Şüyüdün faydaları

Şüyüdün faydalarıŞüyüd tünd yaşıl rəngdə, 40-120 sm hündürlüyünə qədər qalxa bilən, nazik, saçaqlı yarpaqları və xüsusi qoxusu olan birillik göyərtidir. Şüyüd Himalay dağlarında, İranda, Mərkəzi və Qərbi Asiyada yabanı halda bitir. Bu səbədən də həmin ərazilər şüyüdün vətəni sayılır. Şüyüd Afrika və Avropa ölkələrində 5000 il əvvəllərdən yetişdirilməyə başlamışdır. İngiltərədə tarixi araşdırmalar zamanı şüyüd qurusuna rast gəlinmişdir. Qədimdə İngiltərə daxil olmaqla bəzi ölkələrdə şüyüdü sehirli qüvvələrdən qorumaq üçün vasitə hesab edərlərmiş. İndi Antraktidadan başqa dünyanın bütün materiklərində şüyüdə rast gəlmək mümkündür.
Kulinariyada şüyüddən müxtəlif salatları, ətləri, balıqları, şorabaları və sousları dadlandırmaq məqsədilə istifadə edilir. Şüyüdün toxumlarından tərəvəzlərin duza qoyulması zamanı geniş istifadə olunur. Şüyüdün toxumları əlavə olunduğu tərəvəzləri vitaminlə təmin edir və ətirləndirir. Şüyüddən bəzi pendir növlərinin, xəmir məmulatlarının, ətlərin dadlandırılması məqsədilə istifadə edilir.
Şüyüddən kosmetologiya sahəsində də istifadə edilir. Ondan müxtəlif parfümeriyaların hazırlanmasında istifadə olunur. Şüyüddən alınmış efir yağlarından kremlər, losyonlar, odekolonlar, diş pastaıları hazırlanır. Şüyüd yağından konservlərin, likörlərin, hətta sabunların hazırlanmasi üçün də istifadə olunur. Qışa saxlamaq istədikdə isə şüyüdü qaranlıq və quru yerdə saxlamaqla qurutmaq və ya xırda doğrayaraq duzlayıb saxlamaq mümkündür.
100 qram şüyüddə olan qida dəyəri:
- Zülallar - 2,5 qr
- Yağlar - 0,5 qr
- Karbohidratlar - 6,3 qr
- Su - 85 qr
- Kalori dəyəri - 40 kKal.
Şüyüdün tərkibində askorbin, nikotin turşusu, riboflovin, tiamin, karotin, pektin maddələri, karbohidratlar, kalium, kalsium, fosfor, dəmir, A, B2, B6, C, PP vitaminləri, zülalllar, yağlar, olein, palmetin, linolen turşuları var. Bu bitkinin hər bir hissəsi efir yağları ilə zəngindir. Bu yağlar ona xüsusi qoxu verir. Tərkibində olan maqnium və dəmir qan əmələgəlmə prosesini sürətləndirir.
Onda olan efir yağları ödün axmasına, həzm fermentlərinin sürətlənməsinə, orqanizmin dezinfeksiya olmasına səbəb olur. Şüyüd əsasən də sidik-cinsiyyət və həzm sisteminin dezinfeksiya olunmasına səbəb olur. Tibbdə şüyüddən bəzi dərman preparatları hazırlanır. Ondan hazırlanan anetin ürək-damar sisteminin işini yaxşılaşdırır. Anetin beyinin və ürək əzələsinin damarlarını qidalandırır, işini normallaşdırır. Şüyüddən südəmizdirmə və diurez zamanı istifadə etməkdə fayda var. Arterial təzyiq, tənəffüs darlığı zamanı da şüyüd yeməyin faydası böyükdür. Şüyüddən spzmolitik, sidikqovuscu və sakitləşdirici məqsədlərlə də istifadə edilir. Mədə və bağırsaq yaraları zamanı şüyüd ağrıkəsici təsir göstərir. Şüyüd bağırsaqlardakı köpü və qazı qovmaq xüsusiyyətinə malikdir. Kolitlər zamanı onun faydası əvəzolunmazdır. Kolit zamanı 1 qram süyüd toxumunu hər dəfə yeməkdən əvvəl qəbul etmək lazımdır.
Şüyüd toxumunun dəmləməsi həzmi sürətləndirir,iştahanın artmasına səbəb olur, yuxusuzluğun aradan qalxmasına yardım edir.
Gözaltı torbalardan xilas olmaq, gözlərdəki yorğunluğu aradan qaldırmaq üçün isə şüyüd yarpaqlarını suda qaynadıb kompres şəklində gözlərin altına qoymaq lazımdır. Bunun üçün tənzifi şüyüd qaynayan suya salıb gözlərin üstünə qöymaq lazımdır. Şüyüd yağından bronxitlər və pnemoniyalar zamanı istifadə edilir. Şüyüd yağı bronxların selikli qişalarında olan şişkinliyin aradan qalxmasına səbəb olur. Şüyüd suyu orqanizmdəki allergiya əlamətlərinin azaldır, dəri qaşınmalarının aradan qaldırır.
Şüyüdün zərərli xüsusiyyətləri
Aşağı təzyiqdən əziyyət çəkənlərə həddindən çox şüyüd yemək məsləhət deyil. Gün ərzində çoxlu miqdarda şüyüd yemək fiziki gücün azalmasına, görmənin zəifləməsinə, baş hərlənməsinə səbəb ola bilir. Bu səbəblərə gün ərzində hamilələrə çoxlu miqdarda şüyüd yemək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 2354   Tarix: 17 iyun 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

İshalın gizli səbəbləri: allergiya, ferment çatışmazlığı və daha nələr…

İshal çox vaxt mikroblarla əlaqələndirilsə də, həmişə səbəb infeksiya olmur. Yay aylarında bu halların artmasına diqqət çəkən qastroenteroloq Prof. Dr. Murat Sarıkaya bildirib ki, ishalın arxasında həzm sistemi pozuntuları

.

Köplə yanaşı qızdırma da varsa, dərhal həkimə gedin

"Qarnın şişməsi, gəyirmə və nəfəs almaqda çətinlik həzm sistemi problemlərinin əlaməti ola bilər". xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim İrina Volqina deyib. O bildirib ki, bu xüsusilə həzm hərəkətinin pozulması il

.

Evdə nəmlik və kifə qarşı 7 effektli bitki - Ekspert məsləhəti ilə

Ev şəraitində toplanan nəmlik zamanla küfün yaranmasına və xoşagəlməz qoxulara yol açır. Bu problemi yalnız dezinfeksiya və havalandırma ilə həll etmək çətin ola bilər. Mütəxəssislər bildirirlər ki, düzgün seçilmiş ev bitkilər

.

Gündə neçə fincan qəhvə təhlükəsizdir? - Həkim xəbərdarlığı

Orqanizmdə kofeinin həddindən artıq toplanması koronar arteriyanın daralmasına və nəticədə miokard infarktına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, kofein qısa müddətdə arterial təzyiqi yüksəldir. Bu xüsusilə hipertoniyası v

.

Bu 3 içki ömrü uzadır - Sübut edildi

İngiltərədə aparılan genişmiqyaslı elmi araşdırma göstərib ki, gündəlik rasionda üç içkinin su, qəhvə və çayın balanslı şəkildə yer alması ölüm riskini azaldaraq ömrün uzanmasına ciddi təsir edir. Nəticələr xüsusilə Azərbaycand

.

Hindistanda 24 uşaq öskürək dərmanından öldü

Hindistanda son aylarda ən azı 24 uşaq öskürək əleyhinə "Coldrif" şərbətindən ölüb. xəbər verir ki, Tamilnad ştatının səhiyyə və dərman təhlükəsizliyinə cavabdeh məmurları şərbətin istehsalında istifadə olunan maddələri

.

Ən zərərli kolbasa növləri - Həkimlərdən ciddi xəbərdarlıq

Həkimlərin fikrincə, tam təhlükəsiz kolbasa növü yoxdur. Lakin bəzi növlər digərlərinə nisbətən daha çox zərər verir və yalnız məhdud miqdarda istehlak edilməlidir. xəbər verir ki, qurudulmuş və hisə verilmiş kolbasalar ə

.

Depressiyanın əsl səbəbi açıqlandı

Alimlər depressiyanın yaranmasının gözlənilməz səbəbini açıqlayıb. xəbər verir ki, KAIST tədqiqatçıları depressiyanın yalnız beyin fəaliyyəti ilə məhdudlaşmadığını müəyyən edib. Yeni araşdırma göstərir ki bu vəziyyət immu

.

"Qazlı su içən qızlarda "bığ" çıxır" - Həkim

Həkim qızlarda və qadınlarda üz tüklərinin əsas səbəbini açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı həkim Olqa Bratçikova bildirib ki, qızlarda üz tüklərinin çıxmasının əsas səbəbi düzgün olmayan qidalanma və hərəkətsiz həyat tərz

turlar.az

gozel gorunmek aksessuarlar hamiləlik doslu qizlar baş gicəllənməsi ayaq dirnaqlara qulluq tut aragi haqqinda kosmetika vidyolar veten rus dilini oyrenek 2ci ders ginekoloq klitor