Sumak suyu necə hazırlanır? Sumak çayı nə edir? Sumak bitkisinin faydaları
Əsrlərdir istifadə edilən sumak suyu, son günlərdə xüsusilə koronavirusa qarşı tövsiyə edilən təbii vasitələrdən biridir. Şərq və Cənub -Şərqi Anadolu mətbəxinin əvəzolunmaz ləzzətlərindən biri olan sumacın turş dadı var. Toxumları ədviyyat kimi istifadə olunur. Yeməklərə ləzzət əlavə etməklə yanaşı, tək başına çay kimi də istehlak olunur. Sumak suyu necə hazırlanır? Sumak bitkisinin faydaları xəbərin detallarında:
Yabanı otlar arasında yerini tutan sumak meyvəsi qurudularaq toz halına salındıqdan sonra toplanır və ədviyyat kimi istifadə olunur. Demək olar ki, hər bir torpaqda yetişən bu otun cəmi 150 növü var. Yalnız iki növ zəhərli deyil. Limon olmadıqda alternativ olaraq turş dadlı sumak istifadə olunur. Eyni zamanda mütəxəssislər yuxarı tənəffüs yollarının xəstəliklərini dərman istifadə etmədən sumak suyu ilə müalicə oluna biləcəyini vurğulayırlar. Elmi ədəbiyyatda sumak və ya rhus coriaria kimi tanınır. Bir kol görünüşünə malik olan sumak yaşıllaşır. Günəşdə yetişmiş sumaq qırmızıya çevrilir. Fıstıq ailəsinə aid olan sumak, yeməklərə və ya istifadə edildiyi yeməklərə rəng qatmaqla yanaşı, turş dadı da verir. Toxum olaraq toplanan sumaq, harçla duz vurularaq istifadə olunur.
Araşdırmalar göstərir ki, sumak da limon kimi antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir.
Daimi istehlak edildikdə, bədənə daxil olan bakteriya və virusların təsirini aradan qaldırır.
Sumak şirəsi, Türkiyədə Şərqi Anadolu mətbəxi üçün vazgeçilmez olan sumak və dolma kimi yeməklərin yanında ağızdan faydalanmaq üçün istifadə edilən ən güclü təbii dərmandır.
Qoxunun soğan kimi ağır qoxuya səbəb olan qidalarla birlikdə edilməsi ilə qoxunun təsirlərini azaltmağa çalışılır.
f Paylaş