Soyuq havalarda necə qidalanmaq lazımdır?

Soyuq havalarda necə qidalanmaq lazımdır?Son günlər havanın temperaturu kəskin şəkildə aşağı düşüb. Belə havalarda immunitet sistemi nisbətən zəifləyir, insanlar müxtəlif xəstəliklərə yoluxurlar. Əlbəttə, bu cür havalarda qidalanmaya xüsusi diqqət yetirmək lazımdır.
Maraqlıdır, görəsən, soyuq havalarda necə qidalanmalıyıq?
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, məsələ ilə bağlı qida üzrə baş mütəxəssis Ağa Salamov Lent.az-a açıqlamasında bildirib ki, havaların soyuması ilə əlaqədar insanlar xəmir yeməklərinə daha çox meyilli olurlar.
Onun sözlərinə görə, əvvəllər köhnə əl dəyirmanları mövcud idi və bu dəyirmanlarda insanlar tərkibi vitamin eləcə də minerallarla zəngin olan un üyüdürdülər:
"Həmin unun həzm prosesində rolu böyük idi. Əgər, istehlak etdiyimiz un tam buğda unundan hazırlanırsa, heç bir təhlükə yoxdur. Bu, qidanın həzm sistemində metobolizmanın sürətlənməsinə səbəb olur. Hazırda insanlar ictimai iaşə müəssisələrində cürbəcür xəngəl növlərinə və xəmir yeməklərinə üstünlük verir. Xəmir yeməkləri emal olunmuş undan hazırlanır. Bu da boş karbohidrat sayılır. Bu kimi qidalar həzm prosesində ağırlıq yaradır, heç bir vitamin, mineral, lif ehtiva etmir. Emal olunmuş undan hazırlanan qidaların istehlakı piylənməyə, mədəaltı vəzin yüklənməsi, ürək və qan-damar sistemində problemlərin yaranmasına səbəb olur. Məhz bu səbəbdən həmin qidaları həftədə 2 dəfə yemək məsləhətlidir".
Ağa Salamov həmçinin qeyd edib ki, soyuq havalarda insanlar mövsümi meyvə-tərəvəzlərə üstünlük verməlidir:
"Çünki mövsümündə yetişən hər bir meyvə və ya tərəvəz genetik kodlarımızla uyğunlaşır. Payızda xüsusilə nar, heyva və feyxoa kimi meyvələrə üstünlük vermək lazımdır. Çünki xəngəl mədəni doldursa da, immuniteti gücləndirmir. Amma mövsümi meyvə-tərəvəzlərin istehlakı orqanizmdə sərbəst radikallara qarşı qalxan yaradır və immun sistemini gücləndirir. Payız fəslində çay daha çox istehlak edilməlidir. Xüsusilə, müxtəlif növ otlardan hazırlanmış çaylar içilməlidir.
Bundan əlavə, qida rasionuna ət, balıq, toyuq kimi qidaların əlavə edilməsi məsləhətlidir. Belə ki, skrumbiya və salmon balıqlarının kürək hisssəsində oliqomer zülalı yerləşir. Bu zülal xüsusilə uşaqlarda boy artımı üçün çox faydalıdır. Yağlara gəldikdə isə qış aylarında quyruq yağının istehlakı çox faydalıdır. Quyruq yağında heç bir xolesterin olmur. Ümumiyyətlə heyvan mənşəli məhsullar ya quyruq yağında, ya da kərə yağında bişməlidir. Həmçinin salatlarda xüsusilə zeytun yağı istifadə olunmalıdır. Çünki zeytun yağının bağırsaq florasına və mədəyə böyük faydaları var".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 918   Tarix: 15 oktyabr 2023
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Mədə yanmasına səbəb ola biləcək qidalar

Mədə yanması döş qəfəsində və boğaz nahiyəsində hiss olunan yanğı və ağrılı hisslərlə müşahidə olunur. xəbər verir ki, bu vəziyyət adətən mədə şirəsinin tərkibindəki duz turşusu və fermentlərin mədədən yuxarıda yerləşən qid

.

Gec danışan uşaqlarla bağlı mütəxəsisdən XƏBƏRDARLIQ

"Nitqdə rast gəlinən problemləri təkcə şifahi nitqdə yox, həmçinin yazılı nitqdə, yəni  öyrənmə, oxuma, yazma və yeni informasiyaların analizi zamanı da çətinliklərə səbəb olacaq". xəbər verir ki, bu fikri Səhiyy

.

Kasıblar varlılardan daha çox insult keçirirlər - ARAŞDIRMA

Aşağı sosial təbəqədən olan insanların insult riski 33% daha yüksəkdir. xəbər verir ki, Tasmaniya Universitetinin 2025-ci ildə apardığı yeni araşdırmaya görə, aşağı sosial-iqtisadi təbəqədən olan şəxslərin insult keçirm

.

Bu ədviyyatı pəhrizinizə əlavə edin – Şəkəri azaldır və ürəyi qoruyur

Mütəxəssislər qeyd edir ki, darçın həm dadına, həm də sağlamlığa olan faydalarına görə ən dəyərli ədviyyatlardan biridir. xəbər verir ki, onun tərkibindəki təbii maddələr qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyir, xolesterin

.

Bu, orqanizm üçün siqaretdən təhlükəlidir

Yalnızlıq sağlamlıq üçün siqaretdən heç də az təhlükəli deyil. xəbər verir ki, Harvard alimləri tənha insanların 8 il daha az yaşadığını müəyyən ediblər. Dostların, sevgilinin olmaması, daxili təklik sonradan depressiv düşüncələr

.

Alimlər ağciyər xərçənginin inkişaf səbəbini tapdı

Ağciyər xərçəngi iltihab nəticəsində inkişaf edə bilər. xəbər verir ki, Texas Universitetinin tədqiqatçıları bu qənətə gəliblər. Belə ki, ağciyər toxumalarında baş verən iltihab görünən şiş yaranmadan əvvəl xərçəngin inkişafın

.

Davamlı stress xərçəng yaradır - Təsdiqləndi

Uzunmüddətli stress orqanizmin müdafiə sistemini zəiflədir və immun hüceyrələrin xərçəng ocaqlarını tanımaq qabiliyyətini azaldır. xəbər verir ki, bunu Skandinaviya Sağlamlıq Mərkəzinin onkoloqu Sergey İvanov bildirib. Onu

.

Xərçəngin ən təhlükəli növü belə yaranır

Rusiyalı onkoloq-ginekoloq Radmir Axmerov uşaqlıq endometriyası xərçənginin əsas risk amillərini sadalayıb və qadınları sağlamlıqlarına daha diqqətli olmağa çağırıb. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə uşaqlıq selikli qişasını

.

Alimlər uzun ömrlülüyün sirrini tapdı - 100 qramı 2 manatdır

Alimlər uzunömürlülüyün sadə formulunu açıqlayıblar. xəbər verir ki, Britaniya alimlərinin bu barədə araşdırması "British Journal of Nutrition" (BJN) jurnalında dərc olunub. Tədqiqat göstərib ki, düzgün nisbətd

turlar.az

hamilelikde qidalanma qadin dunyasi aksessuarlar ev ve dizayn veten haqqinda bayati cennet almasi murebbesi estetik gözəllik kosmetika oglaq qiz evi haxista burclerin uyumu oyunlar vətən həsrətinə aid bayatılar