Şəkər xəstələri üçün 7 faydalı qida
Şəkər xəstəliyi orqanizmdə maddələr mübadiləsinin pozulması, mədəaltı vəzin düzgün işləməməsi və E vitamini çatışmadıqda yaranır.
Mütəxəssislər şəkər xəstəliyi zamanı, aşağıdakı qidaların yeyilməsini məsləhət görürlər:
1) Sarımsaq
Sarımsaq təbii bir antioksidantdır. Qanı, əzələləri təmizləyir, qaraciyərə və qan təzyiqinə çox effektli köməkçidir. Sarımsaq qan şəkərini və insulinin düşməsinə yaxşı təsir edir. Ona görə də şəkər xəstələrinə gün ərzində 3 diş sarımsaq yemələri məsləhətdir.
2) Süd
Hər gün, səhər və axşam içilən bir stəkan süd qan şəkərini aşağı salmaqda ən yaxşı kömək edir. Çünki süddə şəkərə yaxşı təsir edən yağ turşuları vardır.
3) Ənginar
Ənginar yemək qanda olan şəkərin yüksəlməsinin qarşısını aldığı kimi tarazlığı da qoruyur. Bu meyvə həmçinin xərçəng xəstəliyinə qarşı da qorunmağa yardımçı olur.
4) Darçın
Darçın şəkər xəstələri üçün təbii dərmandır. Darçın qanda şəkəri saldığı kimi insulini də aşağı salmağa kömək edir.
5) Lobya
Lobya qlisemik indeksi ən aşağı olan tərəvəzdir. Lobya yeyərkən qan şəkəri qalxmaz, hətta o, şəkəri tarazlıqda saxlayar. Bu səbəblə lobya şəkər xəstələri üçün ən mühüm qida maddələrindən biridir.
6) Yer fıstığı
Yer fıstığı da qan şəkərinə qarşı yaxşı təsir edir. Xüsusən də yer fıstığı əzməsi daha keyfiyyətlidir. Çox yeyilməsinin yox, gündəlik 1 xörək qaşığı yer fıstığı əzməsinin yeyilməsi 1 gün üçün kifayət edər.
7) Çay
Aparılan araşdırmalara görə, qara çay da qan şəkərini aşağı salmağa yardımçı olur. Ancaq gündə 3 fincandan artıq qara çay içmək məsləhət deyil.
f Paylaş