Xərçəng kalkulyatoru icad edildi - Dəhşətli səbəblərin siyahısı

Xərçəng kalkulyatoru icad edildi - Dəhşətli səbəblərin siyahısıXərçəng yaranmasına səbəb olan daxili və xarici faktorların təsir dərəcəsini ölçən riyazi model hazırlanıb.
Milli.Az bakupost.az-a istinadla xəbər verir ki, amerikalı alimlər müxtəlif cinslər, yaş həddi, eləcə də peşə sahiblərinin ən çox hansı xərçəng növündən xəstələndiyini hesablamağı bacarıblar.
İels Universitetinin biostatistikləri 24 növ xərçəngin yaranma faktorunu aşkarlayıb.
Məlum olub ki, dəri xərçəngi və sidik kisə, prostat şişlərində xarici təsir amilləri daha çox rol oynayır.
Bu riyazi model həkimlərə də əlavə informasiya verərək vaxtında müalicəyə yardım edəcək.
Xarici amilləri bölgəyə görə dəqiq bildikdə, həmin ərazinin insanlarını profilaktika etmək mümkün ola bilər.
Bəzi faktorların qarşısı alınsa, xəstəliyin gedişatını yüngülləşdirmək, mutasiyaların toplanmasına yol verməmək mümkündür.
"Alimlər uzun müddət hansı şişlərə ultrabanövşəyi şüaların səbəb olduğunu, hansına siqaretin, tütünün, hansına isə ətraf mühitin, ekologiyanın səbəb olduğunu qiymətləndirmək istəyirdilər.
Bu vaxta qədər xərçəngin yaranma faktorları içində genetika, nəsil, infeksion xəstəliklər, xroniki iltihab, siqaret, içki, pis ekologiya, hava, radiasiya, zəifləmiş immunitet, xroniki stressin təsiri daha yaxşı öyrənilib.
Xarici amillərdən qida və məişətdə kanserogen maddələrlə tez-tez ünsiyyət də şiş yaradır.
Mədəaltı vəz xərçəngində hər 3 nəfərdən biri, mədə-bağırsaq xərçəngində hər 5 nəfərdən 3-2 qidalanma səbəbindən bu xəstəliyə tutulur.
Kanserogen qida qızardılmış qida, ət, hisə verilmiş hazır qidalar, trans yağlar, marqarin, nitratlar, qidalara qatılan dadlandırıcı, rəngləndirici maddələr, GMO, aflotoksinlərdir.
Bütün xərçəng növlərinin 10-15%-nin yaranma səbəbi irsi genetikdir.
Bu daha çox süd vəzi, uşaqlıq, prostat, bağırsaq, qalxanvari vəz xərçəngindədir.
Ultrabənövşəyi şüalanma, siqaret, papiloma viruslarının - 6, 11, 16, 18 ştamları, hepatit daha çox qaraciyər xərçəngi yaradır.
Qadınlarda süd vəzi xərçənginin yayılmasının səbəbkar faktoru bəzi genlərdə mutasiyalardır. Bu mutasiyalar erkən menstruasiya, gec dövr klimaks, gec ana olmaq, süd verməmək, estrogenlərin təsirindən yaranır.
Milli.Az / news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1064   Tarix: 25 yanvar 2023
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Niyə hamı kökəlir? - AÇIQLAMA

Son illər ölkəmizdə piylənmə hallarında ciddi artım müşahidə olunur. Həkimlər və qidalanma mütəxəssisləri bildirirlər ki, artıq çəkinin bu qədər sürətlə yayılması həm həyat tərzi, həm də qida vərdişləri ilə birbaşa bağlıdır

.

Bahalısı da, 2 manatlığı da eyni işi görür, aldanmayın - Həkim

Bahalı diş fırçaları düşündüyünüz qədər fərq yaratmır. xəbər verir ki, bunu hollandiyalı stomatoloq parodontoloq Tima Tomassenin deyib. Alim müxtəlif klinik tədqiqatları müqayisə edərək adi və elektrikli fırçaların təsirin

.

Qatıq suyunu atmayın - tamam başqa faydası var imiş

Qatığın qapağını açdıqda üzərində toplanan sarımtıl suyu çox vaxt heç düşünmədən atırıq. Halbuki mütəxəssislərin sözlərinə görə, bu maye qatığın qida dəyəri ən yüksək hissəsidir və immunitetdən tutmuş həzmin yaxşılaşmasın

.

Yaddaşı gücləndirən iki təbii qoxu - Mütəxəssislər tövsiyə edir

Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi təbii qoxuların inhalyasiyası zehni fəaliyyəti artırır, enerjini yüksəldir və diqqəti kəskinləşdirir. Xüsusilə çox kofein qəbulunun qan təzyiqini yüksəltməsi, hamilələr üçün risk yaratmas

.

Dünyanın ən sağlam qidası şüyüd imiş... - SİYAHI

Minlərlə qida məhsulunun qlobal analizindən sonra mütəxəssislər dünyanın ən sağlam qidası kimi şüyüdü seçiblər. xəbər verir ki, vitamin, mineral və güclü antioksidant tərkibi ilə şüyüd bir çox meyvə və tərəvəzləri gerid

.

Yatmazdan əvvəl bu çayı için - möcüzəvi FAYDALARI

Çobanyastığı (çobanyastığı) çayı uzun illərdir sakitləşdirici və rahatlaşdırıcı təsiri ilə tanınır.  xəbər verir ki, xüsusilə yatmazdan əvvəl içildikdə bir sıra müsbət təsirləri ilə seçilir:. 1. Gərginliyi azaldır. Çobanyastığ

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Bu qidaları birlikdə yeməyin – dietoloq təhlükəni açıqladı

Diyetoloqlar bəzi qida məhsullarının birlikdə qəbulunun sağlamlığa mənfi təsir göstərə biləcəyini bildirirlər. xəbər verir ki, endokrinoloq-diyetoloq Mariya Brijanın sözlərinə görə, yanlış qida birləşmələri orqanizmin qid

.

Sinə xərçəngindən tam qurtulmaq mümkün deyil - Onkoloq

Onkoloq süd vəzi xərçənginin təkrarlanma riskinə diqqət çəkib. xəbər verir ki, onkoloq Vladimir İvaşkov xəbərdarlıq edib ki, süd vəzisinin çıxarılmasından sonra belə xərçəngin təkrarlanma riski mövcuddur. "Əməliyyatda

turlar.az

kosmetika mehsullari toy gecesi geymler 2025 makiyaj formalari hamilelikde qidalanma evim interyer qatiqli sirniyyat kosmetika baldiz burclerin uygunlugu azərbaycan arxadan olmag vicdan