Virus infeksiyalarından daha tez sağalmaq üçün nə yemək lazımdır?
Nutritionist Natalya Qonçarovanın sözlərinə görə, düzgün qidalanma ilə kəskin tənəffüs xəstəliklərinə daha tez qalib gəlmək və sağalmaq olar.
Milli.Az publika.az-a istinadən xəbər verir ki, mütəxəssisinin sözlərinə görə, çox vaxt infeksiya zamanı metabolik pozğunluqlar baş verir.
"Maddələr mübadiləsi öz funksiyalarını yerinə yetirmir və bu zaman mədə-bağırsaq traktında problemlərlə yanaşı, yuxu apnesi, yorğunluq, tsiklin pozulması, dərinin vəziyyətinin pisləşməsi və digər xoşagəlməz hallarla qarşılaşırıq. Bunun üçün orqanizm zəiflədikdə rasionu tənzimləmək lazımdır", - Natalya Qonçarova bildirib və öz tövsiyələini verib.
O, bildirib ki, yoluxucu xəstəlik zamanı ac qalmaq olmaz: "Əks halda, hüceyrələr alışdıqları kimi fəaliyyət göstərməyəcəklər. Tərkibində kompleks karbohidratlar olan qidaları yemək lazımdır: taxıl, dənli bitkilər, noxud, mərcimək, kartof, yerkökü, tam taxıl çörəyi. Kəskin yoluxucu xəstəliklərdə metabolizmin intensivliyinin artması ilə əlaqədar olaraq, ilk növbədə karbohidratlarla təmin olunan enerjiyə ehtiyac artır. Bununla belə, orqanizmdə karbohidrat ehtiyatları məhduddur, buna görə də toxuma zülalları, ilk növbədə skelet əzələsi zülalları enerji mübadiləsində fəal iştirak edir ki, bu da orqanizmi daha da zəiflədir.
Zülal qəbulunu azaltmağa ehtiyac yoxdur, çünki bu, onun sintezinə mane olur və mənfi azot balansı yaranır. Şiddətli intoksikasiya, qızdırma, ishal sindromu və infeksion-toksik prosesin digər təzahürləri ilə müşayiət olunan bir sıra yoluxucu xəstəliklərdə protein itkisi gündə 150-200 qrama çata bilər. Zülal çatışmazlığı həzm fermentlərinin və antikorların sintezinin pozulmasına, qanda bakterisid aktivliyin azalmasına, timusun distrofiya və atrofiyaya qədər funksiyasının azalmasına və endokrin sistemin tükənməsinə səbəb olur".
Mütəxəssis həmçinin yoluxucu xəstəliklərdə maye qəbulunu artırmağı xüsusilə tövsiyə edib:
"Tərləmə artdıqca bədən susuz qala bilər, ona görə də adi su da daxil olmaqla ilıq içkilər daha tez sağalmağınıza kömək edəcək. Bir qayda olaraq, bir yoluxucu xəstəliklərdə qidadan vitamin qəbulunun azalması, bədəndə onlara olan ehtiyacın artması və bağırsaqlardan udulmasının pisləşməsi ilə əlaqəli poligipovitaminoz hadisələri qeyd olunur. Kəskin infeksiyalar zamanı qidalanma pozğunluqlarının ən mühüm səbəbi termogenezinin və metabolik stress səbəbindən bədənin enerji səylərinin artmasıdır. Odur ki, əlavə vitamin qəbul etmək lazımdır. Xüsusilə C vitamini, D vitamini, sink qəbulunu artırın! Ancaq infeksiya şəraitində yağ miqdarını azaltmaq daha məqsədəuyğundur. Eləcə də doymamış yağ turşularının istehlakı: bitki yağları və ya omeqa əlavələri".
Milli.Az