Sızanaqlara son qoyan təbii vasitə süd...
Sağlam və gözəl bir dəriyə sahib olmada bəslənmənin böyük əhəmiyyəti var. Xüsusilə yağsız süd içmək sızanaq müalicəsinə müsbət təsir edir. Bəzi qidalar dəriyə yaxşı gələrkən bəziləri dəri sağlamlığını mənfi təsir edir. 1960 illərindən bəri süd istehlakının dəri sağlamlığına təsirləri ilə əlaqədar araşdırmalar edildiyini ifadə edən Mütəxəssis Serkan Tutar, işlərin çoxundan südün sızanaq müalicəsində müsbət təsir etdiyinə dair nəticələr alındığını söylədi.
2010-ci ildə edilən bir işdə isə süd istehlakı ilə sızanaq müalicəsi arasında hər hansı bir əlaqə bulunamadığını ifadə edən Məbləğ, "Lakin daha sonra aparılan bir çox iş: yağsız süd istehlakının sızanaq müalicəsində qatığa görə daha yaxşı nəticələr verdiyini göstərdi. Fərdlərin bu mövzuda dermatolog ilə danışaraq hərəkət etmələri ən doğru seçki olacaq" dedi.
Dəri sağlığında bəslənmənin roluna toxunan məbləğ, bəzi ara pay atışdırmalarının dəriyə zərər verə bildiyindən ifadə edərək bunları söylədi: "Xüsusilə yüksək glisemik indeksli qidalar bunların başında gəlir. Quru üzüm, bal, simit, makaron kimi qidalar insilin səviyyəsində balanssızlıqlar meydana gətirdiyi üçün dəridə infeksiyalara səbəb ola bilər. Bu qidalardan imtina edilməsi həm dəri sağlamlığı həm də kilo idarəsi baxımından əhəmiyyətlidir. Buna alternativ olaraq ediləcək ən gözəl şey: yüksək glisemik indeksli qidaları, qatıq və ya süd ilə birlikdə istehlak etməkdir.
Yüksək istilikdə bişirməkdən qaçının
Yüksək istilikdə bişirilən ətlərdə yağ və zülal arasında bir kimyəvi reaksiya meydana gələr. Xüsusilə irəli yaşlarda bu qidaları istehlak etmək, bədəndəki oksidativ stres və iltihab artırar. Bu vəziyyət; dərinin daha mat görünməsinə və qırışların artmasına səbəb olar. Eyni zamanda ürək-damar narahatlıqların artmasına da yol aça bilər. Bu birləşmələrin; kartof cipsi, qızardılmış toyuq kimi yüksək temperaturda bişirilmiş qidalarda də tapılar. Bişirmə üsulu olaraq qızartma seçilməlidir."
Cips və kraker yerinə fındıq və badam
Cips, kraker və partladılmış qarğıdalı kimi qidaların, ehtiva etdikləri yüksək nisbətdəki sodyumdan ötəri bədənin su tutmasına gətirib çıxardığını vurğulayan Ekspert Serkan Tutar, "Bədəniniz ümumiyyətlə su tutma meylində isə gözaltlarında şişməyə, eyni zamanda dəridə kızarıklıklara səbəb ola bilər. Bu tərz qidalara ən gözəl alternativ isə qovrulmamış, duzsuz fındıq və ya badamdır" dedi.
f Paylaş