Timsah əti haqqında

Timsah əti haqqındaTimsahlar yer üzünə 190 milyon il əvvəl gəlib. Onlar dünyanın ən qorxulu heyvanlarından hesab edilir. Timsahların uzunluğu 7 metrə qədər ola bilir. Onlar tropik sularda, bataqlıqlarda və göllərdə yaşayırlar.  Timsahlar Yer üzərində sayları azalmaqda olan heyvanlardandırlar. Bəzi ölkələrdə timsahlar dövlət orqanları tərəfindən qorunurlar. ABŞ-da, Yaponiyada və Kubada timsahların yetişdirilməsi üçün xüsusi fermalar var. Bu fermalarda timsahlara 15 yaşa qədər qulluq edib böyüdür, sonra isə ondan qida vasitəsi kimi istifadə edirlər. Timsah ətindən Cənub Şərqi Asiyada, Afrikada və Cənubi Amerikada qida vasitəsi kimi istifadə olunur. Bu ölkələrin mətbəxində timsah ətindən hazırlanan onlarca yemək reseptləri var. Onun ətini ekzotik yeməkləri xoşlayanlar daha çox sevirlər. Ən çox da Avropa ölkələrində timsah ətindən hazırlanan qidalar daha bahalı və eqzotik hesab edilir. Qida sənayesində timsah ətindən müxtəlif ekzotik yeməklərin hazırlanmasında istifadə edilir. Onun toyuq ətinin balıq əti ilə qarışımının dadını xatırladan dadı var.
100 qram timsah ətinin qida dəyəri:
- Zülallar - 21,1 qr
- Yağlar - 1,9 qr
- Su - 65 qr
- Kalori - 100 kKal.
Timsah ətinin tərkibində zülların və karbohidratların miqdarı mininmal miqdardadır. Onun tərkibinddə xolersterinin miqdarı çox azdır. Onun tərkibində olan zülallar orqanizmin normal həyat fəaliyyəti üçün lazımlı maddələrdəndir. Timsah ətinin kimyəvi tərkibi B qrup vitaminlərdən, C, PP, H vitaminlərindən, orqanizm üçün vacib sayılan kalium, maqniumim, selen, kalsium, marqanes, dəmir, kremin¸ natrium, nikel, fosfor və s. ibarətdir.
Timsah əti yemək orqanizmin B12 vitamininə olan tələbatını ödəyir. Onun tərkibi zülallardan və eyni tərkibli süzülməmiş yağlardan ibarətdir. Bu yağlatın tərkibində isə xolesterinin miqdarı çox azdır. Timsah əti ekoloji təmiz qida hesab edilir. Müasir laboratoriyalarda timsah qanının müayinələri aparılır. Müayinələr zamanı timsah qanının insan orqanizmini infeksion xəstəliklərdən qoruduğu aşkar edilmişdir. Bir çox timsah ətindən istifadə edən xalqlar arasında bu ətin xəstəliklərə qarşı müalicəvi olması barədə deyimlər var. Bəzi xalqlarda timsah ətinin insanda olan xəstəlikləri sağaltmaq qabiliyyətinin olmasına dair inananclar var. Həmin ölkələrin xalq təbabətində timsah yağından oynaq xəstəlikləri zamanı istifadə edilir.
Timsah ətinin zərərli xüsusiyyətləri
İstifadə olunmağa başladığı gündən indiyə qədər timsah ətinin zərərli olması barədə heç bir məlumata rast gəlinməyib.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1178   Tarix: 17 noyabr 2020
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yayda soyuqdəymə: İsti havada insanlar niyə xəstələnir?

Soyuqdəymə adətən qış fəslilə əlaqələndirilsə də, bir çox insan elə yayın qızmar günlərində bu xəstəliyə tutulur. Bəs isti havada virusla yoluxmaq necə mümkün olur? . xəbər verir ki, ukraynalı pediatr Darya Vlasenko bu sual

.

Niyə kariyes tez-tez təkrarlanır? - SƏBƏBLƏR

Karies yəni diş çürüməsi dünyanın ən geniş yayılmış diş problemlərindən biri olaraq qalır. Hər nə qədər stomatoloq tərəfindən uğurla müalicə edilsə də, bəzi hallarda bu problem zamanla yenidən üzə çıxır. Bəs kariyesin təkrar-təkra

.

Hamımızın etdiyi bu vərdiş dəri xərçəngi yaradırmış - Xəbərdarlıq

Yeni araşdırmalar günəş yanığının dəri xərçəngi, xüsusilə də ən ölümcül növlərdən biri olan melanomanın yaranma riskini ciddi şəkildə artırdığını üzə çıxarıb. xəbər verir ki, İngiltərədə aparılan sorğuya əsasən, hər iki nəfərdə

.

2050-ci ilə qədər milyonlarla insan xərçəng riski ilə üz-üzə qalacaq - Düyüyə görə

ABŞ-da aparılan bir araşdırma iqlim böhranı səbəbiylə düyüdə arsen miqdarının artdığını və Asiyada milyonlarla insanın xərçəng riski altında olduğunu ortaya qoyub. xəbər verir ki, Lancet Planetary Health jurnalında dərc edilə

.

Bu üç qida sizi daha ağıllı edəcək

"Zehni performansı artırmağın qızıl üçlüyü balıq, qoz və yumurtadır". xəbər verir ki, bunu Liv Hospital Ankara-nın terapevti Dr. Elif Başaran bildirib. O, balanslı qəbul edildikdə neyro-qidaların yaddaşı gücləndirdiyini

.

Yeməkdən əvvəl dondurma yemək olar? - Mütəxəsisslərdən XƏBƏRDARLIQ

Yaz aylarının yaxınlaşması ilə birlikdə, dondurma sevənlərin sayının artacağı şübhəsizdir. Lakin yay aylarının istilərində bəzən insanlar bu soyuq və şirin qidanın vaxtı ilə necə istehlak edilməsi mövzusunda suallar verir

.

Allergiyanı yüngülləşdirmək üçün sarımsaq bal qarışımı

Sarımsaq balı, ənənəvi Çin təbabətində yüksək dəyərləndirilir və artıq 2500 ildən çoxdur ki, tətbiq olunan kompleks müalicə sisteminə daxildir. Ancient Digin səhifəsində allergiya tutmaları zamanı sarımsaq balının faydalar

.

Bədən yaxşı görünsün deyə içirik, ancaq öldürə bilər - Həkim açıqladı

Son illərdə gənclər arasında protein tozu istifadəsi sürətlə artıb. Bədən quruluşunu inkişaf etdirmək və əzələ kütləsini artırmaq məqsədilə istifadə edilən protein tozları əslində yanlış istifadə hallarında ciddi sağlamlı

.

Xərçəng, diabet, infarkta səbəb olan maddə tapıldı - Hər evdə var

Yeni elmi araşdırma plastik məhsullarda geniş şəkildə istifadə olunan ftalatların ürək xəstəliklərindən ölüm riskini artırdığını ortaya qoyub. xəbər verir ki, araşdırmaya görə, xüsusilə 55-64 yaş qrupundakı ürək xəstəliklərində

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az sac duzumleri gözəllik məhsulları sade makiyaj sekilleri seks xarici intim münasibətləri haqista oxu zalı üzeyir hacıbəyli gözəllik xerçeng bakire oğlan evine aid hakisda