Süni qidalara keçid sürətlənib

Süni qidalara keçid sürətlənib2035-ci ilə doğru dünyada istehsal olunan ət, yumurta, süd və dəniz məhsullarının onda biri alternativ zülallardan əldə olunacaq.
Milli.Az musavat.com-a istinadən bildirir ki, bu barədə "Boston Consulting Group" (BCG) və "Blue Horizon Corporation" şirkətlərinin birgə tədqiqat hesabatında məlumat verilir.
Tədqiqatı aparan ekspertlər xəbərdarlıq edirlər ki, 2035-ci ilədək alternativ qida bazarının həcmi 290 milyard dollara çatacaq. Baza ssenarisinə əsasən dünyada illik alternativ qida istehsalı indiki 13 milyon tondan 2035-ci ildə 97 milyon tona çatmaqla ümümi zülal bazarının 11 faizinə bərabər olacaq. Texnoloji proseslər sürətlənərsə, bu həcm daha yüksək ola bilər.
Tədqiqatda qeyd edilir ki, süni qida bumu ətraf mühitə müsbət təsir göstərməklə yanaşı, bəşəriyyətin aclığa qalib gəlməsinə səbəb olacaq. Məsələn, bitki əsaslı ət və yumurtaya keçid 1 geqaton CO2-yə qənaət etməyə imkan verəcək. Bu, Yaponiyanın 1 il ərzində enerjidən ümumiyyətlə, istifadə etməməsinə bərabər bir göstəricidir. Həmçinin bu, Londonu 40 il ərzində təchiz edəcək həcmdə - 39 milyard kubmetr suya qənaət etməyə imkan verəcək.
Tədqiqat müəlliflərinin gözləntilərinə görə, 2023-2025-ci illərdə alternativ ərzaqların qiyməti və dadı ənənəvi ərzaqlarla eyni səviyyəyə çatacaq.
Qeyd edək ki, Dünya İqtisadi Forumu da süni qida bazarında ciddi artım proqnozlaşdırır. Forumun hesablamalarına görə, 2050-ci ildə əhalinin sürətli artımı hesabına dünyada ətə olan tələbat indikindən iki dəfə çox olacaq. Bu zaman növbəti 10 il ərzində dünya ət bazarının 30 faizə yaxını süni ətlərdən ibarət olacaq. Daha sonrakı 10 ildə isə bu pay 60 faizin üzərinə qalxacaq. Bu o deməkdir ki, 2040-cı illərdə artıq təbii ətin dünya bazarında payı 40 faizə düşəcək.
A.T. Kearney şirkətinin hesablamalarına görə, 2018-ci ildə dünya ət bazarının həcmi 1 trilyon dollara çatıb. Bu zaman illik ət istehlakı 3 faizə yaxın artdığı halda, təbii ətə olan tələbat 3 faiz azalıb. Dünyada vegetirian və veqanların(heyvan və quş mənşəli heç bir qidanı - yumurta, süd və sair- qəbul etməyən) sayının sürətlə artması da təbii ətə olan tələbatın azalma sürətini artırır. Bu, həm də bitki əsaslı ət əvəzedicilərinin kütləvi istehsalını stimullaşdıran əsas faktorlardan birinə çevrilir. İnkişaf etmiş ölkələrdə marketlərdə vegetirian və veqanlar üçün ayrıca rəflərin qoyulması praktikası getdikcə genişlənir - sırf belə insanlar üçün istehsal olunan qidaların istehsalı kimi. Bu baxımdan, xüsusi laboratoriyalarda vegetirian və veqanlar üçün bitki mənşəli ət məhsulları istehsalını quran Impossible Foods, Just Meat ve Beyond Meat şirkətlərinin istehsal həcmlərinin sürətli artımı təəccüblü görünmür.
Hesablamalar göstərir ki, süni ət istehsalı üçün istifadə olunan xammalın 1 kiloqramının məhsuldarlığı təbii ət istehsalındakından 5 dəfə çoxdur. Yəni 1 kiloqram təbii ət əldə etmək üçün lazım olan taxılla 5 kiloqram süni ət əldə etmək mümkündür. Bu isə heyvandarlıq üçün yararlı sahələrin getdikcə azaldığı indiki dövrdə ciddi stimuldur.
Mədəni və bitki əsaslı ətlərin istehsalını stimullaşdıran daha bir amil onların yararlılıq müddətinin təbii ətə nisbətən daha uzun olmasıdır. Eyni zamanda süni ət istehsalında Afrika vəbası, salmonella,yaxud brüselyoz, quş qripi kimi təhlükələr də mövcud deyil.
Dünya İqtisadi Forumunun hesablamalarına görə, bitki əsaslı ət istehsalı üçün keçid dövrü daha az olsa da, mədəni ət istehsalı tezliklə onu üstələyəcək. Qurumun ən ən maraqlı qənaəti isə budur ki, bəşəriyyət süni ət istehsalı ilə dayanmayacaq. Biotexnologiyaların inkişafı tezliklə insan oğlunun süd, yumurta və dəniz məhsullarının da sünilərini istehsal etməsinə imkan verəcək.
Nəhayət, bitki əsaslı ət, həmçinin mədəni ət ekoloji cəhətdən daha təmiz olduğuna görə təbii ətdən daha cəlbedici hesab olunur.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 982   Tarix: 01 aprel 2021
f Paylaş

xidmetler

Digər yazılar

Qırmızı şərab insanı bu riskdən QORUYUR

Şərab içmək kataraktanın inkişaf riskini 23 faiz azalda bilər. -a istinadən xəbər verir ki, bununla bağlı London Universitet Kollecinin oftalmoloqları araşdırma aparıblar. Araşdırmanın nəticəsi "Ophthalmology" jurnalınd

Mədə xərçəngi haqqında 8 fakt - Kimlərdə, hansı səbəbdən yaranır?

Deyirlər ki, qədimdə insanlar sağlam idi, xərçəng nədir bilmirdilər. Amma bədxassəli şişlər barədə faktlar hələ Neolit dövrünə gedib çıxır. Bizim eradan 300 il əvvələ aid Misir mumiyalarında, Amerika hindularının qalıqlarında

Alimlər həyat tərzinin xərçəng riski ilə necə əlaqəli olduğunu müəyyənləşdirib

Alimər Hollandiya və ABŞ-ın klinikalarında apardıqları araşdırmalar zamanı, sağlam həyat tərzinin təkcə ürək-damar xəstəlikləri deyil, həm də xərçəng riskini azaltmağa kömək etdiyi qənaətinə gəlib. Massaçusetsin ümumi təmayüll

Qaraciyəri təmizləyən eşşəkqanqalının - 5 FAYDASI

Sizə möcüzəvi faydaları olan bitkidən bəhs edəcəyik. Bəlkə də adını ilk dəfədir, eşidirsiniz. Bu bitki Azərbaycanda da çöllərdə, yol kənarında rast gəlinən eşşək qanqalıdır. Eşşək qanqalı nədir, faydaları nələrdir, sualların

"Bədənimə allergiya verən qidalardan imtina etdim" - 21 kq arıqlayan məşhur müğənni

Rusiyanın məşhur müğənnisi Larisa Dolina pandemiya dövründə səfərlər və dostlarına qonaq gedərək, yeməkdə qadağaları pozduğundan çəkisi xeyli artmış, metabolik pozulma yaranmışdı. -a istinadən bildirir ki, müğənni arıqlama

Uşaqların peyvənd olunmasıyla bağlı TƏBİB-dən AÇIQLAMA

"Hazırda Azərbaycanda uşaqların koronavirus əleyhinə peyvənd olunmasını düşünmürük". APA-ya istinadən xəbər verir ki, bunu TƏBİB-in xəstəliklərin profilaktikası və kontrolu departamentinin rəhbəri Yaqut Qarayev

Qaraciyərinizin xəstə olduğunu göstərən - 10 ƏLAMƏT

Qaraciyər güclü, dözümlü orqan olsa da, müasir insanın qidası, həyat tərzi, vərdişləri onu sıradan çıxarmağa yönəlib. İndi çox insan qaraciyərindən şikayətçidir, çoxu qaraciyərinin vəziyyətindən xəbərsizdir, simptomlara əhəmiyyə

TƏBİB-dən bir doza vaksinin iki nəfərə vurulması iddialarına CAVAB

"Sosial şəbəkələrdə yazılan hər bir fikrə hörmətlə yanaşıram, çünki hər bir insanın öz fikrini bildirmək hüququ var". APA-ya istinadən xəbər verir ki, bunu TƏBİB-in xəstəliklərin profilaktikası və kontrolu departamentini

Koronavirusa harda, necə yoluxurlar? - Ağlınıza gəlməyən yerlər

Mutasiyaya uğrayaraq dünyanı sanki yenidən cənginə alan və qarşısı alınmayan Covid 19 virusu insanlıq üçün hələ də təhdid olaraq qalır. Bəs nə qədər qorunsa da, maska taxsaq da virus hardan və necə insanları tapır və orqanizm

turlar.az

sonxeber.az qadin dunyasi maskalar toy makiyaji sekilleri türk şirniyyatları qazan kotleti hazirlanmasi toyuq yeməkləri uşaqları tərbiyə kosmetika savad haqqında brusellyoz ağırı verirse ne etmek lazimdir