"Təbii aspirin"in faydaları

Moruq çox faydalı giləmeyvədir. Bu əsl təbii dərmandır. Moruq C vitamini ilə olduqca zəngindir.
Bundan əlavə moruqda A, PP, E, B qrupu vitaminləri, kalium, kalsium, fosfor, mis, maqnezium, dəmir, selen kimi faydalı minerallar, efir yağları var. Moruq müxtəlif turşularla (salisil, alma, limon turşusu) zəngindir.
Moruğun tərkibində antosian maddəsi var ki, bu maddə damar və kapilyarları möhkəmləndirir, onların elastikliyini artırır.
Moruq orqanizmdə aterosklerozun inkişafını ləngidir.
Təzə moruq baş ağrıları zamanı çox yaxşı kömək edir. Bu giləmeyvənin tərkibində salisin turşusunun olmağı ilə izah olunur.
Moruq təbii sidikqovucu və iltihabəleyhinə vasitədir. Sidik kisəsi və sidik yolları xəstəlikləri zamanı bu giləmeyvənin dəmləməsi çox yaxşı müalicəvi təsir edir.
Moruq salisil turşusu ilə zəngindir. Salisil turşusu oynaqlar xəstəlikləri zamanı çox yaxşıı kömək edir.
Moruq soyuqdəymə xəstəlikləri zamanı çox yaxşı müalicəvi təsir edir - hərarəti salır, xəstəliyin simptomlarını azaldır, tərlədir, immuniteti möhkəmləndirir. Məhz bu səbəbdən moruğu "təbii aspirin" adlandırırlar. Soyuqdəymə zamanı təzə moruğu suda çay kimi dəmləmək, moruqdan kompot bişirmək olar.
Moruq ürək-damar sistemi üçün çox faydalıdır - yüksək təzyiqi aşağı salır, qanın tərkibini yaxşılaşdırır.
Moruq pektinlərlə zəngindir və bu səbəbdən mədə-bağıraq sisteminə də çox müsbət təsir edir. Moruq bağırsaqları təmizləyir, onlara antiseptik təsir edir, həzmi yaxşılaşdırır, iştahanı artırır.
Moruq yarpaqları da çox təsirli müalicəvi vasitədir. Moruq yarpaqları dəmləməsi soyuqdəymə, angina, laringit, stomatit zamanı çox yaxşı müalicəvi təsir edir. Bu xəstəliklər zamanı dəmləməni qarqara şəklində istifadə etmək lazımdır.
Moruq yarpaqları dəmləməsi öskürək, bronxit zamanı bəlğəmgətirici təsir edir, iltihabı azaldır. Dəmləməni hazırlamaq üçün 10 moruq yarpağını 1 stəkan qaynar suda 30 dəqiqə ərzində dəmləyin və gündə 3 dəfə 1/3 stəkan olmaqla qəbul edin. Dəmləməyə bal da əlavə etmık olar.
Həmçinin moruq yarpaqları dəmləməsi çay kimi də qəbul etmək olar. Belə çay həm dadlı, ətirli, həm də çox faydalıdır - immun sistemini möhkəmləndirir, sinir sisteminə müsbət təsir edir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1143   Tarix: 02 dekabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Çayı belə içmək xərçəng yaradır

Səhər yuxudan oyanan kimi əlimizin uzandığı ilk şey adətən bir stəkan dəmli çay olur. Xüsusilə Azərbaycan mədəniyyətində çayın yeri ayrıdır; səhər yeməyində, qonaqlıqda, istirahətdə. Ancaq bir çoxumuz fərqinə varmadan sağlamlığımız

.

Qiyməti 30 qəpiyə düşdü: Damarları açır, şəkəri tənzimləyir, mikrobları qırır

Adana, Türkiyə - Türkiyənin mühüm kənd təsərrüfatı bölgələrindən olan Adanada erkən soğan yığımına başlanılıb. Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, ötən illə müqayisədə bu il soğanın həm məhsuldarlığı artıb, həm d

.

Bu otaq ətirləri zəhər saçırmış - Satışdan çıxarılır - FOTO

Bu otaq ətirləri zəhər saçırmış. xəbər verir ki, Türkiyənin Ticaret Nazirliyi "Lactone" markasının iki otaq qoxusunu zəhərli olduğunu açıqlayıb. Nazirlik "Lactone" markasının "Sweet Sugar" v

.

Xırıltı, öskürək, nəfəs darlığı: Bu simptomlara diqqət

Yaz aylarında polen səviyyəsinin artması astma xəstələri üçün ciddi çətinliklər yaradır. Nəfəs darlığı, xırıltı, döş qəfəsində sıxılma və öskürək astmanın əsas simptomları arasında yer alır. . xəbər verir ki, Dünya Astm

.

Qışın isti keçməsi problemlər yaradıb - Tezliklə elə olacaq ki

Son illərdə qlobal iqlim dəyişiklikləri təbiətdə gözlənilməz təsirlər yaradır. Xüsusilə də qış aylarının əvvəlki illərə nisbətən daha mülayim keçməsi, bir çox həşərat növlərinin fəallığını və yayılma sürətini artırır. B

.

Qaşıq-qaşıq içirik amma böyrəkləri məhv edir - Tərkibindəki gizli təhlükə

Gündəlik həyatda praktiki və sürətli yemək həlləri axtaran bir çox insan hazır şorbaları mətbəxlərinin xilaskarı olaraq qəbul edir. Lakin bu rahat və dadlı yeməklərin tərkibindəki gizli təhlükələr, sağlamlığımıza ciddi zərə

.

Limon sıxıb içəndə faydası 2 dəfə artır

Kofenin içinə limon sıxmaq sağlamlıq üçün faydalıdır. Bu praktik üsul qəhvənin enerjiverici təsirini artırır, immunitet sistemini gücləndirir, həzmi dəstəkləyir və dərinin sağlamlığını yaxşılaşdırır. Həm ləzzətli, həm d

.

Səhərlər bunu içən gec qocalır - Ömrü uzadır

Hollandiya alimlərinin apardığı yeni araşdırmaya görə səhərlər müntəzəm olaraq qəhvə içmək yaşlanma prosesini ləngidə, depressiya riskini isə 20 faiz azalda bilər. "European Journal of Nutrition" jurnalında dər

.

Hamımızın etdiyi bu vərdiş dəri xərçəngi yaradırmış - Xəbərdarlıq

Yeni araşdırmalar günəş yanığının dəri xərçəngi, xüsusilə də ən ölümcül növlərdən biri olan melanomanın yaranma riskini ciddi şəkildə artırdığını üzə çıxarıb. xəbər verir ki, İngiltərədə aparılan sorğuya əsasən, hər iki nəfərdə

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az donlar 2025 qaşların formalari gelinlikler tozsoranlar üzü nəmləndirən maska kicik biznes qurmagin yollari qlazok dieta bayatı hesaplama haxista saglam qidalanma