Ürək xəstəliklərindən qoruyan qidalanma qaydası

Ürək xəstəliklərindən qoruyan qidalanma qaydasıÜrək-damar xəstəlikləri dünyada ölümün əsas səbələrindəndir. Hər 4 nəfərdən biri ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkir.O cümlədən bu xəstəliklərdən 18 milyon insan həyatını itirir. Ölkəmizdə də ciddi bir problem olan ürək-damar xəstəliyi.50 yaşdan yuxarı insanlarda daha çox müşahidə olunur. Piylənmə, hərkətsizlik, siqaret və içki alüdəçiliyi ürək-damar xəstəliyi riskini artırır. Bu xəstəliyi yaradan ilkin amil məhz qidalanmadır. Bəs necə qidalanmalıyıq? Hansı qidaları süfrəmizdən əksik etməməliyik.
Milli.Az medicina.az-a istinadən ürək çatışmazlığından qoruyan qidaları təqdim edir.
Tez-tez kilo alıb verməyin!
Güclü diyet menyusundan sonra bəzi insanlar bir neçə ay içində əvvəlki kilolarına qayıdır. Bu zaman ürək damar xəstlikləri riski olduqca yüksək olur. Bu zaman insanlarda ürək çatışmazlığı ehtimalı 66% daha yüksək olur.
Vacib qidalanma qaydası!
Sağlamlığınıza zərər vurmayan yağlardan istifadə edin. Qidalanmanızda yağ qəbuluna xüsusi ilə diqqət edin. Hazır qidalar adətən təhlükəli yağ turşusu ehtiva edir. Daha çox zeytun yağı kimi ketfiyyətli yağlardan istifadə edin. Heyvan mənşəli yağlar yəni quyruq yağının tərkibindəki A və B1 vitamini beyin hüceyrələrini aktivləşdirir, yaddaşı, görməni gücləndirir, immuniteti möhkəmlədir.
Bu qidaları süfrənizdən əksik etməyin
Somon balığı: Müntəzəm olaraq balıq yemənin fiziki və ruhi sağlamlığımıza müsbət təsir edir. Ürək xəstəliyini və iflicin qarşısını alır: Balıqların hamısı faydalıdır, lakin ürəyi qoruyan omega-3 yağı baxımından qızıl, ton, sardina, siyənək, alabalıq, morina, uskumru, kefal və barbunya balıqları daha zəngindir.
Qoz, fındıq, fıstıq: Tərkinlərində olan turşular ürəyi mühavizə edir. Hipertoniyadan əziyyət çəkənlər isə duzsuz olanlardan yeməlidir.
Yulaf: Yulaf dəyərli ərzaq və yem bitkisidir. Onun qida və yem keyfiyyəti dənin yüksək biolojidəyərilə müəyyənləşdirilir. Yulafın zülalında buğdanın zülalından 10 faiz artıq əvəzedilməz amin turşusu olan lizin mövcuddur. Yulafın dənində yağın miqdarı 6,2 faizə bərabərdir, bu da digər dənli bitkilərdəki yağın miqdarından artıqdır.
Quru paxlalılar: Lifli qidalar və B vitamin qrupu baxımından zəngin olan quru lobya,noxud,mərci və s. Qidalar ürəyi bir çox xəstəliklərdən qoruyur. Paxlalılar  ümumilikdə qanda şəkəri balansda saxlayır
Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər: İspanaq,brokoli kimi tərəvəzlər.Kalium,fol turşusu,kalsium, və c vitmini baxımından zəngindir. Tərəvəzlər ümumilikdə ürəyin dostudur.
Sitrus meyvələri: Sitrus bitkilərinin meyvələri dadına, tərkibindəki limon turşusuna, şəkər, C, P, B qrupu vitamnnləri, karotin A provitamini olmasına görə fərqlənir. Sitrus meyvələrində olan vitaminlər ürək xəstəliklərindən qoruyur,qanda olan laxtalnmanın qarşısını alır
Pamidor: Pomidor ürək xəstəlilkərindən qoruyan ən yaxşı üsullardan hesab olunur. Güclü antioksidləşdirici xüsusiyyəti var. Likopen adlanan antioksidləşdirici maddə olan likopen sayəsində yağlanmanın qabağını alır.
Avokado: Saç və üz dərisi üçün çox faydalı olan avokadonun maskaları da effektli olur. Mütəmadi olaraq bir dilim avokado yemək orqanizminizin gündəlik yağ ehtiyacının 32 faizni ödəyir. Ancaq bu yağlar təhlükəli deyil. Çünki avokado sadəcə, doymamış yağ ehtiva edir. Bu xüsusiyyəti ilə zərərli xolesterinin səviyyəsini aşağı salır. Xolesterin səviyyəsinin aşağı olması isə iflic və infarkt riskinin azalması deməkdir.
Qəhvə: Gündə 2 fincan qəhvə içmək ürək-damar xəstəliklərinin, o cümlədən ürək tutması risklərinin qabağını alır. Lakin qəhvənin şəkərsiz və qaymaqsız olmağına diqqət etməlisiniz.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 976   Tarix: 07 avqust 2022
f Paylaş


Tezbazar.az elanlar sayti

Oxşar xəbərlər

.

Azərbaycanda da yoluxma aşkarlanan meymunçiçəyi virusu nədir?

Xəbər verdiyimiz kimi, Azərbaycan meymunçiçəyinə yoluxma halı aşkarlanıb. 22 yaşlı Azərbaycan vətəndaşı 02-11 yanvar 2025-ci il tarixlərində xarici ölkəyə turistik səfər edib və oradan döndükdən bir-neçə gün sonra halsızlıq

.

Mineral suya qatıb gündə 1 stəkan için - Böyrəkləri "saat kimi işlədir"

Mineral qazlı su və limonun təbii birləşməsi bədəninizə yenilənmək və enerjinizi artırmaq üçün ideal bir fürsət təqdim edir. xəbər verir ki, bu sadə qarışım sağlamlığınızı dəstəkləmək üçün kiçik, lakin təsirli bir addımdır

.

Bu şəxslərə şaurma yemək olmaz

Şaurma fəst-fud qidalar siyahısına daxildir, amma bəzi insanlar özləri də bilmədən onu yeməklə xəstəliklərini artırır. xəbər verir ki, həkim Nataliya Lazurenko kimlərə şaurmanın zərərli ola biləcəyini açıqlayıb. "Şaurmanı

.

Pomidor şirəsi için, görün nələr olur

Pomidor şirəsi ən faydalı içkilərdən biridir. bildirir ki, bir çox xəstəliklərin profilaktikası məqsədi ilə təbii müalicəvi vasitə kimi istifadə olunan bu şirə A, C, B qrupu, PP kimi vitaminlər və bir çox əvəzolunmaz minerallarl

.

Öz-özünə danışmağın faydaları – Psixoloq AÇIQLADI

ABŞ-ın Viskonsin-Madison Universitetinin psixologiya professoru Qari Lupyan deyir ki, özünüzlə yüksək səslə danışmaq normaldır və hətta bəzən faydalıdır. Ekspertin fikrincə, belə vərdiş problemlərin və mürəkkəb tapşırıqları

.

Ağciyər xərçənginin qarşısını ala bilən İSTİOT

Təbii alkaloid olan çili və ya nazik qırmızı acı bibər ağciyər xərçəngi zamanı metastazların yaranmasının qarşısını ala bilər.  xəbər verir ki, ABŞ Marşal Universitetinin əməkdaşları yeni elmi araşdırmalarını təqdim ediblər

.

Kifli məhsulların sağlamlığa zərərləri - Bu xəstəliyə yol açır

Kif basmış məhsullar, müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola bilər. Kif və digər mikroorqanizmlərin inkişafı xüsusilə nəmlik və yüksək temperatur şəraitində, məhsulların tərkibində zərərli toksinlərin və bakteriyaların yaranmasın

.

Balığı necə təzə saxlayaq? – Qadınların 90 faizinin etdiyi SƏHV

Balığı təzə saxlamağın ən yaxşı yolu soyuducuda saxlamaqdır. Amma balığı sadəcə soyuducuya qoymaq kifayət etmir. bildirir ki, balıqları soyuducuya qoymazdan əvvəl soyuq suda yaxşıca yuyun və kağız dəsmallarla qurudun. Bunda

.

Bu balıq növlərində omeqa-3 daha çoxdur - Somon, skumbriya

Mütəxəssislər hansı balıqda daha çox omeqa-3 olduğu müəyyən ediblər. xəbər verir ki, Somon, siyənək, skumbriya və sardina omeqa-3 yağ turşuları ilə ən zəngin balıqlardır. Araşdırmalar göstərir ki, bu balıqlar ürək xəstəliklər

turlar.az

sonxeber.az adlarin menasi geyim şəkilləri hamilelikde qidalanma kəpəklə mübarizə qadin saytlari sevismeyin menasi kostyum modelleri 2025 nizami gencevi xanım az haxista baldiza aid tərəzi