Xərçəngin 5 səbəbi açıqlandı - Diqqət

Xərçəngin 5 səbəbi açıqlandı - DiqqətÜmumdünya Səhiyyə Təşkilatı xərçənglə bağlı qorxunc proqnozlar açıqlayıb.
Təşkilatın mütəxəssisləri proqnozlaşdırır ki, 2025-ci ildən başlayaraq hər il 19 milyon, 2035-ci ildən başlayaraq isə hər il 35 milyon insan xərçəngə tutulacaq. Hal-hazırda hər il dünyada 14 milyon belə diaqnoz qoyulur.
Sağlamolun.az xəbər verir ki, məşhur Hollandiyalı onkoloq, dünyada xərçəngin ən qabaqcıl tədqiqatçlardan biri olan professor Anton Berns Komsomolskaya Pravda-ya müsahibədə xərçəngin əsas səbəblərini açıqlayıb.
Tanınmış onkoloqun fikrinə görə, onkoloji xəstəliklərin əsas səbəbləri bunlardır:
1. Siqaret çəkmək. Ağcıyər, qırtlaq, qaraciyər, sidik kisəsi xərçənginin riskini artırır.
2. Bəzi viruslar (B və C hepatitləri, papillomavirus, Epşteyn-Barr virusu, helikobakter pilori). Bu viruslar özü-özündən xərçəngə səbəb olmasa da, orqanlarda müəyyən prosesləri işə salır ki, bu proseslər xərçəngin inkişafına səbəb ola bilər.
3. Piylənmə. Alim bunu ən ciddi səbəblərdən biri kimi qeyd edir. Piylənmə süd vəzi, bağırsaq, qalxanvari vəzi, mədəaltı vəzi və bir sıra digər onkoloji xəstəliklərin riskini artırır.
4. Spirtli içkilər. Spirtin parçalanması nəticəsində orqanizmdə əmələ gələn toksiki maddələr hüceyrələri zədələyir, ziyanlı mutasiyalara səbəb olur ki, bu da öz növbəsində bir çox müxtəlif xərçəng xəstəliklərinin inkişafına səbəb ola bilər.
5. Həddindən artıq gün altında qaralma.
Bundan əlavə, alim qırmızı ətdən süi-istifadə etməməyi tövsiyə edir ki, araşdırmalar rasionda qırmızı ətin çox olmasının bağırsaq xərçəngi ilə əlaqəsini göstərir.
Həmçinin alim xərçəngin profilaktik tədbirlərini də qeyd edib. Onlar çox sadədir:
- Normal bədən çəkisini saxlamağa kömək edən sağlam qidalanma.
- Siqaret çəkməkdən və spirtli içkilərdən imtina.
- İdman.
- Xərçəngin inkişafına səbəb ola bilən infeksiyalardan qorunma.
Maraqlıdır ki, alim stress və qidalarda olan konservantları xərçəngin riskini artıran ciddi amil hesab etmir.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1052   Tarix: 02 iyun 2022
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

İndiki dövrün səssiz ölüm xəbərçiləri - Bunlari yeməyin

Müasir qidalanma vərdişləri sürətli həyat tərzinə uyğun olaraq dəyişməkdədir. Hazır və asan əldə olunan qidalar bir çox insanın gündəlik menyusunun əsas hissəsinə çevrilib. Lakin bu cür rahatlıq sağlamlıq üçün ciddi təhlükələ

.

Allergiyanı yüngülləşdirmək üçün sarımsaq bal qarışımı

Sarımsaq balı, ənənəvi Çin təbabətində yüksək dəyərləndirilir və artıq 2500 ildən çoxdur ki, tətbiq olunan kompleks müalicə sisteminə daxildir. Ancient Digin səhifəsində allergiya tutmaları zamanı sarımsaq balının faydalar

.

Limon sıxıb içəndə faydası 2 dəfə artır

Kofenin içinə limon sıxmaq sağlamlıq üçün faydalıdır. Bu praktik üsul qəhvənin enerjiverici təsirini artırır, immunitet sistemini gücləndirir, həzmi dəstəkləyir və dərinin sağlamlığını yaxşılaşdırır. Həm ləzzətli, həm d

.

Alçanı duzlayıb yeyənlərə vacib xəbərdarlıq

Alça yaz-yay aylarının əvəzolunmaz meyvələrindəndir. Bu meyvə daha çox duz ilə istehlak edilir. Bəs, alçanın duz ilə yeyilməsi orqanizmimizə necə təsir göstərir?. xəbər verir ki, bu meyvə duzla və həddindən artıq miqdard

.

1 qaşıq yeyənlər 10 il xəstələnmir - Bəhməz deyil

Tarix boyu sağlamlığın simvolu sayılan bəhməz bu gün özünə güclü bir alternativ qazanıb. Söhbət son dövlər daha çox istifadə edilən üzüm marmeladından gedir. . xəbər verir ki, dəmir, antioksidant və vitaminlərlə zəngin ola

.

Faydalı bilib hər gün içirik - Qaraciyəri məhv edirmiş

Qaraciyərin sağlamlığına ciddi təsir göstərən, lakin sağlam hesab edilərək gündəlik istehlak olunan bəzi qidalar əslində təhlükə saçır. xəbər verir ki, Harvard və Stanford universitetlərində təhsil almış gastroenteroloq Dr

.

Bunları etsəniz toz evinizdən "qorxacaq"

Toz sanki hərtərəfli təmizliyə baxmayaraq qəfil peyda olur. Rafların üzərində toplanır, əlçatmaz yerlərdə gizlənir və televizor ekranında nazik bir təbəqə şəklində özünü xatırladır.  bununla bağlı bəzi üsulları təqdim edir

.

Bədən yaxşı görünsün deyə içirik, ancaq öldürə bilər - Həkim açıqladı

Son illərdə gənclər arasında protein tozu istifadəsi sürətlə artıb. Bədən quruluşunu inkişaf etdirmək və əzələ kütləsini artırmaq məqsədilə istifadə edilən protein tozları əslində yanlış istifadə hallarında ciddi sağlamlı

.

Bunu hərgün için - Bağırsaqları qoruyur

Kefir təkcə həzm sisteminə deyil, həm də bağırsaqlardakı iltihabı azaltmağa kömək edir və sağlamlıq üçün mühüm içkidir. bildirir ki, bu barədə dietoloq Beyaz Tağraf bildirib. O qeyd edib ki, kefir təkcə həzm sisteminə deyil

turlar.az

sonxeber.az=https://sonxeber.az=sonxeber.az geyim şəkilləri kosmetik vasiteler qis geyimləri 2025 noxud sorbasi duzlu xəmir işləri gəlinlik və toy dəbi quru deri ucun maska rus dilini oyrenek 2ci ders qadin saglamlig şebnem tovuzlu pehriz haqisda