Xərçəng hüceyrələrini öldürən 10 məhsul
Sarımsaq
Sarımsaq nəinki xərçəng hüceyrələrini öldürür, həmçinin immun sistemi hüceyrələrinin aktivliyini də qaldırır. Alimlər müəyyən ediblər ki, sarımsaq ürək xəstəlikləri və insult riskini də azaldır. Bundan əlavə mədə və bağırsaqları xərçəngən müdafiə edir. Mütəxəssislərin rəyinə görə müntəzəm sarımsaq qəbul edən şəxslər çox az hallarda mədə və bağırsaq xərçənginə yaxalanırlar. Buna görə də onlar sağlam adamlara hər gün sarımsaq yeməyi məsləhət görürürlər. Sarımsağın həftəlik norması 5 dişdən az olmamalıdır. Sarımsaqlı əlavələr də qəbul etmək olar.
Lobya
Lobya bitki zülalının ən yaxşı mənbəyidir, orqanizmi sellüloza ilə təmin edir, xərçəng əleyhinə xüsusiyyətləri vardır. Lobya və paxlanın tərkibində fitokimyəvi maddələr var ki, bunlar da hüceyrələrin genetik zədələnməsinin qarşısını alır və bu prosesi əhəmiyyətli dərəcədə gecikdirir. Lobya xərçəngin müxtəlif növlərində, xüsusi ilə də prostat vəzi xərçəngindən müdafiə edir, həzm sistemində xərçəng yaranması riskini azaldır.
Yerkökü
Yerkökünün güclü antioksidan və beta-karotin mənbəyi olduğunu hamımız bilirik. Amma çoxları onun prostat vəzi, sidik kisəsi, mədə və yoğun bağırsağın, qırtlağın və ağız boşluğunun xərçəngi riskini aşağı salma xüsusiyətlərinin olduğunu bilmir. Uroloqlar təsdiq edirlər ki, sidik kisəsi xərçənginə qarşı mübarizə aparır. İstər bişmiş, istərsə də çiy halda bu məhsul qida dəyərini saxlayır.
Brokkoli
Bu bitki hətta xərçəngin dağıdıcı təsirlərini də zərərləşdirə bilir. Brokkoli antioksidant təsiri göstərir, insan hüceyrələrinin stimullaşdıraraq xəstəliklə mübarizə aparır. Cavan brokkoli bitkisi bu sahədə daha çox qiymətli hesab edilir. Onun tərkibində çoxlu sayda xərçəngəleyhinə maddələr var. Sağlamlığınızı qorumaq üçün yeməklərinizə brokkoli əlavə etməyiniz məsləhətdir.
Qırmızı acı bibər
Qırmızı, acı bibər ağız boşluğunu yandırmağına baxmayaraq, xərçəng hüceyrələri ilə çox yaxşı mübarizə aparır. Nə qədər yeyə bilirsinizə, ondan istifadə edə bilərsiniz.
Göbələk
Göbələk bütün orqanizm üçün faydalı maddələr anbarı hesab edilir. Amma xərçəngə qarşı o, çox effektlidir. Hələ 6 min il əvvəl çinlilər Asiya göbələklərindən müalicə məqsədi ilə istifadə ediblər. Orqanizmə fayda verən göbələklər müxtəlif növdə olurlar.
Asiya göbələklərinin tərkibində olan maddələr prostat vəzinin xərçənginə qarşı yaxşı mübarizə aparır, o, xərçəng hüceyrələrinin artımını dayandırır və onları məhv edir. Bunu müxtəlif təcrübələr təsdiq edib.
Moruq
Moruq – xərçəngdən müdafiə edən antioksidant və digər maddələrin mənbəyidir. Siçanlar üzərində aparılan xüsusi təcrübələrin nəticəsndən aydın olub ki, qara moruq qəbul edən heyvanlarda xərçəng hüceyrələri əhəmiyyətli dərəcədə azalıb. Moruq tozunu düz bağırsağın xərçəngi xəstələrinə də verilməsi yaxşı nəticələrin əldə olunmasına imkan yaradıb.
Yaşıl çay
Ağ ciyər və həzm sisteminin xərçəngi xəstəliyində yaşıl çay kömək edir.
Pomidor
Tərkibində çoxlu faydalı maddələr olan pomidoru istər çiy, istərsə də bişmiş halda yemək olar. Təcrübələr göstərir ki, xərçənglə mübarizədə pomidor yaxşı kömək edir. Müntəzəm podir qəbul edən kişilərdə prostat vəzinin xərçəngi 35% azalır.
Sarıkök
İltihab və soyuqdəymə xəstəliklərinin müalicəsində sarıkökdən uğurla istifadə edilir. Yaxın vaxtlarda alimlər onun xərçəng hüceyrələrinə qarşı mübarizə apardığını da araşdırıblar.