Tərəvəz ürək xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır
Edit Kouen Universiteti (ECU) tərəfindən aparılan yeni araşdırma göstərib ki, gündə bir fincan nitratla zəngin tərəvəz yeməklə ürək xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaltmaq olar.
Araşdırma üçün Danimarkada yaşayan 50 mindən çox insanın məlumatlarından istifadə edilib. Onlar üzərində 20 ildən çox müddət ərzində müşahidələr aparılıb.
Milli.Az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, alimlər nitratla zəngin tərəvəz yeyən insanlarda sistolik qan təzyiqinin təxminən 2,5 mm civə sütununa düşdüyünü aşkar ediblər.
Aparıcı müəllif, ECU Qidalanma Tədqiqat İnstitutundan doktor Ketrin Bondonno, pəhrizin ürək xəstəliklərinin qarşısının alınması üçün müəyyən edən amil olduğunu qeyd edib. "Bizim nəticələrimiz göstərib ki, gündə sadəcə bir fincan nitratla zəngin çiy tərəvəz yeyərək, insanlar ürək xəstəlikləri riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər", - deyə Ketrin Bondonno vurğulayıb. "Ən böyük risk azalması periferik arteriya xəstəliyi ilə əlaqədar idi (26 faiz)".
Milli.Az /news.milli.az









Acılı, yağlı, yoxsa turş? - Mədə üçün ən zərərli qida
Paltarları niyə radiatorların üstündə qurutmaq olmaz?
"Mərhəmətdən danışmağa ixtiyarımız yoxdur
Qrip zamanı isti vanna qəbul etmək təhlükəlidir
İspanaqdakı qum və palçığı yox edən təəccüblü üsul: 1 qaşıq bəs edir
Bayramda bunları yeməyin
Çayı belə içəndə mədə xərçəngi yaradır
"Mobil telefonlarda olan bakteriyalar unitazdan 18 dəfə çoxdur"
"Dünyanın ən gözəl şəhəri Bakı" - Xəyyam Nisanov
Meyxanaçı Samirə: "Həyat yoldaşım məndən 22 yaş böyük idi
Elektron siqaret məni xərçəng xəstəsi etdi' - Pekkan
Tacir Şahmalıoğlu ilə Vüqar Əbdülov arasında qalmaqal
Virus daha geniş miqyasda yayılacaq - XƏBƏRDARLIQ
Üçüncü dəfə ata olan aktyor qızını göstərdi - FOTOLAR
"Bəzi qızlar oxumaq yox, ərə getmək istəyirlər" - İlhamə