Virus infeksiyalarından daha tez sağalmaq üçün nə yemək lazımdır?

Virus infeksiyalarından daha tez sağalmaq üçün nə yemək lazımdır?Nutritionist Natalya Qonçarovanın sözlərinə görə, düzgün qidalanma ilə kəskin tənəffüs xəstəliklərinə daha tez qalib gəlmək və sağalmaq olar.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisinin sözlərinə görə, çox vaxt infeksiya zamanı metabolik pozğunluqlar baş verir.
"Maddələr mübadiləsi öz funksiyalarını yerinə yetirmir və bu zaman mədə-bağırsaq traktında problemlərlə yanaşı, yuxu apnesi, yorğunluq, tsiklin pozulması, dərinin vəziyyətinin pisləşməsi və digər xoşagəlməz hallarla qarşılaşırıq. Bunun üçün orqanizm zəiflədikdə rasionu tənzimləmək lazımdır", - Natalya Qonçarova bildirib və öz tövsiyələini verib.
O, bildirib ki, yoluxucu xəstəlik zamanı ac qalmaq olmaz: "Əks halda, hüceyrələr alışdıqları kimi fəaliyyət göstərməyəcəklər. Tərkibində kompleks karbohidratlar olan qidaları yemək lazımdır: taxıl, dənli bitkilər, noxud, mərcimək, kartof, yerkökü, tam taxıl çörəyi. Kəskin yoluxucu xəstəliklərdə metabolizmin intensivliyinin artması ilə əlaqədar olaraq, ilk növbədə karbohidratlarla təmin olunan enerjiyə ehtiyac artır. Bununla belə, orqanizmdə karbohidrat ehtiyatları məhduddur, buna görə də toxuma zülalları, ilk növbədə skelet əzələsi zülalları enerji mübadiləsində fəal iştirak edir ki, bu da orqanizmi daha da zəiflədir.
Zülal qəbulunu azaltmağa ehtiyac yoxdur, çünki bu, onun sintezinə mane olur və mənfi azot balansı yaranır. Şiddətli intoksikasiya, qızdırma, ishal sindromu və infeksion-toksik prosesin digər təzahürləri ilə müşayiət olunan bir sıra yoluxucu xəstəliklərdə protein itkisi gündə 150-200 qrama çata bilər. Zülal çatışmazlığı həzm fermentlərinin və antikorların sintezinin pozulmasına, qanda bakterisid aktivliyin azalmasına, timusun distrofiya və atrofiyaya qədər funksiyasının azalmasına və endokrin sistemin tükənməsinə səbəb olur".
Mütəxəssis həmçinin yoluxucu xəstəliklərdə maye qəbulunu artırmağı xüsusilə tövsiyə edib:
"Tərləmə artdıqca bədən susuz qala bilər, ona görə də adi su da daxil olmaqla ilıq içkilər daha tez sağalmağınıza kömək edəcək. Bir qayda olaraq, bir yoluxucu xəstəliklərdə qidadan vitamin qəbulunun azalması, bədəndə onlara olan ehtiyacın artması və bağırsaqlardan udulmasının pisləşməsi ilə əlaqəli poligipovitaminoz hadisələri qeyd olunur. Kəskin infeksiyalar zamanı qidalanma pozğunluqlarının ən mühüm səbəbi termogenezinin və metabolik stress səbəbindən bədənin enerji səylərinin artmasıdır. Odur ki, əlavə vitamin qəbul etmək lazımdır. Xüsusilə C vitamini, D vitamini, sink qəbulunu artırın!​ Ancaq infeksiya şəraitində yağ miqdarını azaltmaq daha məqsədəuyğundur. Eləcə də doymamış yağ turşularının istehlakı: bitki yağları və ya omeqa əlavələri".
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 912   Tarix: 08 dekabr 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Siqaretin bu öldürücü ziyanlarını çox adam bilmir

Siqaret çəkmək dünyada qarşısı alına bilən ölüm səbəblərinin başında gələn ən təhlükəli vərdişlərdən biridir. Tütünün tərkibindəki minlərlə kimyəvi maddə insan sağlamlığına həm qısa, həm də uzunmüddətli ziyan vurur. xəbə

.

Öd kisəsi ağrıyanda nə etməli? - 5 MƏSLƏHƏT

Öd kisəsi ağrı hiss edən, ağrı siqnalı verən orqandır. Çox zaman kisədə daş olanda və iltihabi xəstəliklərdə ağrıyır. Kəskin pristuplarda ilk işiniz təcili yardım çağırıb, xəstəxanaya çatmaqdır, bu zaman hətta ağrıkəsic

.

Dadlı "zəhərlər" - Hər gün iştahla yeyilir: Xərçəngə "dəvətnamə"dir

Xərçəng riskini artıran qidalar və vərdişlər açıqlanıb. xəbər verir ki, Rusiyanın sığorta şirkəti "Rosgosstrax"ın məlumatına görə onkoloji sığorta hadisələrinin təxminən 10%-i bağırsaq xərçəngi ilə bağlıdır. Skandinaviy

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

.

Kolbasa 2 ağır xəstəliyə səbəb olur

Həkimlər gündəlik rasionda ən təhlükəli qidalardan birinin kolbasa olduğunu bildirirlər. xəbər verir ki, qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova emal olunmuş ət məhsullarının həddindən artıq istehlakının ağır sağlamlıq fəsadlar

.

Yeməkdən sonra şirniyyat istəyi normaldır?

Bəzi insanlarda yeməkdən dərhal sonra, hələ süfrədən qalxmadan şirniyyat yemək arzusu yarana bilər. Mütəxəssislər bildirir ki, belə hallarda qəbul edilən qidanın tərkibinə diqqət yetirmək lazımdır. Yetərli miqdarda su içmə

.

Ən güclü təbii antibiotik: Udi hindi bitkisinin faydaları

Pandemiyada insanların immuniteti gücləndirən təbii məhsullara marağı da artdı. Bu qidalardan ən önəmlisi isə udi hindi bitkisidir. Udi hindinin faydaları saymaqla bitmir. Bəs udi hindi bitkisi nədir?. xəbər verir ki, ə

.

Xəstəliyi olanlar Masazırdan ev almasınlar - Həkim riskləri AÇIQLADI

Son zamanlar xroniki xəstəliyi və ya yüksək qan təzyiqi olan şəxslərin Masazır kimi ərazilərdən ev almaması ilə bağlı fikirlər səsləndirilir. Bildirilir ki, bu cür yaşayış məntəqələri onların səhhətinə mənfi təsir göstər

.

Yeni il "yolka"ları barədə ciddi xəbərdarlıq - Evə gətirdiyimiz təhlükə

Pulmonoloq Yelena Pyatikova süni Yeni il ağaclarının düşündüyümüz qədər zərərsiz olmadığını bildirib. xəbər verir ki, onun sözlərinə görə, bir çox evlərdə istifadə olunan bu ağaclar plastik materiallardan hazırlandığı üçü

turlar.az

geyim necə seçməli yay geyimləri 2025 kosmetik vasiteler nergiz pasayeva sepgilere qarsi maska dalğalı saç düzümləri maraqli sekiller kosmetika rus dilin nece orenek xalqlar dostluğu metrosunun üstündə çox təcili mənzil satılır turpun nağlı baldiz lakonizm