Uzunömürlülük üçün yeyilməli olan 10 BALIQ NÖVÜ
Balıq zülal, omega-3 yağ turşuları və vitaminlərlə zəngin ən faydalı qidalar arasındadır. Lakin bütün balıqlar sağlamlıq baxımından eyni dərəcədə faydalı deyil. Today nəşrinin məlumatına görə, bu balıq növləri ürək sağlamlığını gücləndirmək və uzunömürlü olmaq üçün rasionunuza daxil edilməlidir.
 
 Milli.Az ən faydalı balıq növlərini təqdim edir:
 
 Sardina
 
 Konservləşdirilmiş sardina dəniz mənşəli omega-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Bu yağlar iltihabı azaldır, beyin, ürək və maddələr mübadiləsinə müsbət təsir edir. Sardina həm də kalsium və D vitamini ilə zəngindir - bir banka sardina bir stəkan süddəki qədər kalsium ehtiva edə bilər.
 
 Som balığı (Salmon)
 
 Omega-3 və yüksək keyfiyyətli zülal baxımından zəngin olan som balığı, D vitamini də təmin edir. Ləzzətli və faydalı olan bu balıq həm də civə və çirklənmə baxımından təhlükəsiz hesab edilir.
 
 Alabalıq (Trout)
 
 Som balığına alternativ axtaranlar üçün ideal seçimdir. Zəngin protein, omega-3 və D vitamini ilə bədəni gücləndirir. Dadı daha yüngüldür, yeni balıq yeyənlər üçün uyğundur.
 
 Arktik çar (Arctic char)
 
 Som balığına oxşar, lakin bişdikdə rəngi daha solğun olur. Omega-3 baxımından zəngindir və ürək-damar, beyin sağlamlığı üçün faydalıdır.
 
 Halibut
 
 Bu ağ, bərk ətli balıq tez-tez bifşteyk şəklində satılır və qril üçün əladır. B12 vitamini ilə zəngindir - sinir sistemi və enerji istehsalı üçün vacibdir. Lakin civə səviyyəsi yüksək olduğu üçün həftədə bir dəfədən çox istehlak edilməməlidir.
 
 Kod
 
 Ən az yağlı balıq növlərindən biridir. 100 kalorilik bir porsiyası 23 qram protein ehtiva edir. Həmçinin B vitaminləri ilə zəngindir və bu vitaminlər enerji istehsalı üçün vacibdir.
 
 Branzino (Aralıq dənizi dəniz levreyi)
 
 Bu yumşaq, ağ ətli balıq Aralıq dənizində yayılıb. Yüksək keyfiyyətli zülal və D vitamini mənbəyidir, immunitet və kalsium udulmasına kömək edir.
 
 Ançous
 
 Balaca ölçülü bu yağlı balıq protein, omega-3, kalsium və selenlə zəngindir. Selen antioksidantdır və hüceyrələri zədələnmədən qoruyur.
 
 Kambala (Flounder)
 
 Az kalorili (100 kaloridən az) və proteinlə zəngin olan kambala, qırmızı və işlənmiş ət əvəzinə istehlak edildikdə ürək, xərçəng və şəkər xəstəliyi riskini azalda bilər.
 
 Tuna
 
 Konservləşdirilmiş tuna ucuz və çox yönlü protein mənbəyidir. Omega-3, B12 vitamini, dəmir və selenlə zəngindir. Salat üçün yoqurt və xardal ilə qarışdıraraq və ya tərəvəzlərlə birlikdə təqdim etmək mümkündür.
 
 Balığın sağlamlığa faydası nədədir?
 
 Yüksək keyfiyyətli protein mənbəyidir
 
 Uzun müddət toxluq hissi verərək arıqlamağa və əzələ kütləsinin qorunmasına kömək edir.
 
 Təbii D vitamini mənbəyidir
 
 Xüsusilə yağlı balıq növləri sümüklərin, immunitetin və iltihabın idarəsində mühüm rol oynayan D vitamini ilə zəngindir.
 
 Xroniki xəstəliklərə qarşı qoruyur
 
 Həftədə ən azı iki dəfə balıq yemək yüksək təzyiq, ürək xəstəlikləri, erkən ölüm, depressiya, artrit və demensiya riskini azalda bilər.
 
 Kənan
 
 Milli.Az

 







  Hakışta
  Mükəmməl seks üçün yataqdakı QAYDALAR
  Cəfərinin insan orqanizminə inanılmaz faydaları
  DİQQƏT ! Yuxuda pişik görmüsüzsə ..Ağır xəstəlik gözləyir
  Özcan yenidən Bakıda konsert verdi - FOTOLAR
  Yaşıl çay gündə nə qədər və nə zaman içilməlidir?
  Hande ilə Barışın serialı uğursuz oldu
  Qara, yaşıl və ya adaçayı deyil: Ən sağlam çay bu imiş
  Cəmi iki məhsulla təzyiqi salan möcüzə salat – həkimlərdən təsdiqli resept
  Binadan yıxılaraq ölən İlqarın FOTOSU
  C vitamininin payızda faydaları
  "Muğam kostyumdan ibarət deyil" - Geyim qalmaqalı böyüyür
  Xalq artisti Röya konsertindən danışdı: 'Darıxıblar, özümü onlardan əsirgəmədim
  Səhər yeməyində çörək yeyənlər iki dəfə düşünsün