlıdır. xəbər verir ki, bunu Florida Psixoanalitik Mərkəzinin seksoloqu Mindy DeSeta "Tyla" nəşrinə açıqlamasında bildirib. Gün işığının azalması, qalın v

.

Dəri xərçəngindən bu sadə üsulla qorunmaq olar

ABŞ-nın Çikaqo Universitetinin alimləri günəş işığının sağlam dəri hüceyrələrini xərçəng hüceyrələrinə çevirə bilən mexanizmini də müəyyən ediblər. . xəbər verir ki, araşdırmaya görə, uzunmüddətli ultrabənövşəyi (UB) şüalanm

turlar.az

geyim dəbləri kosmetoloq sac duzumleri elaci qas duzeltme balın faydaları necə tez arıqlayım kosmetika gozde olar faydalı bilgilər efsaneler yuxuda qara ilan gormek sekisler