Xurnikin faydaları

Xurnikin faydalarıXurnik(lat. - ürək alması) narıncı rəngdə, şirin, yeməli giləmeyvədir. O ən çox tropik və zəif klimatik bölgələrdə yetişir. Xurnikin vətəni Çinin şimal hissəsi hesab edilir, amma Gürcüstanda, Yunanıstanda, Qırğızıstanda, Türkiyədə, Krımda, Avstraliyada, Amerikada və bir çox ölkələrdə xurnik ağacı yetərincə bar verir. Bizim ölkəmizin iqlimi də lazım olan qədər xurnik ağacının yetişməsi üçün əlverişlidir. Azərbaycanda nəinki xurnik bağlarına, hətta həyətyanı sahələrdə də xurnik ağacına rast gəlmək mümkündür. İndi dünyada xurnikin 500-ə yaxın növü yetişir.
Meyvənin yetişməsini onun ölçüsünün böyüklüyünə, rənginə və üst yarpaqlarının vəziyyətinə baxıb təyin edirlər. Meyvənin yetişmə dövrü ilə yarpaqların rənginin dəyişməsi eyni vaxta düşür. Yarpaqların rəngi solduqda meyvə tam dəymiş olur və onun üstünə tünd rəngli ləkələr düşməyə başlayır. Bu dövrdə yığılımış xurniki uzun müddət saxlamaq mümkün olmur. Xurnikin ən dadlı növü hər tərəfi eyni, parlaq narıncı rəngdə və yumşaq olan növü sayılır. Bu cür xurniki zədələmədikdə soyuducunun alt hissəsində bir müddət saxlamaq mümkün olur. Uzun müddət xurnik saxlamaq istədikddə isə onu kəsib içərisindəki tumlarını çıxararaq soyuducunun dondurucu hissəsində saxlamaq mümkündür. Aşağı temperatur şəraitində xurniki keyfiyyətini itirmədən yarım il saxlamaq mümkündür. Əgər bazardan alınan xurnik yetişməyibsə, o zaman onu mətbəx masasının üstündə bir müddət saxladıqda o yetişir.
Qida dəyəri:
- Zülallar - 0,5 qram
- Yağlar - 0,4 qram
- Karbohidratlar - 15,3 qram
- Su - 81,5 qram
- Kalori - 67 kKal.
Meyvənin tərkibində olan turşuluq mədə-bağırsaq sisteminin, böyrəklərin, qaraciyərin fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Onun antibakterial təsiri bir çox bağırsaq çöplərinin məhv olmasına və bağırsaq fəaliyyətinin yaxşılaşmasına yardım edir. Xurnikin tərkibində olan A, PP, E, C vitaminləri, kalium, kalsium, dəmir, yod, fosfor mikroelementləri, marqanes, maqnium, sink və s. var. Tərkibində olanlar qırmızı qurd eşənəyi və sinqa xəstəliyi zamanı xəstəliklərin əlamətlərinin azalmasına və xəstəliyin sağalmasına səbəb olur.
Bəzi həkimlər ürək-damar və böyrək xəstəlikləri zamanı artıq mayenin orqanizmdən xilas olması məqsədilə xəstələrə xurnik yeməyi məsləhət bilir. Bu zaman xurnik şirəsini eyni miqdarda süd ilə qatıb içmək lazımdır( gündə 100 qram).
Xurnik tərkibində az şəkər olan meyvələrdəndir. Onun tərkibində olan şəkər isə orqanizm tərəfindən asan mənimsənilir və qanda şəkərin miqdarının artmasına səbəb olmur.
Xurnikin digər faydalı xüsusiyyətlrindən biri də onun atereskleroz əlamətlərini azaltma qabiliyyətinin olmasıdır. Uzun müddət gün ərzində 100 qram xurnik yemək xəstəliyin əlamətlərini azaldır.
Xurnikin tərkibində olan polivitaminlər orqanizmdə bədxassəli şiş xəstəliklərinin əmələ gəlməsinin qarşısını alır. Xurnik yemək leykemiya xəstəliyi zamanı müalicəvi təsir göstərir. Uzun müddət xurnik yemək beyinin işini fəallaşdırır. Belə ki, ensefalitlər və qansızmaların əmələ gətirdiyi zədələri aradan qaldırmaq üçün uzun müddət hər gün 100-200 qram xurnik yemək məsləhət görülür.
Tərkibində yodun miqdarının çox olmasına görə xurnik qalxanvari vəzin də fəaliyyətini yaxşılaşdırır. Soyuqdəymə və boğaz ağrısı zamanı isti xurnik şirəsi içməkdə fayda var.
Kosmetologiyada tətbiqi
Xurnikdən kosmetologiya sahsində üz dərisinin gözlləşməsi, səpgilərin aradan qalxması, qırışların genişlənməsi məqsədilə istifadə edilib. Bunun üçün yumşalmış xurniki yumurta sarısı ilə qarışdırıb üzə sürtmək və 30 dəqiqə saxlamaq lazımdır. Maskanı üz dərisindən isti su ilə təmizləyib dərini qurulayan kimi onun faydası hiss olunur. Yağlı dəri üçün isə xurnik şirəsini yumurtanın ağı və aloe ilə qarışdırırb qarışımı üzə sürtmək və 20 dəqiqə sonra isti su ilə yumaq lazımdır. Bu maskanı əllərə və boğaz nahiyəyə etdikdə gözəl effekti olur.
Dietologiyada xurma
Xurnik dietik və faydalı qidalardan hesab edilir. Dietoloqlar pəhriz saxlayanlar və vegeryanlar üçün xurnik yeməyi məsləhət bilir.
Kulinariyada
Kulinariyada xurnikdən salatların, desertlərin və bəzi ət xörəklərinin hazırlanmasında istifadə edilir. Bəzi ölkələrin kulinariyasnda xurnikdən müxtəlif dondurmaların hazırlanmasında istifadə edilir. Ondan dadlı bəkməz də hazırlanır.
Xurnikin faydalı xüsusiyyətləri
Şəkəri diabetdən və mədəaltı vəzi xəstəliklərindən əziyyət çəkənlərə xurnik yeyən zaman ehtiyatlı olmaq məsləhət görülmür.
Xroniki qəbizılikdən və babasildən əziyyət çəkənlərə də xurnik yemək məsləhət görülmür.
Milli.Az /news.milli.az

Xəbərlər     Baxılıb: 1112   Tarix: 20 sentyabr 2020
f Paylaş


Turlar.az

Oxşar xəbərlər

.

Kağız dəsmal alarkən diqqət - İçində olan bu 3 maddə xərçəng yaradır

Gündəlik istifadədə ən zərərsiz görünən məhsullardan biri hesab edilən kağız dəsmalların tərkibində bəzən gözə görünməyən kimyəvi maddələr ola bilər. xəbər verir ki, xlorlu ağardıcılar, dioxin və furan kimi qalıqlar uzu

.

İdman edənlər xərçəngə daha az tutulur - Araşdırma

Fiziki məşqlər xərçəngin böyüməsini 60 faiz yavaşlada bilər. xəbər verir ki, beynəlxalq tədqiqatlar göstərir ki, fiziki aktivlik xərçəng hüceyrələrinin enerji mənbəyini azaltmaqla onların böyüməsini ləngidə bilər. Bu nətic

.

32 yaşlı qadının qəhvə içdikdən sonra ürəyi dayandı

32 yaşlı qadın arıqladıcı qəhvə içdikdən sonra infarkt keçirərək intubasiya edilib. xəbər verir ki, Türkiyə Əczaçıları Dərnəyi sosial mediada "təbii" və "bitki mənşəli" adı altında satılan qəhvələrlə bağl

.

Azərbaycanlıların gündəlik səhər vərdişi xərçəng yaradır

Bal yeyən xərçəng xəstəliyinə tutula bilər. xəbər verir ki, mütəxəssislər bu qənaətə gəliblər. Araşdırmalar nəticəsində müəyyənləşdirilib ki, dünyanın ən sağlam qidalarından olan bal belə düzgün formada qəbul edilmədikd

.

Diş həkimindən qorxursunuzsa, şirniyyatı azaldın

Yeni il ərəfəsində şirniyyatların çoxluğu dişlər üçün risk yaradır. xəbər verir ki, mikrobioloqlar bildirirlər ki, şirniyyat ağıza daxil olduqda dişlərdə yaşayan bakteriyalar onu enerji üçün istifadə edir və bir-iki dəqiq

.

Yaşlı hüceyrələri yenidən cavanlaşdırmaq mümkün olacaq

Alimlər hüceyrələrin enerji mərkəzləri olan mitoxondriləri yeniləməyin yeni üsulunu tapıblar. "Nanoflower" adlı texnologiya sayəsində sağlam kök hüceyrələrin istehsal etdiyi əlavə enerjinin, zədələnmiş və yaşlanmı

.

Üzə dolğu etdirənlərə xəbərdarlıq: Kor ola bilərsiniz

Elm adamları üz nahiyəsinə dolğu etdirən şəxsləri ciddi fəsadlar barədə xəbərdar edib. Mütəxəssislər bildirirlər ki, dolğu maddəsinin damarları tutması nəticəsində toxuma itkisi, hətta korluq kimi ağır nəticələr ortaya çıx

.

Gecə xoruldamaq ürək xəstəliyinin xəbərçisidir?

Mütəxəssislər bildirirlər ki, gecələr güclü xorultu yalnız yuxu pozuntusu deyil, həm də ürək-damar xəstəliklərinin xəbərçisi ola bilər. xəbər verir ki, həkimlərin sözlərinə görə, xoruldama bəzən obstruktiv yuxu apnesi il

.

Soyuducuya ikinci dəfə qoyulanda zəhərə çevrilir - 5 əsas qida

Buzu açıldıqdan sonra bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq olmaz. xəbər verir ki, bunu həkim Hüseyin Tapik deyib. Onun sözlərinə görə donu açılmış bəzi qidaları yenidən soyuducuya qoymaq ciddi sağlamlıq riskləri daşıyır

turlar.az

qadin dunyasi yemek reseptleri toy gecesi veten haqqinda insa boy uzadan xinayaxdi ucun sozler boşanma səbəbləri kosmetika pehriz atalar sözləri qız bürcü sevgi hakisdalar