Vitamin mənbəyi olan qurudulmuş meyvələr haqqında
Vitamin mənbəyi olan qurudulmuş meyvələr haqqında
Quru meyvələrdə C-dən başqa bütün vitaminlərin olduğu bildirilir
Qurudulmuş meyvələrin, faydalarını açıqlayan mütəxəssislər,quru meyvələrdə C-dən başqa bütün vitaminlərin olduğunu bildiriblər. Əncir, ərik, tut, üzüm kimi meyvələrin qəbul edilməsinin xüsusilə uşaqlar, gənclər və südverən analar üçün faydalı olduğu qeyd edilib.
Quru meyvələrdə uşaqlarda zəka inkişafına səbəb olan dəmir olduqca zəngindir. Sümük inkişafı üçün lazımlı olan kalsium da var. Quru meyvələr, zəngin A vitamini qaynağıdır. Enerjisi yüksək olduğu üçün uşaq, gənc, idmançı və qan azlığı olanlara qəbul ediləcək ən yaxşı qida quru meyvələrdir. Həmçinin, südverən anaların südünün də çoxalmasına səbəb olur.
Əncir, qaysı, tut və üzüm kimi qurudulmuş meyvələrdə A vitamini daha çox olur. İnkişaf etməkdə olan uşaq və yeniyetmələrin, qurudulmuş meyvələrdən istifadə etmələri məsləhətdir.
Bu meyvələr sinir sistemini gücləndirir, zehni inkişafa müsbət təsir göstərir, dəmirlə zəngin olduğu üçün orqanizmin müqavimətini artırır. Meyvələri təmiz və quru şəraitdə qurutduqda, tərkibindəki su 80-90 faizdən 10 faizə düşür. Bu sırada vitamin və minerallar çoxalır.
Tərkibində A vitamini olan bütün meyvələr dərinin sağlamlığında mühüm rola malikdir. Qurudulmuş tərəvəzdə isə vitaminin dəyəri meyvədəki qədər olmur. Ona görə də tərəvəzləri qurutmaq əvəzinə, dərin dondurucularda saxlamaq daha məqsədəuyğundur.
f Paylaş