Yay aylarında qidadan zəhərlənməmək üçün 5 qayda

Yay aylarında qidadan zəhərlənməmək üçün 5 qaydaTürkiyədə Səhiyyə Nazirliyi yay aylarında artan qida zəhərlənmələrindən qorunmaq üçün qaydaları açıqlayıb.
Milli.Az medicina.az-a istinadən xəbər verir ki, nazirlik rəsmiləri təmizliyə, bişmiş və çiy qidaların ayrılmasına, qidaların müvafiq temperaturda saxlanmasına, təhlükəsiz xammal və sudan istifadəyə diqqət yetirilməli olduğunu bildiriblər.
Havanın temperaturunun artmasının təsiri ilə yay aylarında qida zəhərlənmələrinə daha çox rast gəlinir. Qusma, ishal, mədə ağrısı, hərarət və ümumi halsızlıq kimi əlamətlərlə özünü göstərən qida zəhərlənməsi isti hava şəraitində bakteriya və digər mikroorqanizmlərin sürətlə çoxalması nəticəsində baş verir. Çox vaxt bu hallar yüngül və qısa müddətli xarakter daşısa da, zəhərlənməyə səbəb olan bəzi qida faktorları bəzən xəstəliyin daha ağır gedişinə səbəb ola bilir.
Bildirilib ki, qida zəhərlənməsinin qarşısını almağın ən təsirli yolu qidaları düzgün hazırlamaq və saxlamaqdır. Bakteriyalar xəstə və ya daşıyıcı şəxs vasitəsilə qidaya keçə bilər və ya "çarpaz çirklənmə" adlanan proses baş verə bilər. Çarpaz çirklənmə əllər, qablar, yemək doğranan lövhələr, mətbəxdə istifadə olunan dəzgahlar, paltarlar və süngərlər, öskürək və asqırma zamanı ətrafa sıçrayan damcılar və bakteriya ilə çirklənmiş mayelərlə təmasda olan hər hansı səth nəticəsində qidaya keçə bilər.
Qida təhlükəsizliyini təmin etmək üçün beş qaydaya əməl edilməlidir: təmizlik, bişmiş və çiy qidaların ayrılması, düzgün bişirilməsi, qidaların müvafiq temperaturda saxlanması, təhlükəsiz xammal və sudan istifadə.
Bu çərçivədə şəxsi gigiyena ilə yanaşı, istifadə olunan alətlərin təmizlənməsi və dezinfeksiya edilməsinə diqqət yetirilməsi tələb olunur.
Çiy ət, quş əti və dəniz məhsullarını bişmiş məmulatlar və salatlar kimi digər çiy qidalardan ayırmaq, çiy qidaların hazırlanmasında ayrı bıçaq və kəsici taxtalardan istifadə etmək, hazır qidaları və çiy qidaları ayrı saxlamaq vacibdir.
Xarab olması baxımından potensial təhlükəli qidalar kimi qeyd olunan ət, süd və yumurta kimi məhsulların uyğun temperaturda və vaxtda bişirilməsinin vacibliyi vurğulanır.
Xəstəlik törədən mikroorqanizmlərin çoxalmasının qarşısını almaq üçün qidaların uyğun mühit, vaxt və temperaturda saxlanması vacibdir. Qidaların hazırlanmasında təmiz sudan istifadə edilməli, təzə və sağlam qidalar etibarlı mənbələrdən seçilməlidir. Pasterizə edilmiş və sterilizə olunmuş südə üstünlük verilməlidir.
Qidaların hazırlanması və istehlakı zamanı sağlamlığı qorumaq üçün bütün təzə meyvə və tərəvəzləri bol suda yaxşıca yumaq tövsiyə olunur.
Ət, süd və toyuq əti kimi potensial riskli, çiy qidalara toxunduqdan sonra əlləri yaxşıca yumaq lazımdır. Ət və balıq, xüsusilə çiy toyuq ilə təmasda olan bütün səthləri və avadanlıqları da hər istifadədən sonra qaynar su ilə yuyaraq dezinfeksiya etmək vacibdir.
Ət məhsulları və yumurta soyuducudan kənarda maksimum 2 saat saxlana bilər. Soyuducudan kənarda 2 saatdan çox qalan bu cür qidalar potensial risk daşıyırlar. Onları yemək çox təhlükəlidir.
Dondurulmuş qidaların soyuducu temperaturunda, orijinal qablaşdırmada soyuq axar suyun altında və ya mikrodalğalı sobalarda əridilməsi, əridikdən sonra yenidən dondurulmaması və qurudulmuş ət məhsullarının soyuducuda örtülü saxlanması tövsiyə olunur.
Milli.Az
Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun

Xəbərlər     Baxılıb: 663   Tarix: 29 iyun 2024
f Paylaş

Oxşar xəbərlər

.

Hər gün qarpız yeməyin xeyri

Yay mövsümü meyvələrlə zəngin olur. İsti havaların vazgeçilməz meyvəsi isə qarpızdır. Qarpız həm susuluğu yatızdırır, həm də min bir dərdin dərmanıdır.   -a istinadən xəbər verir ki, qarpızın saymaqla bitməyən faydaları var. 

.

Bağçılıqla məşğul olmaq bu xəstəlikdən qoruyur

Yeni bir araşdırmaya görə, bağçılıq işləri ilə məşğul olmaq beyni sağlam saxlayır. -a istinadən xəbər verir ki, Edinburq Universitetində psixoloqlar tərəfindən aparılan araşdırma çərçivəsində yüzlərlə şotlandiyalının həya

.

Dəhşətli istilərin gətirdiyi bəla: Xərçəng riski artır

Türkiyənin Səhiyyə Nazirliyi vətəndaşlara günəşin zərərli təsirlərindən qorunmaq barədə xəbərdarlıq edib. Nazirlik son illər pisləşən ətraf mühit faktorlarının təsiri ilə dəri xərçənglərində artım ola biləcəyi bildirilib. 

.

Bu qidalar miqrenə səbəb olur

Miqren, şiddətli və zəiflədən baş ağrılarından daha çox olan nevroloji bir vəziyyətdir. Xüsusilə premenstrüel sindrom (PMS) dövründə qadınlara daha tez-tez təsir göstərir, çünki mast hüceyrələrində estrogen reseptorları var

.

İdman kişiləri bu təhlükəli xəstəlikdən qoruyur

Alimlər idmanın ALS ilə mübarizədə kritik əhəmiyyət kəsb etdiyini ortaya çıxarıblar. -a istinadən xəbər verir ki, bu barədə dünyanın aparıcı tibb jurnallarından biri olan "Neurology"də dərc edilən araşdırmada deyilir

.

Qumla oynamaq uşaq sağlamlığına necə təsir edir?

"Qumla oynamaq uşaq sağlamlığına olduqca müsbət təsir göstərir". -a istinadən bildirir ki, bu fikirləri "Sağlam radio"da yayımlanan "Sağlam səhər" verilişində Səhiyyə Nazirliyi K.Y.Fərəcova adın

.

Yuxu rejimini necə normaya salmaq olar?

"Tətildə olarkən insanların çoxu adi yuxu rejiminə əməl etmirlər: onlar daha gec yatır və gec oyanırlar. Bu fərq bir saat və ya daha çox olarsa, o zaman iş ritminə düşmək çətin olmayacaq". -a istinadən bildiri

.

Təhlükəli allergiya riskini belə azaltmaq olar

Təhlükəli allergiya riskini 81% azaltmağın yolu tapılıb.   -a istinadən bildirir ki, körpəlikdən beş yaşa qədər uşaqları fıstıqla qidalandırmaq fıstıq allergiyası riskini 81% azalda bilər. Təcrübədə uşaqların yarısı körpəlikdə

.

Stresə son qoymaq üçün hamamda ağlayın – Alimlərdən qəribə tövsiyə

Son araşdırmalar hamamın ağlamaq üçün ən çox üstünlük verilən yerlərdən biri olduğunu ortaya çıxarıb. -a istinadən xəbər verir ki, neyropsixoloq Dr. Amber Conston və məsləhətçi Ceorcina Sturmer insanların duşda niyə ağladığın

turlar.az

sonxeber.az qadin sayti geymler 2024 yaz geyimleri 2024 qonaq otagi dizayni 2024 sevismeyin menasi yay paltarlari aşıq kosmetika penis statuslar hakista sozler veten seirleri sperma