Turpun faydaları

Turpun faydalarıTurpun tərkibində olan maddələrə görə orqanizmə aşağıdakı faydaları vardır:
- Soyuqlama zamanı gündə 3 dəfə, hər dəfə 1 çay qaşığı turp suyu içilərsə, xəstəliyin əlamətləri azalar.
- Öskürmə zamanı ballı turp öskürəyi kəsməkdə köməklik göstərir. Bunun üçün turpun sirəsi çıxarılır, acı dadı çıxsın deyə soyuducunun dondurma gözündə saxlanılır. Soyuducudan çıxarılaraq otaq tempraturu aldıqdan sonra 1/1 nisbətində balla qaışdırılıb içilir.
- Turp yemək qara ciyər fəaliyyətini yüksəldir.
- Yüksək təzyiqi aşağı salmaqda kömək edir.
- Tərkibində olan qlukosinatlar xərçəngin əmələ gəməsinə mane olur.
- Bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu təsirə malikdir.
- Diş ətini möhkəmləndirir.
- İştah açır.
- Ödqovucu təsirə malik olduğu üçün bağırsaqlqrın işini asanlaşdırır.
- Mədə-bağırsaq sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
- Qazçıxardıcı təsirə malikdir.
- Bağırsaqları dezinfeksiya edir.
- Xolisistitin müalicəsində faydası var.
- Antioksidant təsirə malikdir.
Turpun zərərləri:
Mədə yarası və mədədə başqa xəstəlikləri olan adamların çox turp yeməsi narahatçılığa səbəb ola bilər.
Böyrəkdaşı xəstəliyindən əziyyət çəkənlərə çox turp yemək olmaz. Çünki turpda çoxlu minerallar var.
Yod çatışmazlığından əziyyət çəkənlərə çox turp yemək məsləhət deyil.
100 qram turpun tərkibində olanlar:
- vitamin A, B1, C
- fosfor 31 mq
- kalsium 37 mq
- kalium130 mq
- protein 1,2 mq
- kalori 20.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1174   Tarix: 24 dekabr 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Evdə qadını yaşlandıran 5 amil: Bunları etməyin

Mütəxəssislər bildirirlər ki, qadınların gündəlik həyatında fərq etmədən etdikləri bəzi vərdişlər və evdəki müəyyən amillər dərinin daha tez yaşlanmasına səbəb ola bilər. xəbər verir ki, aşağıdakı 5 faktor həm görünüşə, hə

.

"Halal pivə"lərlə bağlı həkimdən xəbərdarlıq

"Alkoqolsuz" içkilər də zərərlidir. xəbər verir ki, bunu rusiyalı həkim-fizioloq Aleksandr Kalyujin deyib. "Alkoqolsuz içkilər heç də tam "təhlükəsiz" deyil. Onlarda spirt səviyyəsi 0,5%-ə qədər ol

.

Kivini qabığını soymadan yeyin

Sosial mediada "Dr. GI Joe" kimi tanınan qastroenteroloq Cozef Səlhab dünyanın ən faydalı meyvələrindən biri olan kivinin yanlış istehlakı ilə bağlı xəbərdarlıq edib. xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, bi

.

Sonsuzluq yaradan qidalar

Son illərdə sonsuzluq hallarının artmasında tibbi problemlərlə yanaşı, gündəlik qidalanmanın da böyük rolu var. Araşdırmalar göstərir ki, bəzi qidalar hormon balansını pozaraq həm qadınlarda, həm də kişilərdə reprodukti

.

"Mayalı məhsullar ürəyin "evini yıxır"

Kardioloq ürəyin sağlam qalmasına kömək edən qidaları açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı kardioloq Anton Vaxlyaev gündəlik qidalanmada daha çox təzə tərəvəz, meyvə və göyərtiyə yer verilməsini tövsiyə edib. "Kaliuml

.

Qan laxtalanması problemi genetik imiş

Qan laxtalanması problemi genetik imiş. xəbər verir ki, F2 (protorombin) və F5 (Leyden faktoru) genlərindəki mutasiyalar qan laxtalanmasını pozur və tromboz ( damarların tıxanması ) riskini artırır. . Bu barədə Rusiyanı

.

Hər kəsin etdiyi təhlükəli səhv: Bu yeməkləri ikinci dəfə isitməyin

Bəzi qidaların təkrar qızdırılması sağlamlıq üçün ciddi risk yarada bilər. xəbər verir ki, bu barədə İngiltərə Qrinviç Universitetinin Qida Təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssisi Dr. Steysi Duvenagen deyib. Onun sözlərinə görə

.

Spirtli içki ürək sağlamlığına belə təsir edir

Alimlər alkoqolun ürəyə mümkün təsirlərini təhlil ediblər. . -ın məlumatına görə, onlar müəyyən ediblər ki, hətta orta dərəcədə içmək də ürək ritmində dəyişikliklərə səbəb ola bilər və müxtəlif ürək-damar xəstəliklərini

.

Bu qidalar bağırsaq xərçənginin düşmənidir

Britaniyalı həkim bağırsaq xərçənginə qarşı qoruyucu məhsulları açıqlayıb. xəbər verir ki, Britaniyalı cərrah Karan Radjan bağırsaq xərçənginin riskini 17 faiz azaldan əlçatan qida məhsullarını açıqlayıb. Onun sözlərinə gör

turlar.az

qadin sayti hamiləlik geymler 2025 xolesistit xolesterini azaldan qidalar intim piercing ulduz falı kosmetika sekis porno webnem tovuzlu ikizler novruz haqistalari