Turpun faydaları və müalicəvi xüsusiyyətləri

Turpun faydaları və müalicəvi xüsusiyyətləriTurp çox faydalı tərəvəzdir. Belə sayılır ki, turpun yarpaqları hətta turpun özündən faydalıdır.
Adətən atdığımız bu yarpaqları təmizləmək, yumaq və göyərti kimi salatların tərkibində istifadə etmək olar.
İlk növbədə turp və onun yarpaqları C vitamini ilə zəngindir. Bu vitamin ən güclü antioksidant sayılır - orqanizmdə qocalma və dağılma prosesləri ilə mübarizə aparır, immun sistemini möhkəmləndirir, damarların elastikliyini artırır.
Turp piylərin parçalanmasını sürətləndirir, mübadilə prosesləri yaxşılaşdırır. Bu səbəbdən diyetoloqlar bu tərəvəzi arıqlamaq üçün olan pəhrizlərə tez-tez əlavə edirlər. Turp azkalorili tərəvəzdir - 100 qr turpda yalnız 16 kalori var.
Turp "fitonsidlər" adlanan xüsusi maddələrlə zəngindir. Bu maddələr "təbii antibiotik"lər kimi tanınır. Fitonsidlər orqanizmdə bakteriya, mikrob, viruslarla mübarizə aparır.
Turpun tərkibində efir yağları, qidalı liflər, fermentlər, B1, B2, PP vitaminləri, kalium, maqnezium, fosfor və s. kimi çox vacib minerallar var.
Turp həmçinin antiseptik xüsusiyyətlərə malikdir.
Turpun tərkibində "antosian" adlanan maddə var. Məhz bu maddəyə görə turp belə gözəl qırmızı rəngə malikdir. Antosian maddəsi orqanizmə xərçəng əleyhinə təsir göstərir.
Turp həzm prosesləri yaxşılaşdırır, ürək-damar sistemi üçün faydalıdır, orqanizmdən "pis" xolesterini xaric edir.
Nəzərinizə çatdıraq ki, mədə və bağırsaq xəstəlikləri olan insanlar turpdan süi-istifadə etməməlidir, bu onların sağlamlığına mənfi təsir edə bilər.
Turp müalicəvi vasitə kimi də istifadə olunur. Belə ki, baş ağrısı zamanı alnınıza və  gicgahlarınıza turpun şirəsini sürtün və uzanın. Bir müddətdən sonra siz ağrıların azalmasını hiss edəcəksiniz.
Radikulit zamanı turpu sürtgəcdən keçirin, pambıq əskiyə qoyun və kompres kimi istifadə edin.
Üz dərisini cavanlaşdırmaq, daha elastik və sağlam etmək məqsədi ilə belə maskadan istifadə edin: 2-3 turp blenderdən keçirilir, 1/2 çay qaşığı zeytun yağı və 1 xörək qaşığı karfof nişastası əlavə olunur, yaxşı qarışdırılır və üz dərizinə çəkilir. Maskanı 20 dəqiqə saxlayın və sonra ilıq su ilə yuyun.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 1028   Tarix: 28 avqust 2022
f Paylaş


Ustalar.az ustalar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Yulaf sıyığı, yoxsa smuzi: Səhər enerjisi üçün hansı daha yaxşıdır?

Səhər yeməyi günə enerjili başlamağın əsas açarıdır. Bəs maksimum enerji əldə etmək üçün yüngül və tez hazırlanabilən smuzi, yoxsa qidalandırıcı yulaf sıyığı seçilməlidir? . "Real Simple"in təqdim etdiyi məlumatlar

.

Maqnetik fırtına xəbərdarlığı: Nə vaxt pik həddə çatacaq və necə qorunmalı?

Xəbər veridyimiz kimi, 11 avqustdan 15 avqusta qədər Yer üzündə bir çox insan üçün çətin keçəcək. Alimlərin proqnozlarına görə, bu dövrdə geomaqnit aktivliyi artacaq ki, bu da xüsusilə xroniki xəstəlikləri və sinir sistem

.

Günəş altında yanmamağın ən effektiv yolu

Dəri xərçənginə ixtisaslaşmış dermatoloq, günəşdən qorunmanın son dərəcə vacib olduğunu vurğulayır. Çünki günəş yanığı dəridə xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır.   xarici mediaya istinadla temperatur 40C-dən yuxar

.

Həzmi asanlaşdırır, enerji verir - Afrodizyak təsiri var

Əncirin insan sağlamlığına unikal faydaları var. xəbər verir ki, əncir həm təzə, həm də qurudulmuş halda orqanizm üçün bir çox müsbət təsirə malikdir. Onların sözlərinə görə əncir yüksək lif tərkibi ilə həzmi yaxşılaşdırı

.

Qadınlar üçün "Viaqra" buraxılacaq

Qadınlar üçün "Viaqra" adlanan qeyri-hormonal kremi Myregynanın yaradıcısı iddia edir ki, bu, qadınların intim və gündəlik həyatlarında sevincini qaytaracaq. -a istinadən bildirir ki, tibb dünyası əsl sıçrayış astanasınd

.

Alimlər qaraciyərin özünü bərpa etmə qabiliyyətini artıran yeni üsul kəşf etdilər

Birmingem Universitetinin tədqiqatçıları təbii şəkərlər hialuron turşusu və alginatdan istifadə edərək, qaraciyərin regenerasiya qabiliyyətini əhəmiyyətli dərəcədə gücləndiriblər. xəbər verir ki, bu yenilikçi yanaşmanın detallar

.

Noxud ağciyərlərə inanılmaz FAYDASI

Noxud hər kəsin mətbəxində tapılan və tez-tez bişirilən paxlalı bitkilər arasındadır. Noxud yeməyi bişirmək üçün noxudu bir gecə əvvəl suda isladın. Bu üsul noxudları yumşaldır və daha asan bişməyə kömək edir.  xəbər veri

.

Yumurtaların rəf ömrü açıqlandı - Bu müddətdən artıq saxlamaq olmaz

Dietoloq Vanessa Giglio təzə yumurtaların maksimum saxlanma müddətinin bir ay olduğunu bildirib. xəbər verir ki, dietoloqun sözlərinə görə yumurtalar düzgün saxlanıldıqda soyuducuda 21-30 gün ərzində istifadəyə yararlı qalır

.

Sağlamlıq üçün nektarin yeyilməlidir

Nektarin dadlı və şirin yay meyvəsidir. qafqazinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu meyvə A, C və E vitaminləri, antosiyaninlər də daxil olmaqla müxtəlif antioksidantlar ehtiva edir. Bu antioksidanlar hüceyrələri sərbəst radikallardan

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geymler 2025 geyim seçimi toy makiyajlari meyvələr paltarlar 2025 qan qruplari qadın sağlamlıq dieta bayati rus dilini öyrənək 2 ci dərs səməd vurğun gəncə