Ürəyin dostu olan qidalar hansılardır?

Ürəyin dostu olan qidalar hansılardır?Ürək və damarların sağlam olması həm də bir çox xəstəliklərin qarşısının alınması baxımından önəmlidir.
Ürəyin sağlamlığının qorunması üçün əsas şərtlərdən biri sağlam qidalanmadır. Ona görə də həmin qidaların hansılar olduğunu bilməyimiz vacib sayılır. Ürəyi qoruyan qidalar hansılardır?
E-tibb.az türkiyəli mütəxəssislərin ürək sağlamlığının qorunması üçün tövsiyə etdikləri qidaların siyahısını təqdim edir:
Zeytun yağı - güclü antioksidant deposudur, zərərli xolesterini aşağı salır.
Badam - B2 və E vitamləri, maqneziumla zəngindir. Badam ürək üçün ən vacib qidaların önündə gəlir. Gündə bir ovuc badam yemək tövsiyə olunur.
Tünd şokolad - streslə mübarizə aparır. Ürək üçün də çox faydalı sayılır.
ABŞ-da aparılan araşdırmaya görə, 170 qram şokolad zərərli xolesterini aşağı salır.
Albalı - xolesterin səviyyəsini, yağlanmanı azaldır.
Paxlalılar - digər bitki mənşəli qidalardan daha çox proteinlə zəngindir. Ürəyin dostu, stressin düşməni sayılan B vitamini, dəmir və kalsium mənbəyidir. Lifli olduğu üçün bağırsaqların nizamlı çalışıb, boşalmasına imkan verir.
Pomidor - ürək sağlamlığı üçün ən vacib maddələrdən olan likopenlə zəngindir, antioksidant deposudur.
Qırmızı bibər də pomidor kimi likopen mənbəyi sayılır. Həm də çox lifli qidalardan biri, antioksidant, A və C vitaminləri ilə zəngindir.
Süd - tərkibindəki kalsium və potasium sayəsində qan dövranını nizamlayır, ürəyin əzələsini möhkəmləndirir. Ona görə də bol süd içmək lazımdır.
Kişmiş - ürəyin dostu sayılan əsas qidalardan biridir. Onun tərkibindəki potasium sayəsində qan təzyiqi aşağı düşür.
Arpa, şirin kartof, mərcimək, qızılbalıq və sardiniya balığı, çuğundur, avokado, yulaf, çay, sarıkök, qoz, soğan sarımsaq, alma, yağsız dana əti, kivi, banan, yer fıstığı, ispanaq, çuğundur yarpağı, noxud, göbələk, portağal, qarpız, çiyələk, boranı tumu,
Kətan toxumu da ürəyin dostu olan qidalar siyahısındadır.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1010   Tarix: 13 yanvar 2022
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Yuxuda nar görmək görün nələrə işarə edirmiş?! İNANILMAZ!

Yuxuda nar görmək qadın üçün ziyarət və mücevherata, kişi üçün də övlada, dövlət məmurları üçün terfie, zabitlər üçün əmrlərinin keçməsinə, kəndli üçün oktyabr bərəkətinə, tacir üçün çox quru, xalq üçün yaxşı bir idarəy

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Diş həkimindən qorxursunuzsa, şirniyyatı azaldın

Yeni il ərəfəsində şirniyyatların çoxluğu dişlər üçün risk yaradır. xəbər verir ki, mikrobioloqlar bildirirlər ki, şirniyyat ağıza daxil olduqda dişlərdə yaşayan bakteriyalar onu enerji üçün istifadə edir və bir-iki dəqiq

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Çox az istifadə olunur amma ən faydalı tərəvəzdir

Qulançar (asparagus) yüksək qidalılıq dəyəri və sağlamlığa müsbət təsirləri ilə tanınan tərəvəzlərdən biridir. Vitamin A, C, K, fol turşusu və antioksidantlarla zəngin olan bu məhsul həm detoks təsiri göstərir, həm də immu

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Qış aylarında artan iştahanın səbəbi görün nə imiş

Qış mövsümündə bir çox insanın iştahası artır, xüsusilə də şirniyyata və ağır qidalara meyl güclənir. xəbər verir ki, Rusiyalı diyetoloq Lyudmila Denisenko bildirib ki, bunun səbəbini günəş işığının azalması, qısa günlə

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

turlar.az

qaşların formalari toy gecesi kosmetika mehsullari cennet almasi kicik biznes qurmagin yollari yalan danismaq haqqinda atalar sözləri seks hekayələri kosmetika novruz hakıştası hakıştalar xerceng novruz bayramı novruz bayramı haxışta