Vitaminlərin köməyi ilə immuniteti necə qorumaq olar

Vitaminlərin köməyi ilə immuniteti necə qorumaq olarSoyuqdəymə və ya KRX virus patogeninin yaratdığı ən geniş yayılmış xəstəliklərdən biridir. Bizim böyük əksəriyyətimiz ildə ən azı bir dəfə KRX ilə qarşılaşırıq. Viruslar burun və boğazda sürətlə çoxalır (adətən bir gündən az vaxt aparır), sonra soyuqdəymə əlamətləri (boğaz ağrısı, öskürək, burun axması) görünür, bu da virusun yaxınlıqdakı insanlara daha da yayılmasına imkan verir. İmmuniteti zəif olan insanlarda soyuqdəymə təhlükəli ağırlaşmalara (otit, sinusit, pnevmoniya) səbəb ola bilər. Bu zaman immun sistemini gücləndirmək və soyuqdəyməyə qarşı təsirli profilaktik tədbirlər görülməlidir!
Hipovitaminoz (vitamin çatışmazlığı) immun sistemimizin fəaliyyətinə mane olur və virus təhlükələrinə qarşı mübarizə qabiliyyətini azaldır. Payız-qış dövründə isə bu problemə daha tez-tez rast gəlinir.
Xəstəliyin qarşısını almaq və ya sağalmanı sürətləndirmək və immun sistemini gücləndirmək üçün müxtəlif üsullar, o cümlədən vitaminlərdən istifadə olunur.
Vitaminlər immunt sistemini dəstəkləyir, viruslarla mübarizə aparmağa kömək edir və yoluxucu xəstəliklərin ağırlaşma riskini azaldır. İmmunomodulyator təsirə əlavə olaraq, əsas mikroelementlər: Cu, Zn, Mg, Se - insan hüceyrələrində virusların replikasiyasını qarşısını alır, antiviral fəaliyyət göstərir. Antioksidantlar hüceyrələri virusların yaratdığı zədələrdən qoruyur və orqanizmin xəstəlikdən sağalmasına kömək edir. 
Vitamin kompleksi - immun sistemini dəstəkləmək və soyuqdəymə və virus infeksiyalarının simptomları ilə mübarizə aparmaq üçün etibarlı bir vasitədir. Vitaminlər, minerallar və antioksidantlar orqanizmin viruslara qarşı müqavimətinə kömək edir, xəstəliyin müddətini azaldır və daha sürətli sağalmanı təşviq edir.
Materialda əks olunmuş məlumatlar müxtəlif qaynaqlardan, o cümlədən elmi-populyar məqalələr, internet materialları, rəsmi hesabatlar və s. əldə olunmuş, ümumiləşdirilmiş, tərcümə edilmiş və sistemləşdirilmişdir.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 874   Tarix: 31 yanvar 2025
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Diabet və diş sağlamlığı arasında kritik əlaqə üzə çıxdı

Alimlər şəkər diabetinin ağız və diş sağlamlığına birbaşa təsir etdiyini müəyyən ediblər. Araşdırmalara əsasən, diabetli şəxslərdə ağız quruluğu, diş çürüməsi, diş əti iltihabı, göbələk infeksiyaları və diş itkisi daha ço

.

Hər gün bişmiş sarımsaq yeməyin faydası

Bişmiş sarımsaq təzə sarımsaqdan da faydalıdır. xəbər verir ki, həkim Vladimir İvanov rasiona sobada bişmiş və ya qaynadılmış sarımsaq əlavə etməyin faydalarından danışıb. Həkim qeyd edib ki, məhz bu sarımsaq mədə-bağırsa

.

Çox yeyənlər niyə gec doyur? - Səbəb açıqlandı

Müasir həyat tempi səbəbindən insanlar çox vaxt yeməyi tələsik yeyir. Sürətli yemək vərdişi stress və narahatlığı artıra bilər. xəbər verir ki, rusiyalı nevroloq Marianna Cikiya bildirib ki, bu vərdiş narahatlıq və stres

.

Qəhvə "Alzeymer" xəstəliyindən xilas edir - ARAŞDIRMA

Bir qrup rusiyalı alim təbii pirokatexin antioksidantı əsasında Altsheymer xəstəliyinin müalicəsinə yaxşı təsir göstərən yeni molekullar aşkarlayıb. xəbər verir ki, bu barədə Rusiya Elmlər Akademiyası bildirib. Qeyd olunu

.

Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir: "Tox qarına yatmaq sağlamlıq üçün risklidir

Son günlər sosial şəbəkələrdə və həkimlər arasında "tox qarına yatmağın zərərləri" ilə bağlı müzakirələr artıb. Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecə saatlarında ağır yemək qəbul edib yatmaq, bir çox sağlamlıq problemlərini

.

Qığırdaq və sümükləri "gəncləşdirən" dərman tapıldı - Elm dünyasında inqilab

Sümüklərin və qığırdaqların "gəncləşməsi" üçün yeni preparat hazırlanıb. Stenford Universitetinin tədqiqatçıları yaşlanma ilə əlaqəli oynaq aşınmasını ləngidə bilən və 15-PGDH adlı fermentin fəaliyyətini zəiflədə

.

Turşunun faydaları nədir?

Turşu evdə şüşə qabda və gigiyenik şəraitdə hazırlanarsa, sağlamlıq üçün faydalıdır. Həftənin 2 günü ovuc içi qədər istehlak edilməlidir. Sadəcə, sirkə və duz ilə hazırlanmış, tərkibində konservant olmayan turşuların istifad

.

Ümumiyyətlə zərərlidir, ancaq bir növü var ki, birbaşa "xəstəliyə dəvətnamədir"

Həkim ən zərərli kolbasa növünü açıqlayıb. xəbər verir ki, rusiyalı qastroenteroloq Yevgeniya Melnikova bildirib ki, hər gün sosiska və kolbasa yemək zərərlidir. "Bu məhsulların tərkibində çoxlu dad artırıcılar, duz

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

turlar.az

kosmetik vasiteler kosmetika mehsullari geymler 2025 vetenperverlik dolça bürcü yemək reseptləri janrlar kosmetika laylalar hesaplama burclər novruz hakistalari burcler haqqinda