"Təbii aspirin"in faydaları

Moruq çox faydalı giləmeyvədir. Bu əsl təbii dərmandır. Moruq C vitamini ilə olduqca zəngindir.
Bundan əlavə moruqda A, PP, E, B qrupu vitaminləri, kalium, kalsium, fosfor, mis, maqnezium, dəmir, selen kimi faydalı minerallar, efir yağları var. Moruq müxtəlif turşularla (salisil, alma, limon turşusu) zəngindir.
Moruğun tərkibində antosian maddəsi var ki, bu maddə damar və kapilyarları möhkəmləndirir, onların elastikliyini artırır.
Moruq orqanizmdə aterosklerozun inkişafını ləngidir.
Təzə moruq baş ağrıları zamanı çox yaxşı kömək edir. Bu giləmeyvənin tərkibində salisin turşusunun olmağı ilə izah olunur.
Moruq təbii sidikqovucu və iltihabəleyhinə vasitədir. Sidik kisəsi və sidik yolları xəstəlikləri zamanı bu giləmeyvənin dəmləməsi çox yaxşı müalicəvi təsir edir.
Moruq salisil turşusu ilə zəngindir. Salisil turşusu oynaqlar xəstəlikləri zamanı çox yaxşıı kömək edir.
Moruq soyuqdəymə xəstəlikləri zamanı çox yaxşı müalicəvi təsir edir - hərarəti salır, xəstəliyin simptomlarını azaldır, tərlədir, immuniteti möhkəmləndirir. Məhz bu səbəbdən moruğu "təbii aspirin" adlandırırlar. Soyuqdəymə zamanı təzə moruğu suda çay kimi dəmləmək, moruqdan kompot bişirmək olar.
Moruq ürək-damar sistemi üçün çox faydalıdır - yüksək təzyiqi aşağı salır, qanın tərkibini yaxşılaşdırır.
Moruq pektinlərlə zəngindir və bu səbəbdən mədə-bağıraq sisteminə də çox müsbət təsir edir. Moruq bağırsaqları təmizləyir, onlara antiseptik təsir edir, həzmi yaxşılaşdırır, iştahanı artırır.
Moruq yarpaqları da çox təsirli müalicəvi vasitədir. Moruq yarpaqları dəmləməsi soyuqdəymə, angina, laringit, stomatit zamanı çox yaxşı müalicəvi təsir edir. Bu xəstəliklər zamanı dəmləməni qarqara şəklində istifadə etmək lazımdır.
Moruq yarpaqları dəmləməsi öskürək, bronxit zamanı bəlğəmgətirici təsir edir, iltihabı azaldır. Dəmləməni hazırlamaq üçün 10 moruq yarpağını 1 stəkan qaynar suda 30 dəqiqə ərzində dəmləyin və gündə 3 dəfə 1/3 stəkan olmaqla qəbul edin. Dəmləməyə bal da əlavə etmık olar.
Həmçinin moruq yarpaqları dəmləməsi çay kimi də qəbul etmək olar. Belə çay həm dadlı, ətirli, həm də çox faydalıdır - immun sistemini möhkəmləndirir, sinir sisteminə müsbət təsir edir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1172   Tarix: 02 dekabr 2021
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yumurtanın saxlama müddəti nə qədərdir?

Diyetoloq Vanessa Giglio, təzə yumurtaların maksimum saxlanma müddətinin bir ay olduğunu, lakin bunun üçün müəyyən qaydalara riayət edilməsinin vacib olduğunu bildirib. Terra nəşrinə verdiyi müsahibədə Giglio qeyd edib ki

.

Dişlərinizin rəngi xəstəliyinizdən xəbər verir

Diş rəngindəki dəyişiklik sadəcə estetik məsələ deyil, bəzən ciddi xəstəliklərin xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, ağız və diş sağlamlığı mütəxəssisi Allen Zhang diş rənglərinin hansı xəstəliklərlə bağlı ola biləcəyin

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Duzlu yeməklər beyinə zərər verir

Duzlu yeməklər beyinə ciddi zərər verə bilər. xəbər verir ki, terapevt və dietoloq Elvira Fasenko bildirib ki, gündəlik duzun çox qəbulu beyində qan dövranını pozur, təzyiqi yüksəldir və damar mənşəli demensiya riskini artırır

.

İsti havada soyuq dondurmanın zərərləri: Həkimlərdən xəbərdarlıq

Yay aylarında havaların kəskin istiləşməsi ilə birlikdə insanların sərinləmək üçün dondurmaya daha çox üstünlük verməsi müşahidə olunur. Bəs isti havada soyuq dondurmanın zərərləri nələrdir? . xəbər verir ki, mütəxəssislə

.

Əsəbləri sakitləşdirən 19 saniyəlik üsul

"Bu nəfəsalma texnikası narahatlığı tez bir zamanda azalda bilər". bildirir ki, bunu psixoloq Pavel Javneryov deyib. Onun sözlərinə görə "4-7-8" texnikası və Ceykobsonun relaksasiya üsulu kimi metodla

.

İsti havada çılpaq yatmaq yuxunu poza bilər

Yay aylarında bədəni sərinlətmək üçün etdiyimiz bəzi vərdişlər düşündüyümüz qədər faydalı olmaya bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, isti havada çılpaq yatmaq sağlam üsul deyil və əksinə, yuxunun keyfiyyətini aşağı sala bilər

.

Xiyarın acı dadının səbəbi nədir?

Xiyarın bəzən ağızda qıcıqlandırıcı və acı dad buraxmasının əsas səbəbi nədir? . xarici mətbauat istinadən xəbər verir ki, bu sualın cavabını 35 illik təcrübəyə malik bağban İrina Alekseeva verib. Onun sözlərinə görə, acılığ

.

Ürəkbulanmaya əhəmiyyət verməyən hamilə qadında ölümcül xəstəlik aşkarlandı

Böyük Britaniyada hamilə qadın Sofiya Yasin səhərlər yaşadığı halsızlıq və ürəkbulanmanı adi qəbul edib, lakin sonradan ölümcül xəstəliyə tutulduğu məlum olub. xəbər verir ki, onun hekayəsini People dərc edib. 29 yaşlı Yasi

turlar.az

yaz geyimleri 2025 maskalar kosmetoloq qarazire faydalari həzm orqanları 1 yaşına qədər körpələrə qulluq yumurta qabiginin xeyri kosmetika hüzeyir hacibəyov ariqlamaq muellim seiri aslan nağıllar