Uzun ömür sürmək üçün ən yaxşı qida rejimi

Uzun ömür sürmək üçün ən yaxşı qida rejimiAlimlər ömür sürəyini artırmaq üçün ən yaxşı qida rejimini hesablayıblar. 
Milli.Az Sputnik Azərbaycan-a istinadən bildirir ki, bu barədə Science and Technology Daily portalı yazır.
Çinli mütəxəssislər Şimali və Cənubi Amerika, Avropa, Asiya, Afrika və Avstraliyanın 29 ölkəsindən 1.9 milyon insanın iştirak etdiyi qida vərdişləri barədə 26 müxtəlif tibbi araşdırmanın nəticələrini müqayisə ediblər.
Məlum olub ki, gündəlik beş porsiya meyvə-tərəvəzin istehlakı ən aşağı ölüm riskləri ilə mütənasib olub. Gün ərzində beş porsiya meyvə-tərəvəz yeyən iştirakçıların ömrü daha uzun olub, müxtəlif səbəblərdən ölüm riski 13, ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riski 12, xərçəngdən - 10, respirator xəstəliklərdən ölüm riski isə 35% azalıb. 
Ancaq mütəxəssislər xəbərdarlıq ediblər ki, heç də bütün meyvə və tərəvəzlər orqanizmə eyni cür fayda vermir. Məsələn, nişastalı tərəvəzin - noxud, qarğıdalı, kartof - istehlakı müxtəlif səbəblərdən və ya müəyyən xroniki xəstəliklərdən ölüm riskini azaltmır. Yaşıl, yarpaqlı tərəvəzlər, eləcə də beta-karotin və C vitamini ilə zəngin olan (sitrus, giləmeyvə və kök) meyvələr daha faydalı hesab olunub.
Milli.Az  /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1002   Tarix: 11 aprel 2021
f Paylaş

Digər yazılar

Uşaqların sağlam qidalanması üçün bunlar vacibdir

Məktəbəqədər və məktəb dövrü intensiv boy artımı, skeletin və əzələlərin böyüməsi ilə müşayiət olunan dövrdür. Orqanizmin inkişafı əsasən bu yaşlardan başlayır. Uşaqların düzgün qidalanması bu prosesdə böyük əhəmiyyət daşıyır

Professordan xəbərdarlıq: Uşaqlar da maska taxmalı

Son günlər uşaqlar arasında COVID-19-a yoluxmada rəqəmlər artıb. Sputnik Azərbaycan-a istinadən bildirir ki, rəqəmlərin artması valideynlərdə də narahatlıqlara səbəb olub. Bununla belə, bir çox ölkələrdə virusdan qorunma

Bəlkə, allergiyadır: zəhlətökən simptomların izi ilə

Bəzən insanlar illərlə hansısa xəstəliyi müalicə edirlər. Sonra isə məlum olur ki, sən demə, bu, allergiya imiş. Əsasən yaz aylarında daha çox rast gəlinən allergik əlamətlər haqda Sputnik Azərbaycan-ın materialında. Müxtəli

Acı bibərin bu faydasını bilirdinizmi?

İstifadəsi uzun illər əvvələ dayanan acı bibər sağlamlıq üçün faydalı olduğundan mütəmadi olaraq istifadə edilir. Axşam.az-a istinadən bildirir ki, bu tərəvəz orqanizimi xəstəliklərdən qorumaqla yanaşı, xoşbəxtlik də bəx

Yumurta alanda bunlara DİQQƏT EDİN

Yumurta qida dəyərinə görə yüksək keyfiyyətli və orqanizm tərəfindən 97-98 faiz mənimsənilən ərzaq məhsuludur. Yumurtanın tərkibində dəyərli zülallar, yağlar, lesitinlər, vitaminlər və mineral maddələr var. Azərbaycanın Qid

Həkim məsləhəti: qanı dərmansız necə təmizləmək olar?

Tibb işçilərinin qənaətinə görə, qida rasionunda maqneziumun miqdarının artırılması ağır dərman preparatları olmadan qan damarlarının xolesterindən təmizlənməsinə səbəb olur. . Sputnik Azərbaycan-a istinadən xəbər verir ki

Hamiləlikdə bu qidaların qəbulu təhlükəlidir

Sağlam övlada sahib olmaq hər bir ananın arzusudur. Körpənin inkişafındakı ən vacib faktorlardan biri isə  hamiləlik dövründə normal və düzgün qidalanmadır. Bu səbəbdən də mütəxəssislər hamiləlik zamanı müəyyən içki və qidalarda

Xəmir xörəkləri bişirəndə bu qaydalara DİQQƏT

Azərbaycanın milli mətbəxi dedikdə ağlımıza dünyanın qədim, zəngin və ləzzətli yeməkləri ilə bol olan bir mətbəx gəlir. Azərbaycan mətbəxində 200-ə yaxın xörək var. Əlbəttə, bu mətbəxi dəqiq araşdırmaq çox da asan deyil

Bu məhsullar yaşlanmanı sürətləndirir

Erkən yaşlanma prosesində tək genetika böyük rol oynamır. Əhəmiyyətli amillərdən biri də orqanizmin xarici görünüşə təsiridir. Axşam.az-a istinadən vaxtından əvvəl yaşlanmağa səbəb olan 4 məhsulu təqdim edir:. Ağ çörək. Ema

turlar.az

sonxeber.az gelinlikler geyim seçimi kosmetoloq uzum sirkesinin hazırlanması qaydasi paxlava reseptləri qüsl almaq qaydası prostat vəzi kosmetika lut qizlar novruz hakishtalari