Xərçəngə daha çox kimlər meyllidir - Varlılar, yoxsa kasıblar?

Xərçəngə daha çox kimlər meyllidir - Varlılar, yoxsa kasıblar?Yeni bir araşdırma, zəngin insanların yoxsul insanlardan daha çox xərçəngə tutulma ehtimalının olduğunu göstərib. 
Milli.Az lent.az-a istinadən bildirir ki, Finlandiyanın Helsinki Universitetində sosial-iqtisadi vəziyyət (SES) ilə bir sıra xəstəliklər arasında əlaqə araşdırılıb.
Nəticələr göstərib ki, maddi durumu yüksək olan insanlar döş, prostat və digər xərçənglər üçün genetik risk altındadır. Digər tərəfdən, daha az imkanlı insanlar genetik olaraq diabet, artrit, depressiya, alkoqolizm və ağciyər xərçənginə daha çox meyllidirlər.
Finlandiya Universitetinin Molekulyar Tibb İnstitutunun (FIMM) tədqiqat rəhbəri və sözçüsü Fiona Hagenbeck, ilkin nəticələrin poligen risk skorlarının bəzi xəstəliklər üçün skrininq protokollarına inteqrasiyasına səbəb ola biləcəyini söyləyib:
"Poligenik göstəricilərin xəstəlik riskinə təsirinin kontekstdən asılı olduğunu başa düşmək, daha dəqiq skrininq protokollarının hazırlanmasına kömək edə bilər. Məsələn, gələcəkdə döş xərçəngi skrininq protokolları yüksək genetik riskli olan qadınlara uyğunlaşdırıla bilər. Təhsil səviyyəsi daha az genetik riskə və ya təhsil səviyyəsinə malik olanlara nisbətən daha erkən və ya daha tez-tez yoxlanılır".
Tədqiqat yaşı 35-80 arasında olan təxminən 280.000 şəxsdən genomika, SES və sağlamlıq məlumatları toplayıb. Əvvəlki tədqiqatlar risklərdə bəzi fərqlər aşkar edib, lakin bu araşdırma yüksək gəlirli ölkələrdə yayılmış 19 ciddi xəstəlik arasında əlaqə quran ilk tədqiqatdır.
"Klinik riskin proqnozlaşdırılması modellərinin çoxu cinsiyyət və yaş kimi əsas demoqrafik məlumatları ehtiva edir. Bu halların kişilər və qadınlar arasında dəyişdiyini və yaşdan asılı olduğunu qəbul edir. Genetik məlumatın səhiyyə xidmətinə daxil edilməsində bu kontekstin də vacib olduğunu qəbul etmək vacibdir. İlk addım indi göstərə bilərik ki, xəstəlik riskinin genetik proqnozu da insanın sosial-iqtisadi vəziyyətindən asılıdır, baxmayaraq ki, genetik məlumatlarımız yaşlandıqca dəyişir".
Tədqiqatçılar konkret peşələr və xəstəlik riski arasındakı əlaqənin daha da öyrənilməsinin və aşağı gəlirli ölkələrdə oxşar tədqiqatların aparılmasının vacibliyini vurğulayıblar.
Milli.Az

Xəbərlər     Baxılıb: 891   Tarix: 13 iyul 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Dar geyinən qadınlara xəbərdarlıq

Qadınların əksəriyyəti həyatlarının müəyyən dövründə vaginal infeksiyalara tutulur. xəbər verir ki, Türkiyəli həkim Ecem Eren dar geyimlərin və bəzi digər amillərin vaginal infeksiyalara səbəb olduğunu bildirib. Dar geyim

.

İnnabın faydası və zərərləri

İnnab (Ziziphus jujuba) 3.00 ildən çoxdur ki, insanlar tərəfindən istehlak edilir və ənənəvi tibbdə geniş istifadə olunur. Lif və antioksidant baxımından zəngin, aşağı kalorili olan bu meyvə, bəzən "qırmızı xurma"

.

Qlobal qripdən özümüzü necə qoruyaq?

Hazırda həkim-infeksionistlər dünyada ötən illərlə müqayisədə daha sərt qrip mövsümünün yaşandığını iddia edirlər. Onlar bunun qismən virusun yeni mutasiyaya uğrayan növündən qaynaqlandığını bildirirlər. Yaponiya və Böyü

.

Təzyiq dərmanının tərkibində təhlükəli maddə aşkarlandı

ABŞ-da yüksək qan təzyiqinin müalicəsində istifadə olunan "Ziac" adlı dərmanla bağlı geniş miqyaslı geri çağırma prosesi başlayıb. xəbər verir ki, Qida və Dərman Administrasiyası (FDA) bildirir ki, adi laboratoriy

.

Kolbasanın üstündə bu söz varsa, qəti almayın

Mağazada yaxşı kolbasa seçmək üçün məsləhətlər verilib. xəbər verir ki, bu sahə üzər ekspert Yelena Medkovanın sözlərinə görə əsas meyar qablaşdırmanın dizaynı yox, məhsulun texnoloji göstəriciləridir. "Bişmiş kolbas

.

Ürək sağlamlığı üçün ideal şam yeməyi açıqlandı

Kardioloq ürək sağlamlığı üçün sobada bişmiş qızılbalıq, noxud və tərəvəzləri tövsiyə edib. xəbər verir ki, Kardioloq Kunal Lal bildirib ki, düzgün qidalanma ürək sağlamlığını möhkəmləndirə bilər. O, "Infobae" nəşrin

.

Dondurulmuş ət nə qədər müddət saxlanıla bilər?

Mütəxəssislər dondurulmuş ətin təhlükəsiz şəkildə saxlanması ilə bağlı vacib məqamları açıqlayıb. xəbər verir ki, onların sözlərinə görə, ət məhsullarını düzgün dondurmaq qida zəhərlənməsinin qarşısını almaq və qidanın keyfiyyətin

.

Telefonu tualetə əsla aparmayın - 10 səbəb

Bir çox insan telefonu tualetə apararkən riskləri belə nəzərə almadan bunu edir. Lakin getdikcə daha çox insan bu vərdişdən şüurlu şəkildə imtina edir. Səbəblər yalnız gigiyena ilə bağlı deyil; həmçinin cihaz asılılığın

.

Zibilə atılan bu meyvə qabığı qırmızı ətdən 100 dəfə daha faydalıdır

Gündəlik həyatda çox insan meyvəni soyaraq yeməyi daha təmiz və praktik hesab edir. Lakin aparılan elmi tədqiqatlar göstərir ki, meyvənin əsas qida yükü onun qabığında toplanır.  xəbər verir ki, xüsusilə alma qabığında ola

turlar.az

adlarin menasi makiyaj instagram qadin dunyasi ziyafət geyimləri oğlanlar necə qızları sevirlər uşaqları tərbiyə qadindunyasi kosmetika layla novruz hakıştası baldiza aid novruz bayramina aid hakistalar sağlamlığa aid atalar sözləri