Uzun ömür sürmək üçün ən yaxşı qida rejimi
Alimlər ömür sürəyini artırmaq üçün ən yaxşı qida rejimini hesablayıblar.
Milli.Az Sputnik Azərbaycan-a istinadən bildirir ki, bu barədə Science and Technology Daily portalı yazır.
Çinli mütəxəssislər Şimali və Cənubi Amerika, Avropa, Asiya, Afrika və Avstraliyanın 29 ölkəsindən 1.9 milyon insanın iştirak etdiyi qida vərdişləri barədə 26 müxtəlif tibbi araşdırmanın nəticələrini müqayisə ediblər.
Məlum olub ki, gündəlik beş porsiya meyvə-tərəvəzin istehlakı ən aşağı ölüm riskləri ilə mütənasib olub. Gün ərzində beş porsiya meyvə-tərəvəz yeyən iştirakçıların ömrü daha uzun olub, müxtəlif səbəblərdən ölüm riski 13, ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riski 12, xərçəngdən - 10, respirator xəstəliklərdən ölüm riski isə 35% azalıb.
Ancaq mütəxəssislər xəbərdarlıq ediblər ki, heç də bütün meyvə və tərəvəzlər orqanizmə eyni cür fayda vermir. Məsələn, nişastalı tərəvəzin - noxud, qarğıdalı, kartof - istehlakı müxtəlif səbəblərdən və ya müəyyən xroniki xəstəliklərdən ölüm riskini azaltmır. Yaşıl, yarpaqlı tərəvəzlər, eləcə də beta-karotin və C vitamini ilə zəngin olan (sitrus, giləmeyvə və kök) meyvələr daha faydalı hesab olunub.
Milli.Az /news.milli.az









Həkimlərdən valideynlərə xəbərdarlıq: Körpələri yelləməyin
O rola görə ürəyimdə problem yarandı' - Məleykə Əsədovadan illər sonra gələn etiraf
Hərəkətsizlik xərçəng riskini artırırmı?
Sonsuzluq yaradır - Bakıda addımbaşı hər yerdə var: Bəzi evlərdə də istifadə olunur
Hamilə qadınlar dişlərini müalicə etdirə bilər?
Sənətkarlar musiqinin bu halını görsəydilər, dəhşətə gələrdilər' - Xalq artisti
Dolina yeni ev sahibindən icazə istədi, rədd cavabı aldı
Taylor xeyriyyə cəmiyyətlərinə 2 milyon dollar ianə edib
Vəfa Şərifovanı təhqir edən qadınla bağlı QƏRAR
Gözlə görünmür, iyi də yoxdur - Amma, öldürür - Evində kombi olanlar, diqqət
İstedad övladlarıma atalarından keçib' - Əməkdar artist
"Dünyanın ən gözəl şəhəri Bakı" - Xəyyam Nisanov